Αποχρωσεις

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Γροθιά» στην ανορεξία

Ο διάσημος Ιταλός φωτογράφος Ολιβιέρο Τοσκάνι ξαναχτύπησε: Αυτή τη φορά, με στόχο να αναδείξει το πρόβλημα της ανορεξίας, το οποίο λέγεται ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οφείλεται στα στερεότυπα του κόσμου της μόδας. Ο Τοσκάνι, γνωστός από τις παλαιότερες δουλειές του με την ιταλική «Μπενετόν», έδρασε για λογαριασμό της εταιρείας Nolita, για τη διαφημιστική καμπάνια της οποίας φωτογράφισε το «αποκρουστικό πρόσωπο» μιας αποστεωμένης νέας γυναίκας, θύμα της ανορεξίας της. Η βιομηχανία της μόδας βρίσκεται στο στόχαστρο δικαίων και αδίκων, όσον αφορά τη ροπή των νέων κοριτσιών προς την ανορεξία, ειδικά μετά τον θάνατο ενός 21χρονου ανορεκτικού μοντέλου από τη Βραζιλία, το 2006. Η διαφήμιση έγινε με την υποστήριξη του ιταλικού υπουργείου Υγείας, ενώ Μιλάνο και Μαδρίτη απαιτούν εσχάτως από τα μοντέλα της πασαρέλας να προσκομίζουν πιστοποιητικό γιατρού ότι χαίρουν άκρας υγείας.

Τσάβες εναντίον «Μπάρμπι»

Στο στόχαστρο του Ούγκο Τσάβες, άλλωστε, μπήκαν εσχάτως και τα δυτικά πρότυπα ομορφιάς, τύπου Μπάρμπι. Ολα αυτά επ’ αφορμή μιας νέας τάσης στη Βενεζουέλα, που «θέλει» ορισμένους γονείς να προσφέρουν ως δώρο γενεθλίων στα κορίτσια τους, των 15 χρόνων, εμφυτεύματα στήθους! «Είναι φρικτό», αναφώνησε από ραδιοφώνου ο πρόεδρος της Βενεζουέλας και ενδεχομένως πολλοί θα συμφωνήσουν μαζί του. Στη Βενεζουέλα είναι γεγονός ότι περισσεύουν τα όμορφα κορίτσια και η συγκεκριμένη λατινοαμερικανική χώρα μπορεί δικαίως να υπερηφανεύεται ότι έχει κερδίσει τα περισσότερα στέμματα στα διεθνή καλλιστεία. Ωστόσο, από αυτή την πραγματικότητα, μέχρι του σημείου να γίνει η ομορφιά στόχος ζωής των νεαρών κοριτσιών και μάλιστα με την αμέριστη υποστήριξη των γονιών τους θα πρέπει να υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή. Κι αυτήν ακριβώς φαίνεται ότι προσπάθησε να χαράξει ο Τσάβες, ο οποίος ωστόσο αναγνώρισε ότι ως άσχημος ο ίδιος, μπορεί κάλλιστα να χάσει αυτή τη μάχη.

Σεξουαλικές απαγορεύσεις

Από απαγόρευση σε απαγόρευση το πάνε οι αρμόδιες αρχές στην Κίνα, αλλά οι διαφημιστικές εταιρείες είτε κωφεύουν σκοπίμως, είτε έχουν σαγηνευτεί πλήρως από τις δυτικές «σειρήνες». Από την αρχή του έτους έχουν εξοβελιστεί από τα κινεζικά ραδιοτηλεοπτικά κύματα περισσότερες από χίλιες διαφημίσεις, με σεξουαλικό περιεχόμενο, κι έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 246 εκατ. δολαρίων, αλλά εις μάτην. Οι διαφημιστές επιμένουν… σεξουαλικά. Ως εκ τούτου και ενόψει του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος, τον επόμενο μήνα, η τηλεοπτική προβολή του οποίου δεν μπορεί να διακόπτεται από… απρεπείς διαφημιστικές παρεμβάσεις, οι αρμόδιες αρχές επανέρχονται, προκειμένου να καταστήσουν απολύτως κατανοητές τις απαγορεύσεις τους. Σχετικό διάταγμα του κινεζικού ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου, λοιπόν, ενημερώνει ότι μεταξύ άλλων απαγορεύονται οι «σεξουαλικοί προκλητικοί ήχοι».

Αλλαγή πλεύσης

Η Πάρις Χίλτον, η γνωστή κοσμική κληρονόμος της ομώνυμης αλυσίδας ξενοδοχείων, θέλει να αλλάξει προφίλ. Ειδικά μετά την εμπειρία της φυλακής (επειδή οδηγούσε υπό την επήρεια μέθης), η Πάρις θέλει να γίνει το θετικό πρότυπο για τα κορίτσια της εποχής της και δη τη νεολαία της γενιάς της. Γι’ αυτό και αποφάσισε να αναδείξει τα προβλήματα του κόσμου μας: τη φτώχεια και την προστασία του περιβάλλοντος. Οπως αποκαλύπτει, λοιπόν, σε συνέντευξή της στο «E! Online» σκοπεύει να ταξιδέψει, τον Νοέμβριο, στη Ρουάντα, μια από τις φτωχότερες χώρες στον πλανήτη, όπου οι άνθρωποι πεθαίνουν πριν προλάβουν να συμπληρώσουν τα 40 τους χρόνια και όπου μόνο το 41% έχει πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Η Χίλτον ξέρει ότι και μόνο η παρουσία της, στη Ρουάντα, θα είναι αρκετή για να φέρει στο φως τα προβλήματα αυτής της αφρικανικής χώρας, που βίωσε έναν αιματηρότατο εμφύλιο. Η 26χρονη καλλονή αποδέχθηκε σχετική πρόταση της οργάνωσης «Playing for Good», ενώ όσον αφορά το οικολογικό της ενδιαφέρον προανήγγειλε τα σχέδιά της να χρησιμοποιήσει αποκλειστικά οικολογικά υλικά για την κατασκευή της καινούργιας της βίλας, στο Μπέβερλι Χιλς.

Υπέρβαρο νεογέννητο

Ακόμη και τη μητέρα της, η οποία πριν από αυτήν είχε αποκτήσει άλλα 11 παιδιά, εξέπληξε η μικρή Νάντια, η οποία γεννήθηκε ζυγίζοντας 7,75 κιλά! «Είμαστε όλοι έκπληκτοι», φέρεται να δήλωσε η 43χρονη μητέρα, η οποία έχει εκπληρώσει με το παραπάνω το χρέος της προς την πατρίδα, τη Ρωσία. Το παιδί γεννήθηκε με καισαρική τομή και θα έμπαινε κάλλιστα στο βιβλίο Γκίνες, αφού τέτοιο βάρος νεογέννητου έχει να καταγραφεί στα παγκόσμια χρονικά από το 1955, όταν γεννήθηκε αγόρι στην Ιταλία, βάρους 10,2 κιλών. Στην προσπάθειά της να βρει και η ίδια μια εξήγηση για το υπερβολικό βάρος του μωρού της, η μητέρα του είπε ότι δεν έτρωγε τίποτα ξεχωριστό, αφού τα οικονομικά της οικογένειας δεν το επέτρεπαν, αν και όλα τα παιδιά της έχουν γεννηθεί πάνω από 5 κιλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή