Με δικό τους blog και οι Αμερικανοί διπλωμάτες…

Με δικό τους blog και οι Αμερικανοί διπλωμάτες…

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αναταραχή αναμένεται στους συνήθως ήσυχους διαδρόμους της αμερικανικής διπλωματίας, με τα εγκαίνια του πρώτου «μπλογκ» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που επρόκειτο να βρίσκεται στο Ιντερνετ από χθες στη διεύθυνση www. blogs. state. gov.

Με τίτλο «Dipnote» (Διπλωματικό σημείωμα) η νέα ιστοσελίδα φιλοδοξεί να προσφέρει πληρέστερη εικόνα των διπλωματικών διεργασιών στους χρήστες του Ιντερνετ. Μέσα από βιωματικά και αφηγηματικά κομμάτια, οι κεντρικοί παίκτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα μπορέσουν να επικοινωνήσουν με τη νέα γενιά.

Τα πρώτα κομμάτια του καινοτόμου μπλογκ θα αφορούν τη σύνοδο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αλλά και τον ρόλο της ειδικής υπηρεσίας φύλαξης υψηλών προσώπων του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που έχει την ευθύνη της ασφάλειας των εκατοντάδων ηγετών από κάθε μέρος του κόσμου, που επισκέπτονται αυτές τις ημέρες την αμερικανική μεγαλούπολη.

«Οι διπλωματικές δραστηριότητες αυτές τις ημέρες είναι συνεχείς. Εχουμε λοιπόν μία πολύ καλή ευκαιρία να δείξουμε στον κόσμο τι γίνεται εδώ, γιατί κάνουμε όσα κάνουμε και πώς τα κάνουμε», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Σον Μακόρμακ, ο οποίος είχε και την ιδέα του μπλογκ.

Το μπλογκ των διπλωματών έχει σκοπό να σπάσει και πολλά ταμπού. Θα απευθύνει έτσι μία ερώτηση την εβδομάδα στους αναγνώστες του, όπως εάν πρέπει να επιτραπεί στο Ιράν να διαθέτει ενεργειακό πυρηνικό πρόγραμμα ή εάν οι ΗΠΑ θα έπρεπε να έχουν απευθείας συνομιλίες με το Ιράν και τη Συρία για την κατάσταση στο Ιράκ. «Τα σχέδια για το μπλογκ είναι πολύ πιο δημιουργικά απ’ ό,τι νομίζαμε», λέει ο 30χρονος Φρέντρικ Τζόουνς, αρμόδιος για τη διαχείριση του μπλογκ.

Στα «δοκιμαστικά» που έγιναν για το νέο μπλογκ, ορισμένα ευαίσθητα διπλωματικά ζητήματα, όπως οι διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα, απέκλεισαν εκ προοιμίου τις «καυτές» αποκαλύψεις, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις συνομιλίες.

«Μεγάλο μέρος των διπλωματικών προσπαθειών γίνονται ακόμη πίσω από κλειστές πόρτες. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε αφορά την εξεύρεση ισορροπίας μεταξύ ενδιαφερόντων σχολίων και εξασφάλισης του αναγκαίου εύρους κινήσεων στα μέλη των διαπραγματευτικών μας ομάδων. Η διπλωματία είναι από τη φύση της αδιαφανής διαδικασία, ενώ τα μπλογκ πρέπει να χαρακτηρίζονται από την ειλικρίνεια και τη διάθεση αποκάλυψης», εξηγεί ο Φρέντρικ Τζόουνς. Γι’ αυτό, ο Μακόρμακ ενθαρρύνει στελέχη του υπουργείου να συμμετάσχουν στο εγχείρημα, δημοσιεύοντας τις προσωπικές τους εμπειρίες από την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή