Ανησυχεί η Ε.Ε. για το ξύλο στο σκοπιανό Κοινοβούλιο

Ανησυχεί η Ε.Ε. για το ξύλο στο σκοπιανό Κοινοβούλιο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονότατο προβληματισμό έχουν προκαλέσει στις Βρυξέλλες τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Τρίτη στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ στα Σκόπια, με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επισημαίνει ότι η χώρα υποθηκεύει την ίδια την ευρωπαϊκή προοπτική της.

Τα επεισόδια άρχισαν κατά τη διάρκεια συζήτησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, με τους βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (DUI) και του επίσης αλβανικού Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας (DPA) που συμμετέχει στην κυβέρνηση. Οι αρχικά φραστικές αντεγκλήσεις μεταξύ των βουλευτών των δύο κομμάτων γρήγορα εξελίχθηκαν σε συμπλοκές μεταξύ τους, με τη συνδρομή και των ανδρών της ασφάλειάς τους εντός του κοινοβουλίου, με τον αντιπρόεδρο του DUI Τεούτα Αρίφι να καταλήγει στο ιατρείο του κοινοβουλίου κατόπιν του ξυλοδαρμού που ακολούθησε εντονότατης λογομαχίας του με τον πρόεδρο του DPA Μεντούκ Τάτσι, ενώ οι συμπλοκές επεκτάθηκαν και εκτός του κοινοβουλίου μεταξύ οπαδών των δύο κομμάτων. Στις συμπλοκές τελικά έδωσε τέλος η αστυνομία, ενώ μεταξύ των δαρθέντων βρέθηκε κι ένας (Αλβανόφωνος) δημοσιογράφος…

Συγκρούσεις στους δρόμους

Αργότερα το ίδιο βράδυ, τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στο δρόμο, μπροστά στο Κοινοβούλιο, όπου συγκεντρώθηκαν δεκάδες οπαδοί του DUI με σκοπό να αποκλείσουν το κτίριο για να δεχθούν αμέσως επίθεση και να διαλυθούν από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας με πολιτικά.

Επί της ουσίας, οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο προβλέπουν τη δημιουργία 13 επιπλέον εδρών στη βουλή για εκπροσώπους των μικρότερων μειονοτήτων της χώρας (Τούρκους, Αθίγγανους, Βλάχους, Βόσνιους και Σέρβους). Ο νόμος στηρίζεται από το DPA αλλά το DUI, που είναι το κύριο κόμμα που προέκυψε από τις ένοπλες ομάδες των Αλβανοφώνων της χώρας στη μεγάλη κρίση του 2001, θεωρεί ότι ανατρέπει τη λεπτή θεσμική ισορροπία μεταξύ της πλειοψηφίας και της αλβανικής κοινότητας.

Σε δηλώσεις της χθες, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Φινλανδού Επιτρόπου Διεύρυνσης, Ολι Ρεν, εξέφρασε την αποδοκιμασία των Βρυξελλών για τα επεισόδια, ζητώντας τον εντοπισμό και την τιμωρία των υπευθύνων και καταδικάζοντας ιδιαίτερα τον ξυλοδαρμό του δημοσιογράφου. Σε κάθε περίπτωση, τα επεισόδια αυτά, όπως και η εν γένει πορεία των Σκοπίων αναμένεται να αποτυπωθούν με μάλλον μελανά χρώματα στην αναμενόμενη για το Νοέμβριο ετήσια έκθεση προόδου της Επιτροπής για την υποψηφιότητα της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή