Τέσσερις νεκροί στη Μιανμάρ

Τέσσερις νεκροί στη Μιανμάρ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΑΝΓΚΟΥΝ. Η καταστολή άρχισε. Τουλάχιστον τρεις βουδιστές μοναχοί και ένας πολίτης έχασαν χθες τη ζωή τους στη Ρανγκούν, πρώην πρωτεύουσα της Μιανμάρ (Βιρμανίας), καθώς ο στρατός και η αστυνομία στράφηκαν βίαια εναντίον των διαδηλωτών. Το συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε χθες κατεπειγόντως για να συζητήσει την αμερικανοευρωπαϊκή πρόταση νέων κυρώσεων κατά της στρατιωτικής κυβέρνησης της ασιατικής χώρας.

Τα πρώτα θύματα

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, δύο μοναχοί έχασαν τη ζωή τους από άγριο ξυλοδαρμό, ενώ ένας τρίτος έπεσε νεκρός όταν προσπάθησε να αφαιρέσει το όπλο από τα χέρια αστυνομικού. Περίπου 200 άτομα συνελήφθησαν, εκ των οποίων οι μισοί μοναχοί. Οι παρατηρητές φοβούνται ότι η κατάσταση οδεύει σταδιακά προς την κλιμάκωση του 1988, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούσαν στο ψαχνό τους φοιτητές που διαδήλωναν, σκοτώνοντας 3.000.

Οι διαδηλώσεις στη Βιρμανία ξέσπασαν τον Αύγουστο και είχαν τη μορφή διαμαρτυρίας για την τιμή των καυσίμων. Αφού ο στρατός συνέλαβε τους ηγέτες των διαδηλώσεων αυτών, οι βουδιστές μοναχοί κατέβηκαν στους δρόμους, με προσευχές και φιλειρηνικές εκκλήσεις. Οι καθημερινές διαδηλώσεις βουδιστών μοναχών και πλήθους κόσμου απέκτησαν σαφώς πολιτικό χαρακτήρα το Σάββατο, όταν η πορεία πέρασε μπροστά από το σπίτι της υπό κατ’ οίκον περιορισμό ηγέτιδας της αντιπολίτευσης, Αουν Σαν Σουου Κίι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνέχεια η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης μεταφέρθηκε στη φυλακή.

Η κρατική τηλεόραση δεν έκανε νύξη για νεκρούς μοναχούς αλλά μετέδωσε ότι νεκρός είναι τριαντάχρονος πολίτης. «Λόγω της δύσκολης κατάστασης, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν το πλήθος χρησιμοποιώντας λίγη βία εναντίον των βίαιων διαδηλωτών. Χάρη στους πυροβολισμούς οι διαδηλωτές διαλύθηκαν», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το κρίσιμο ερώτημα ήταν τι θα γίνει σήμερα -αν οι διαδηλώσεις θα συνεχίζονταν για δέκατη ημέρα, ή αν η χθεσινή καταστολή ήταν αρκετή για να τις καταπνίξει.

Στη διεθνή σκηνή, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επρόκειτο να συνεδριάσει με αντικείμενο την επιβολή κυρώσεων κατά της χώρας. Κοινή δήλωση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. καλεί τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας να απόσχει από βίαιη καταστολή και να ανοίξει διάλογο με τη δημοκρατική αντιπολίτευση, «μεταξύ άλλων και με την Αουν Σαν Σουου Κίι». «Αν οι πληροφορίες (περί βίας) είναι ακριβείς, οι ΗΠΑ προβληματίζονται πολύ με τον τρόπο που φέρεται το καθεστώς της Μπούρμας στους πολίτες του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Γκόρντον Τζόντρο.

Σύγκρουση θεσμών

«Πρόκειται για μια σύγκρουση ανάμεσα στους μοναδικούς δύο θεσμούς που έχουν την ικανότητα πανεθνικής κινητοποίησης», είπε ο Μπράντλι Μπάμπσον, συνταξιούχος εργαζόμενος της Παγκόσμιας Τράπεζας που έχει ζήσει πολλά χρόνια στη Μιανμάρ. Οι δύο θεσμοί στους οποίους αναφέρεται είναι ο στρατός και ο βουδιστικός κλήρος. «Ανάμεσα στους δύο, ένας θα τσακίσει».

Νωρίς χθες το πρωί οι στρατιωτικοί είχαν προσπαθήσει να αποτρέψουν την κάθοδο των μοναχών στους δρόμους περικυκλώνοντας βουδιστικούς ναούς με στρατιωτικά οχήματα. Παρ’ όλ’ αυτά, ο αριθμός των διαδηλωτών χθες στη Ρανγκούν εκτιμάται στους 100.000, ενώ σε 10.000 υπολογίζεται ο αριθμός των διαδηλωτών στις πόλεις Μαντελέι και Σίτβε. Αντίθετα, στην άδεια από ζωή πρωτεύουσα, Νικιιτάου, που χτίστηκε το 2005 στη ζούγκλα και είναι έδρα του στρατιωτικού καθεστώτος, επικρατούσε επίπλαστη ησυχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή