Αργεί πολύ η τουρκική ένταξη, κατά τον Κουσνέρ

Αργεί πολύ η τουρκική ένταξη, κατά τον Κουσνέρ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμετάβλητη φαίνεται να παραμένει η στάση της Γαλλίας στο θέμα της πλήρους τουρκικής υποψηφιότητας, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Μπερνάρ Κουσνέρ, μετά τις συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Σαρκοζί, του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών και του Ταγίπ Ερντογάν προχθές στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα σε δραματική κορύφωση φαίνεται να οδηγείται η κατάσταση στο ελεγχόμενο από τους Κούρδους βόρειο Ιράκ, το οποίο βομβαρδίζεται και από το τουρκικό και από το ιρανικό πυροβολικό στις περιοχές του Ντοχούχ, του Ιρμπίλ και της Σουλαϊμανίγε.

Καταλυτικής σημασίας για τις εξελίξεις στο ιρακινό Κουρδιστάν ίσως αποδειχτεί η συμφωνία αντιτρομοκρατικής δράσης Τουρκίας – Ιράκ, καρπός των συνομιλιών των υπουργών Εσωτερικών των δύο χωρών, κ. Μπεσίρ Αταλάι και Τζαουάντ Μπολανί αντιστοίχως. Οπως μετέδωσαν χθες το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανάντολου» και τα τηλεοπτικά δίκτυα NTV και CNNturk η συμφωνία θα υπογραφεί σήμερα και βάσει αυτής θα επιτρέπεται στην Τουρκία να καταδιώκει με «μικρής κλίμακας» επιχειρήσεις του αντάρτες του ΡΚΚ εντός του βορειοϊρακινού εδάφους. Αναλυτές αμφισβητούν όμως την προθυμία του κουρδικού παράγοντα, ισχυρού στα κεντρικά όργανα εξουσίας στη Βαγδάτη, να συμβιβαστεί με τη συμφωνία, που ουσιαστικά δίνει το πράσινο φως σε μια άτυπη τουρκική εισβολή. Εξάλλου, ο Ιρακινός υφυπουργός Εσωτερικών Αντνάντ Χαλντ δεν επιβεβαίωσε ότι θα επιτρέπεται στην Τουρκία, αφού ζητήσει την άδεια της κυβέρνησης στη Βαγδάτη, να επιχειρεί στο βόρειο Ιράκ.

Επιθέσεις στη Μοσούλη

Η ευρύτερη περιοχή και η Μοσούλη υπήρξαν χθες στόχος βομβιστικών επιθέσεων με 27 νεκρούς, ενώ με οικονομικό στραγγαλισμό απειλείται το ιρακινό Κουρδιστάν, μετά τον αποκλεισμό των συνόρων από τους Ιρανούς. Σε ένα εκατομμύριο δολάρια ημερησίως υπολογίζεται το κόστος του αποκλεισμού, ο οποίος ενισχύει τις υποψίες περί άτυπης συμφωνίας Αγκυρας – Τεχεράνης.

Σαφέστερες ως προς τα ενταξιακά της Τουρκίας ήταν οι δηλώσεις Κουσνέρ. «Η γαλλική θέση είναι απολύτως σαφής: Εχουμε χρόνο. Μόνον πέντε κεφάλαια υπό διαπραγμάτευση αφορούν την ένταξη και την πλήρη υποψηφιότητα. Τα υπόλοιπα 30 είναι συναφή με κάποια μορφή ειδικής σχέσης. Στην αρχή, λοιπόν, θα ανοίξουμε αυτά τα τριάντα και η διαδικασία θα κρατήσει χρόνια και χρόνια. Ενδιαμέσως όμως θα έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία», δήλωσε ο κ. Κουσνέρ, που προσέθεσε ότι στη μιάμιση ώρα που ο ίδιος και ο πρόεδρος Σαρκοζί συζήτησαν με τον Τούρκο πρωθυπουργό, συμφώνησαν να συγκροτήσουν ομάδα εργασίας, η οποία θα εξετάσει τις πιθανότητες τουρκικής υποψηφιότητας στο σύνολό τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή