Ανοίγει το «προεδρικό» στην Τουρκία;

Ανοίγει το «προεδρικό» στην Τουρκία;

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαρκώς περιπλέκεται το πολιτικό παιχνίδι στην Τουρκία με σημεία αιχμής το υπό σχεδιασμό νέο πολιτικό Σύνταγμα, το δημοψήφισμα της 21ης Οκτωβρίου για την άμεση εκλογή προέδρου από το λαό, και από χθες, το προεδρικό. Ως προς το τελευταίο αυτό σημείο, υποτίθεται ότι με την εκλογή του Αμπντουλάχ Γκιουλ στην προεδρία της Δημοκρατίας από την Εθνοσυνέλευση στις 28 Αυγούστου έληξε οριστικά η προεδρική εκκρεμότητα, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια. Ομως, καθώς το κρίσιμο δημοψήφισμα πλησιάζει, στον τουρκικό Τύπο έκαναν την εμφάνισή τους άρθρα και αναλύσεις με επίκεντρο τον πρόεδρο Γκιουλ.

Η υποψία ότι μετά το δημοψήφισμα, και εφόσον ο τουρκικός λαός ψηφίσει υπέρ της άμεσης εκλογής προέδρου, θα επακολουθήσει αλλαγή φρουράς, είναι παλαιά. «Ο Ερντογάν θα αφήσει να εκλεγεί ο Γκιουλ στη Βουλή και μετά το δημοψήφισμα θα προκηρύξει προεδρικές εκλογές», προέβλεπαν οι ευφάνταστοι εντός και εκτός Τουρκίας. Ισως επειδή η άμεση εκλογή προέδρου είναι τμήμα μόνο των μεταρρυθμίσεων που ο Ερντογάν θέτει στην κρίση του λαού. Το μεταρρυθμιστικό πακέτο προβλέπει πενταετή αντί της επταετούς θητείας του προέδρου της Δημοκρατίας και τετραετή αντί της πενταετούς κυβερνητικής θητείας. Περιέχει επίσης μια πρόβλεψη καίριας σημασίας: ο ενδέκατος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας εκλέγεται από το λαό. Ομως ο ενδέκατος πρόεδρος, δηλαδή ο Γκιουλ, έχει ήδη εκλεγεί. Προς τι λοιπόν ο προβληματισμός συνταγματολόγων και δημοσιογράφων;

«Ο κ. Γκιουλ θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα, εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι υπέρ της άμεσης εκλογής του προέδρου», δήλωσε χθες, σύμφωνα με το CNNTurk, ο εκπρόσωπος της προεδρίας. Εκεί που φάνηκε ότι το «προεδρικό ζήτημα» έχει διευθετηθεί, εμφανίστηκε λοιπόν νέα εμπλοκή.

Σε στιγμή μάλιστα που οι ένοπλες δυνάμεις, μέσω του αρχηγού του στρατού ξηράς στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ, απηύθυναν νέες προειδοποιήσεις για την ιερή υπόσταση του κεμαλισμού και του κοσμικού κράτους. Βαρύνουσας σημασίας όμως ήταν οι επισημάνσεις του στρατηγού και σε σχέση με το κουρδικό ζήτημα, το ΡΚΚ και το ελεγχόμενο από τους Κούρδους βόρειο Ιράκ, το οποίο κατά τη γνώμη του ενδέχεται να μετατραπεί σε «πόλο έλξης Κούρδων της Τουρκίας». «Οι εξελίξεις στο βόρειο Ιράκ ενίσχυσαν τους Κούρδους. Πρέπει να επαγρυπνούμε ώστε οι δικοί μας πολίτες να μην αισθάνονται ότι ανήκουν στην περιοχή αυτή. Οι ΗΠΑ εξάλλου πρέπει να αντιληφθούν ότι λύση στο Ιράκ χωρίς την Τουρκία θα είναι βραχύβια», κατέληξε ο στρατηγός Μπασμπούγ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή