Ανέχονται αλλαγή φύλου, απορρίπτουν ομοφυλοφιλία

Ανέχονται αλλαγή φύλου, απορρίπτουν ομοφυλοφιλία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ δήλωσε στη Νέα Υόρκη ότι δεν υπάρχουν ομοφυλόφιλοι στο Ιράν μπορεί να εξέφραζε ευσεβείς πόθους. Ενώ ο Αχμεντινετζάντ μπορεί να θέλει να πιστεύει ότι η ισλαμική του κοινωνία αποτελείται αποκλειστικά από ετεροφυλόφιλους, το παράδοξο είναι ότι η αλλαγή φύλου γίνεται ανεκτή και ενθαρρύνεται υπό το ιρανικό θεοκρατικό σύστημα.

Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, 15.000 ώς 20.000 άτομα έχουν αλλάξει φύλο στο Ιράν, ενώ σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις φθάνουν τα 150.000. Στο Ιράν γίνονται περισσότερες εγχειρήσεις αλλαγής φύλου απ’ οπουδήποτε αλλού, πλην της Ταϊλάνδης. Οι αλλαγές φύλου νομιμοποιήθηκαν με φετβά (θρησκευτικό διάταγμα) που εξέδωσε πριν από σχεδόν 25 χρόνια ο Αγιατολάχ Χομεϊνί, ο πνευματικός ηγέτης της ισλαμικής επανάστασης. Ενώ η ομοφυλοφιλία θεωρείται αμαρτία, η επιθυμία αλλαγής φύλου θεωρείται ασθένεια που έχει θεραπεία.

Μάλιστα, η κρατική βοήθεια προς όσους επιθυμούν να αλλάξουν φύλο έχει αυξηθεί επί των ημερών του Αχμεντινετζάντ. Η κυβέρνησή του άρχισε να προσφέρει επιδόματα 3.000 ευρώ για τις εγχειρήσεις και άλλα επιδόματα για ορμονοθεραπείες. Επίσης, δίνει δάνεια 3.500 ευρώ σε όσους έχουν κάνει εγχείρηση για να ανοίξουν επιχειρήσεις. Η Μάριαμ Χατούμ Μοκάρα, επικεφαλής της μεγαλύτερης ένωσης Ιρανών τρανσέξουαλ, λέει ότι πολλοί από αυτούς που αλλάζουν φύλο είναι απλώς ομοφυλόφιλοι. «Η αλλαγή φύλου είναι καταστροφή. Αλλά αν κανείς θέλει να πάει στο πανεπιστήμιο, να έχει μέλλον και να ζήσει σαν όλους τους άλλους πρέπει να κάνει την εγχείρηση» λέει.

Τη Δευτέρα, στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ο Αχμεντινετζάντ είπε σε κάποιον που τον κατηγόρησε για τις εκτελέσεις ομοφυλοφίλων στο Ιράν. «Στο Ιράν δεν έχουμε ομοφυλόφιλους όπως στη χώρα σας. Δεν υπάρχει αυτό το φαινόμενο. Δεν ξέρω ποιος σας είπε ότι υπάρχει».

Ο ισχυρισμός του προέδρου εξέπληξε Ιρανούς νομικούς, που επισημαίνουν ότι ο ισλαμικός ποινικός κώδικας της χώρας προβλέπει δρακόντειες ποινές για την ομοφυλοφιλία τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. Επίσης, εξόργισε τους ξένους ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, που έχουν καταγράψει πολυάριθμες εκτελέσεις καταδικασμένων για «σοδομισμό». Τον Ιούλιο, όταν οι αρχές ανήγγειλαν την εκτέλεση 12 κρατουμένων στη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης, είπαν ότι μεταξύ τους βρίσκονται διάφοροι «σοδομιστές». Οι ακτιβιστές ισχυρίζονται ότι το καλοκαίρι έγινε πογκρόμ ομοφυλόφιλων ανδρών και ότι πολλοί κατέληξαν στην κρεμάλα, χωρίς όμως οι πληροφορίες αυτές να μπορούν να επιβεβαιωθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή