Λίγες αλλαγές, κυρίαρχος ο νεποτισμός στη ρωσική κυβέρνηση

Λίγες αλλαγές, κυρίαρχος ο νεποτισμός στη ρωσική κυβέρνηση

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Υστερα από δώδεκα ημέρες αγωνιώδους αναμονής και φημολογίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέπληξε για πολλοστή φορά, αποκαλύπτοντας το νέο σχήμα της κυβέρνησης, που παραμένει -παρά τη θύελλα- σχεδόν αμετάβλητη! Οι αλλαγές είναι μεν λιγοστές, αλλά δύο στοιχεία προσδίδουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο… ανανεωμένο πολιτικό τοπίο της Ρωσίας: ο νεποτισμός και η πρόθεση του προέδρου να θολώσει περισσότερο, παρά να ξεδιαλύνει, το σκηνικό της διαδοχής. Ισως το πιο εύστοχο σχόλιο είναι αυτό του αναλυτή Μπόρις Μακαρένκο: «Ο Πούτιν επιπλώνει το σπίτι του για τον διάδοχό του και πρέπει να προσέξει πάρα πολύ πού θα βάλει την κάθε καρέκλα και το κάθε τραπέζι»…

Το ότι ο πρόεδρος Πούτιν «απέρριψε τους αντιπάλους του νεποτισμού» κατέστη προφανές, παρατηρεί η οικονομική εφημερίδα «Κομερσάντ», με την απόφασή του να διορίσει επικεφαλής του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Ανάπτυξη την Τατιάνα Γκολίκοβα, σύζυγο του Βίκτορ Κριστένκο, υπουργού Βιομηχανίας και Ενέργειας. Επίσης, δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση του υπουργού Αμύνης, Ανατόλι Σερντιούκοφ, ο οποίος έχει νυμφευτεί την κόρη του νεοδιορισθέντος πρωθυπουργού, Βίκτορ Ζουμπκόφ.

Δυτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι η ρωσική νομοθεσία απαγορεύει στους πολίτες να αναλαμβάνουν θέσεις σε τομείς που επιτηρούνται ή ελέγχονται από άλλα μέλη της οικογένειάς τους, νόμος που όπως διαπιστώνουν παραβιάζεται συστηματικά. Το γαλλικό πρακτορείο αναφέρει, μεταξύ άλλων, την περίπτωση του υπουργού Δικαιοσύνης, Βλαντιμίρ Ουστίνοφ – του οποίου ο γιος Ντιμίτρι συμμετέχει στο προεδρικό επιτελείο και έχει νυμφευτεί την κόρη του κορυφαίου συμβούλου του Πούτιν, Ιγκορ Σέτσιν. Οπως εξηγεί ο αναλυτής Αλεξέι Σιντορένκο, στόχος του Πούτιν είναι να ελέγξει την ελίτ. «Εφόσον ελέγχει ένα άτομο, τότε αυτό το άτομο ελέγχει τους συγγενείς του και ο Πούτιν τους ελέγχει όλους».

Αυξήθηκαν οι διάδοχοι

Σε ό,τι αφορά τους πιθανούς διαδόχους, πέραν των τριών αντιπροέδρων, Σεργκέι Ιβανόφ, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ και Σεγκέι Ναρίσκιν, στη λίστα προστέθηκε ο Ντιμίτρι Κόζακ, η επιστροφή του οποίου αποτελεί την πλέον σημαντική αλλαγή. Στενός συνεργάτης του προέδρου, επικεφαλής της εκλογικής του ομάδας το 2004, πρώην αναπληρωτής κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης και ειδικός απεσταλμένος στον βόρειο Καύκασο, αναλαμβάνει τώρα υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης. Τον τίτλο του αντιπροέδρου κατέκτησε και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, κ. Κουντρίν, για να συμπεριληφθεί με τη σειρά του στους πιθανούς διαδόχους.

Ως ένδειξη νεποτισμού εκλαμβάνεται επίσης η αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου, Γκέρμαν Γκρεφ, από την υφυπουργό Ελβίρα Ναμπιούλινα. Πολλές από τις αρμοδιότητες της τελευταίας μεταβιβάζονται στον κ. Κόζακ. Τα αξιώματά τους έχασαν επίσης ο υπουργός Υγείας και Κοιν. Ανάπτυξης, Μιχαήλ Ζουράμποφ, και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Βλαντιμίρ Γιάκοβλεφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή