Λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι στη Γαλλία

Λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι στη Γαλλία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τον προϋπολογισμό του 2008 παρουσίασε η γαλλική κυβέρνηση -τον πρώτο επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί- ο οποίος αποσκοπεί στον περιορισμό του ελλείμματος, που ανέρχεται σε 41,7 δισ. ευρώ. Για πρώτη φορά στην ιστορία της πέμπτης γαλλικής δημοκρατίας στον προϋπολογισμό προβλέπεται κατάργηση σχεδόν 23.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν παρουσίασε τις προτάσεις του για τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα της Γαλλίας, στις οποίες εντάσσονται, μεταξύ άλλων η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης αλλά και το ζήτημα της απασχόλησης των ατόμων τρίτης ηλικίας. Οι προτεινόμενες αλλαγές προκάλεσαν ήδη την μήνιν των γαλλικών συνδικάτων. «Η στρατηγική μας εδράζεται σε δυο πυλώνες: την ανάπτυξη και τον έλεγχο των δημοσίων οικονομικών», δήλωσε ο Ερίκ Βερτ, υπουργός αρμόδιος για τον προϋπολογισμό, ενώπιον της επιτροπής οικονομικών της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Στο πλαίσιο του ελέγχου των δημοσίων δαπανών, οι οποίες αυξήθηκαν, όπως επισήμανε η υπουργός Οικονομίας, Κριστίν Λαγκάρντ, από 37% το 1974, στο 53% του ΑΕΠ το 2007, θα καταργηθούν 22.921 θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα. Αυτές αφορούν κυρίως θέσεις στους υπουργεία Παιδείας, Αμυνας, Οικονομίας και Εσωτερικών. Αντιθέτως τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Χωροταξίας, Μετανάστευσης και Ερευνας θα δουν το δυναμικό τους είτε να μένει σταθερό είτε να αυξάνεται. Η κατάργηση των συγκεκριμένων θέσεων σημαίνει ότι ο ένας στους τρεις υπαλλήλους που βγαίνει στη σύνταξη δεν θα αντικαθίσταται. Στόχος της κυβέρνησης είναι στα τέλη της πενταετίας Σαρκοζί, να μην αντικαθίσταται ο ένας στους δύο υπαλλήλους που συνταξιοδοτείται.

Αναφορικά με την ανάπτυξη, ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Φιγιόν προβλέπει για το 2008, ρυθμό ανάπτυξης από 2 ώς 2,5 %. Οπως επισήμανε η εφημερίδα Le Monde, η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική Σαρκοζί συνιστά πλήρη ρήξη τόσο με την περίοδο της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Ζοσπέν, που χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των θέσεων εργασίας όσο και με την περίοδο της περιορισμένης μείωσης θέσεων εργασίας, η οποία άρχισε μετά το 2002, και την ήττα των Σοσιαλιστών. Οσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, το έδαφος για τις οποίες είχε ήδη ετοιμάσει ο Φρανσουά Φιγιόν, το 2003, όταν ήταν υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Γάλλος πρωθυπουργός έκανε λόγο για προσαρμογή του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Νέος υπολογισμός συντάξεων

Σύμφωνα με αυτή, θα αυξηθεί σταδιακά, εντός της τριετίας 2009-2012, από 40 σε 41 χρόνια, το χρονικό διάστημα των συνταξιοδοτικών εισφορών των ασφαλισμένων.

Προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων που υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί από 8- 10 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής των οικογενειακών και συζυγικών προνομίων όσον αφορά τον υπολογισμό των συντάξεων. Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί το καθεστώς των συντάξεων όσων είχαν «μακρά σταδιοδρομία», δηλαδή των ανθρώπων που επειδή άρχισαν να εργάζονται σε ηλικία 15 ετών, είχαν δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν πριν από τα 60.

Ακόμη η κυβέρνηση Φιγιόν συζητεί σοβαρά το ενδεχόμενο να δώσει αντικίνητρα στους συνταξιούχους για να ξαναρχίσουν να εργάζονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή