«Ποτέ ανεξάρτητο το Κόσοβο», προειδοποιεί ο Κοστούνιτσα

«Ποτέ ανεξάρτητο το Κόσοβο», προειδοποιεί ο Κοστούνιτσα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το Κόσοβο δεν θα γίνει ποτέ ανεξάρτητο, διεμήνυσε χθες ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα, καθ’ οδόν προς τη Νέα Υόρκη, για τις πρώτες απευθείας συνομιλίες με την αλβανική ηγεσία του Κοσόβου και προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην αναγνωρίσουν την απόσχιση της επαρχίας.

Η πρώτη απευθείας συνάντηση μεταξύ της σερβικής ηγεσίας, η οποία επιδιώκει τη διατήρηση ενός ελάχιστου τυπικού ελέγχου του Κοσσυφοπεδίου και εκπροσώπων της αλβανικής πλευράς, η οποία απαιτεί ανεξαρτησία, θα πραγματοποιηθεί, αύριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Αν και το Κόσοβο παραμένει τυπικώς τμήμα της Σερβίας, βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ, μετά τις αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ εναντίον σερβικών στόχων, το 1999.

Με την επαπειλούμενη αναθέρμανση των συγκρούσεων στα Βαλκάνια, η αλβανική ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου έχει υποσχεθεί ότι θα κηρύξει την ανεξαρτησία της, αν μια τελευταία προσπάθεια διπλωματικής διευθέτησης δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναγνώρισης μιας τέτοιας διακήρυξης. «Ολα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ έχουν υποχρέωση να σεβαστούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας», είπε ο Κοστούνιτσα, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε μονομερής αναγνώριση του Κοσόβου θα θεωρηθεί «άκυρη» από τη Σερβία.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ατζέμ Τσέκου δήλωσε από την Πρίστινα ότι η πρόοδος στο αδιέξοδο των υπό διεθνή επιτήρηση συνομιλιών «εξαρτάται από τη σερβική στάση». «Ελπίζουμε ότι η Σερβία θα κοιτάξει στο μέλλον κι όχι στο παρελθόν», δήλωσε ο Τσέκου, στο Ασοσιέιτεντ Πρες, λίγες μόνο ώρες πριν ξεκινήσει το ταξίδι του για τη Νέα Υόρκη.

Νωρίτερα, ο μετριοπαθής πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς παραδέχθηκε ότι «οι συνομιλίες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες», αν και δήλωσε πεπεισμένος ότι θα συζητηθούν θέματα, τα οποία δεν έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μπορεί να καταλήξουν σε κάποιου είδους συμβιβασμό. Προσδοκίες, τις οποίες ωστόσο διέγραψε ο Βετόν Σουρόι, μέλος της αλβανικής αντιπροσωπείας του Κοσόβου, λέγοντας ότι «δεν πάμε για να ζητήσουμε την άδεια του Βελιγραδίου να ανεξαρτητοποιηθούμε, αλλά να προσφέρουμε σχέσεις καλής γειτονίας ανάμεσα σε δυο ανεξάρτητα κράτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή