Πιο «άγρια» η διαστημική σαλμονέλα

Πιο «άγρια» η διαστημική σαλμονέλα

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Βακτήρια της σαλμονέλας που παρέμειναν επί 12 ημέρες στο Διάστημα τροποποιήθηκαν γενετικά και έγιναν πιο επιθετικά και μολυσματικά, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνας. Αυτό ίσως αποδειχθεί ευεργετικό στην προσπάθειά μας να αναπτύξουμε νέα αντιβιοτικά.

Το πείραμα έγινε τον Σεπτέμβριο του 2006 στο διαστημικό λεωφορείο Ατλαντίς και περιελάμβανε βακτήρια σαλμονέλας σφραγισμένα σε κυλίνδρους. Οταν το Ατλαντίς επέστρεψε στη Γη, οι ερευνητές μόλυναν πειραματόζωα με τα βακτήρια και αποδείχθηκε ότι η «διαστημική» σαλμονέλα «ήταν σχεδόν τρεις φορές μολυσματικότερη από τα βακτήρια που είχαν καλλιεργηθεί στη Γη», αναφέρεται σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

Μετά από περίπου τρεις εβδομάδες, το 40% των ποντικιών που είχαν μολυνθεί με «γήινη» σαλμονέλα ήταν ακόμη ζωντανά, ενώ μόνο 10% των ποντικιών που είχαν μολυνθεί με τη «διαστημική» βρίσκονταν ακόμη στον μάταιο τούτο κόσμο.

Προς νέες θεραπείες;

Οι καθηγητές που έκαναν την έρευνα, η Τσέριλ Νίκερσον και ο Τζέιμς Γουίλσον, υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα του πειράματος θα μπορούσαν να προαγάγουν τις γνώσεις μας για τη σαλμονέλα και άλλες μολυσματικές ασθένειες και να ανοίξουν τον δρόμο για νέες θεραπείες.

«Δεν νομίζω ότι είναι τρομακτικό», λέει η κ. Νίκερσον. «Τα κύτταρα δεν κάνουν κάτι καινούργιο. Απλώς δεν τα είχαμε καλλιεργήσει υπό αυτές τις συνθήκες». Η παραμονή των βακτηρίων στο Διάστημα, εξηγεί η κ. Νίκερσον, εξουδετέρωσε τις συνέπειες της βαρύτητας, επιτρέποντας στους επιστήμονες να απομονώσουν ορισμένες από τις φυσικές διαδικασίες. Γιατί έγινε αυτό δεν είναι απολύτως σαφές, συνεχίζει η κ. Νίκερσον, η οποία πιστεύει ότι η αλλαγή σχετίζεται με τις φυσικές δυνάμεις που επηρεάζουν τα βακτήρια στο Διάστημα και στη Γη. Το πείραμα αποκάλυψε τον σημαντικό ρόλο που παίζει η ρυθμιστική πρωτεΐνη Hfq, η οποία θα μπορούσε να ευθύνεται για την αυξημένη μολυσματικότητα των μικροβίων μετά τη διαστημική πτήση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή