Λευκοί και μαύροι μαθητές κάθονται πια στα ίδια θρανία

Λευκοί και μαύροι μαθητές κάθονται πια στα ίδια θρανία

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΙΤΛ ΡΟΚ, Αρκάνσας. Σε δείπνο που διοργανώθηκε στην πρωτεύουσα της πολιτείας του Αρκάνσας για τα 50 χρόνια από το άνοιγμα των λυκείων της πολιτείας σε μαύρους μαθητές, ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και άλλοι επίσημοι τόνισαν την ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των φυλών στις σύγχρονες ΗΠΑ.

Για τρεις εβδομάδες, τον Σεπτέμβριο του 1957, το Λιτλ Ροκ βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης γύρω από τη φυλετική ανάμειξη των σχολείων, σύμφωνα με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, την οποία αρνούνταν να εφαρμόσει ο ρατσιστής κυβερνήτης του Αρκάνσας, Ορβιλ Φόμπους. Ο κυβερνήτης απαγόρευσε σε εννέα μαύρους μαθητές να εγγραφούν στο λύκειο Σέντραλ, παρά τη θετική ψήφο του τοπικού συμβουλίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ισχυριζόμενος ότι η παρουσία μαύρων μαθητών, ανάμεσα στους 2.000 λευκούς του λυκείου Σέντραλ, θα προκαλούσε ταραχές. Η αντιπαράθεση αποτέλεσε κρίσιμη δοκιμασία για τον πρόεδρο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ. Ο «Αϊκ», όπως ήταν γνωστός στους Αμερικανούς, είχε αποδείξει ήδη από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου την προσήλωσή του στο θέμα της κατάργησης των θεσμοθετημένων φυλετικών διακρίσεων και για τον λόγο αυτό δεν δίστασε να διατάξει τη μετάβαση τμημάτων της 101ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας στο Λιτλ Ροκ για να συνοδεύσουν τους μαύρους μαθητές στις τάξεις τους και να απωθήσουν τα πλήθη οργισμένων λευκών που προσπαθούσαν να εμποδίσουν τους μαύρους να «μολύνουν» το λύκειό τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή