Αδιάλλακτος για τα πυρηνικά ο Αχμεντινετζάντ

Αδιάλλακτος για τα πυρηνικά ο Αχμεντινετζάντ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικά κέρδη στο εσωτερικό του Ιράν και ευρύτερα στην κοινή γνώμη του μουσουλμανικού κόσμου φαίνεται ότι αποκόμισε ο Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ από την επεισοδιακή ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Παραμερίζοντας τις έντονες διαφωνίες τους, σκληροπυρηνικοί και μεταρρυθμιστές της Τεχεράνης εξέφρασαν την έντονη αποδοκιμασία τους για την επιθετική υποδοχή του Ιρανού προέδρου από τους Αμερικανούς οικοδεσπότες του.

«Αν και οι μεταρρυθμιστές διαφωνούμε με τον κ. Αχμεντινετζάντ, η προσβολή της προσωπικότητάς του στο εξωτερικό ισοδυναμεί με προσβολή στη χώρα μας ως αυτόνομη, νομική οντότητα», έγραψε η αντιπολιτευόμενη ιρανική εφημερίδα «Ετεμάντ». Αλλες εφημερίδες επαίνεσαν τον Ιρανό πρόεδρο για την ψύχραιμη εμφάνισή του «στη φωλιά του λιονταριού», αν και δεν έλειψαν οι προτροπές να δείξει στο εξής ανάλογο σεβασμό προς την ακαδημαϊκή ελευθερία και έναντι των Ιρανών πανεπιστημιακών.

Παρουσιάζοντας τον Ιρανό πρόεδρο, ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Λι Μπόλινγκερ, τον χαρακτήρισε «ασήμαντο και βάναυσο δικτάτορα», «απλώς γελοίο», «προκλητικό ή εκπληκτικά αμόρφωτο» και εξέφρασε αμφιβολία αν θα έχει «το πνευματικό θάρρος να απαντήσει» στις ερωτήσεις.

Φλογερός πολιτικός αντίπαλος του Αχμεντινετζάντ, ο Αταολάχ Μοχατζερανί, υπουργός Παιδείας επί προεδρίας του μεταρρυθμιστή Μοχάμεντ Χαταμί, εξέφρασε αυτήν τη φορά την ολόψυχη υποστήριξή του στον Ιρανό πρόεδρο. Ακόμη και η Κεντρική Επιτροπή της εβραϊκής κοινότητας στο Ιράν, η οποία εκπροσωπεί 25.000 πολίτες και πρόσφατα καταδίκασε τις δηλώσεις Αχμεντινετζάντ για το Ολοκαύτωμα, δήλωσε, αναφορικά με το επεισόδιο της Νέας Υόρκης: «Οι Ιρανοί Εβραίοι καταδικάζουν έντονα παρόμοια αγένεια και στενοκεφαλιά, όπως αυτή που εκδηλώθηκε σε βάρος του Ιρανού προέδρου, ο οποίος εκπροσωπεί νομίμως τους Ιρανούς».

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Αχμεντινετζάντ διακήρυξε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν «έχει κλείσει ως πολιτικό ζήτημα» και ότι το Ιράν θα συνεργαστεί με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για την επιθεώρηση των εγκαταστάσεών του «μέσω της καθιερωμένης, νομικής οδού». Ο Ιρανός πρόεδρος αναφερόταν στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Τεχεράνης και του γενικού διεθυντή της ΙΑΕΑ Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, βάσει της οποίας επανήλθαν στο Ιράν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Ωστόσο, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς δήλωσε ότι «ο Ιρανός πρόεδρος κάνει σοβαρό λάθος αν πιστεύει ότι η διεθνής κοινότητα πρόκειται να λησμονήσει ότι η χώρα του συνεχίζει, σε αντίθεση με τη βούληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, το ερευνητικό, πυρηνικό της πρόγραμμα στην πόλη Νατάνζ».

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σχεδόν απέφυγε το πρόβλημα του Ιράν, ρίχνοντας το βάρος του στο δικτατορικό καθεστώς της Μυανμάρ και άλλες διεθνείς κρίσεις. Αυστηρή στάση έναντι της Τεχεράνης κράτησαν, όμως, η Γερμανία και η Γαλλία. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «αν το Ιράν επρόκειτο να αποκτήσει πυρηνική βόμβα, οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές», ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τόνισε ότι το να επιτραπεί στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα θα ισοδυναμούσε με «απαράδεκτο ρίσκο για τη σταθερότητα στην περιοχή και τον κόσμο».

Στο μεταξύ, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοσχέδιο που κατατάσσει το επίλεκτο, ιρανικό σώμα των Φρουρών της Επανάστασης στις «διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις». Η απόφαση χαρακτηρίστηκε «ανυπόστατη και άνευ προηγουμένου» από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή