Σκληρή γραμμή κατά του Ιράν

Σκληρή γραμμή κατά του Ιράν

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Να στρέψει την προσοχή του σε χώρες όπως το Ιράν και άλλα αντιδημοκρατικά καθεστώτα και όχι στο Ισραήλ, ζήτησε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Μπους εστίασε ιδιαιτέρως στις πιέσεις τις οποίες πρέπει να ασκήσει η διεθνής κοινότητα στα αντιδημοκρατικά καθεστώτα ανά τον κόσμο, όπως το Ιράν, η Μιανμάρ, η Βόρειος Κορέα, η Κούβα και η Βενεζουέλα. Η αποστροφή της ομιλίας του Μπους στην οποία, μιλώντας για τον Κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, ανέφερε ότι «η μακρά διακυβέρνηση «ενός στυγνού δικτάτορα πλησιάζει στο τέλος της», προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κουβανικής αντιπροσωπείας, η οποία αποχώρησε από την αίθουσα εις ένδειξιν διαμαρτυρίας.

Κατά την παρθενική του ομιλία στα Ηνωμένα Εθνη, για την οποία χειροκροτήθηκε θερμά, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αναφέρθηκε επίσης στο καθεστώς της Τεχεράνης και τόνισε ότι ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα μεταφράζεται σε απαράδεκτο κίνδυνο για την ασφάλεια της περιοχής αλλά και του κόσμου. Επισήμανε ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη στον κόσμο αν η διεθνής κοινότητα αποτύχει στο ζήτημα της διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Το Ιράν έχει δικαίωμα στην πρόσβαση στην πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς, υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος, πρόσθεσε όμως ότι «αν επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, θα θέσουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής και όλου του κόσμου». Προειδοποιώντας για τους ενδεχόμενους κινδύνους που θα ενείχε η πολιτική κατευνασμού του Ιράν, ο Σαρκοζί επισήμανε ότι «η αδυναμία και η υποχώρηση δεν οδηγούν στην ειρήνη. Οδηγούν στον πόλεμο».

Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε ότι το Παρίσι τάσσεται υπέρ της επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων στην Τεχεράνη, πρόταση την οποία στηρίζει η Ουάσιγκτον αλλά με την οποία διαφωνούν η Μόσχα και το Πεκίνο. «Μόνο αν συνδυάσουμε τη σταθερή θέση με τον διάλογο, θα καταφέρουμε να επιλύσουμε αυτή την κρίση», είπε. Στο ίδιο μήκος κύματος, αναφορικά με το Ιράν, ανεμένετο να κυμανθεί και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Ενδεικτικό της σκλήρυνσης της γραμμής των ΗΠΑ έναντι της Τεχεράνης είναι και το γεγονός ότι το αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισε υπέρ της επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων στο Ιράν. Επιπλέον, στην αμερικανική Γερουσία ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Τζόζεφ Λίμπερμαν πρότεινε ψήφισμα μη δεσμευτικού χαρακτήρα, με το οποίο ζητεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να χαρακτηρίσει τον στρατό του Ιράν -τους Φρουρούς της Επανάστασης- ως τρομοκρατική οργάνωση.

Πέραν της εκτενούς αναφοράς του στα τυραννικά καθεστώτα ανά τον κόσμο, ο Μπους, στην ομιλία του, ζήτησε από τα Ηνωμένα Εθνη να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στην καταπολέμηση ασθενειών όπως το έιτζ και η ελονοσία, αλλά και να συμβάλουν στην προώθηση της εκπαίδευσης και του ελεύθερου εμπορίου. Αναφέρθηκε επίσης στη διεύρυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζοντας ότι η Ιαπωνία πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει μόνιμο μέλος του. Τέλος, ας σημειωθεί ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε υπέρ της αποστολής ειρηνευτικής δύναμης της Ε.Ε. και του ΟΗΕ στο Τσαντ που κινδυνεύει από την εξάπλωση της βίας στο γειτονικό Νταρφούρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή