O μυστικός διάλογος Μπους – Αθνάρ πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ

O μυστικός διάλογος Μπους – Αθνάρ πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κι αν κάποιος ασκήσει βέτο, εμείς θα πάμε. Μένουν δύο εβδομάδες. Σε δύο εβδομάδες, θα είμαστε έτοιμοι, από στρατιωτικής πλευράς. Θα είμαστε στη Βαγδάτη μέχρι το τέλος του Μαρτίου. Υπάρχει πιθανότητα 15% ο Σαντάμ Χουσεΐν να έχει δολοφονηθεί ή να έχει αυτοεξοριστεί μέχρι τότε».

Μ’ αυτά τα λόγια συνόψισε τις αποφάσεις του για το Ιράκ ο Τζορτζ Μπους στον τότε πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, κατά τη συνάντησή τους στο ράντσο του Αμερικανού προέδρου, στο Κρόφορντ του Τέξας. Η συνάντηση έγινε στις 22 Φεβρουαρίου του 2003, τέσσερις εβδομάδες πριν από την έναρξη της επιχείρησης «Σοκ και Δέος».

Η άκρως απόρρητη συνομιλία των δύο συμμάχων, όπως αποτυπώθηκε στο χαρτί από τον Ισπανό πρεσβευτή στις ΗΠΑ Χαβιέρ Ρουπέρες, δόθηκε χθες για πρώτη φορά στη δημοσιότητα από την ισπανική εφημερίδα El Pais. Το κείμενο έχει ιστορική αξία, καθώς αποτυπώνει την υπερφίαλη αισιοδοξία του προέδρου Μπους, αλλά και τον ανοιχτό εκβιασμό του σε χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που αντιδρούσαν στον πόλεμο. Αναδημοσιεύουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα.

ΜΠΟΥΣ: Ο Σαντάμ δεν θα αλλάξει και θα συνεχίσει το παιχνίδι του. Εφτασε η στιγμή να τον ξεφορτωθούμε… Ηδη σχεδιάζουμε το μετα-Σαντάμ Ιράκ. Θα μπορούσε να οργανωθεί σε ομοσπονδιακή βάση.

ΑΘΝΑΡ: Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δεν είναι το ίδιο να δράσουμε με απόφαση και χωρίς απόφαση.

ΜΠΟΥΣ: Ναι, φυσικά. Η απόφαση θα είναι τέτοια που να σας βοηθάει. Με αφήνει λίγο-πολύ αδιάφορο το περιεχόμενό της… Το πρόβλημα είναι ότι ο Σιράκ βλέπει τον εαυτό του ως «ο κύριος Αραβας»… Τα πράγματα αργοσέρνονται, σαν το μαρτύριο της σταγόνας. Πρέπει να τελειώνουμε.

ΑΘΝΑΡ: Σύμφωνοι, αλλά θα ήταν καλό να εξασφαλίσουμε την μέγιστη υποστήριξη. Εχε λίγη υπομονή.

Μέσα Μαρτίου

ΜΠΟΥΣ: Η υπομονή μου εξαντλήθηκε. Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να πάμε πιο μακριά από τα μέσα Μαρτίου… Χώρες όπως το Μεξικό, η Χιλή, η Ανγκόλα και το Καμερούν (ήταν τότε μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας) πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η ασφάλεια των ΗΠΑ και να μας συμπεριφερθούν φιλικά. Ο (Χιλιανός) πρόεδρος Λάγος πρέπει να ξέρει ότι η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου Χιλής – ΗΠΑ είναι στη Γερουσία και ότι μια αρνητική συμπεριφορά του σε αυτό το θέμα θα μπορούσε να την θέσει σε κίνδυνο. Η Ανγκόλα λαμβάνει οικονομική βοήθεια, η οποία θα μπορούσε επίσης να μπει σε κίνδυνο αν δεν επιδείξει θετική συμπεριφορά. Και ο Πούτιν πρέπει να ξέρει ότι με τη στάση του βάζει σε κίνδυνο τις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ… Είναι όπως το παιχνίδι με τον καλό και τον κακό αστυνομικό. Δεν με πειράζει να παίξω τον κακό αστυνομικό και ο Μπλερ να παίξει τον καλό.

ΑΘΝΑΡ: Χρειαζόμαστε να μας βοηθήσεις με την κοινή μας γνώμη. Αλλάζουμε ριζικά την πολιτική που ακολουθούσε η Ισπανία τα τελευταία 200 χρόνια.

ΜΠΟΥΣ: Πήρα την απόφαση να πάω στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Θα είναι καταπληκτικό να έχουμε πίσω μας μια δεύτερη απόφαση.

ΑΘΝΑΡ: Το μόνο που με ανησυχεί είναι η αισιοδοξία σου.

ΜΠΟΥΣ: Οσο περισσότερο μου επιτίθενται οι Ευρωπαίοι, τόσο πιο ισχυρός γίνομαι μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή