«Οι άνδρες της Blackwater φέρονται σαν καουμπόις»!

«Οι άνδρες της Blackwater φέρονται σαν καουμπόις»!

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι άντρες της αμερικανικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, Blackwater, η οποία έχει αναλάβει την προστασία σημαντικού αριθμού διπλωματών στο Ιράκ, φέρονται να κάνουν χρήση των όπλων τους συχνότερα απ’ ό,τι οι εργαζόμενοι σ’ άλλους εργολάβους, στους οποίους έχουν ανατεθεί παρόμοιες αποστολές από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπους. Σήμερα, μάλιστα, η συγκεκριμένη εταιρεία βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών που διεξάγουν οι αρχές της Ουάσιγκτον και της Βαγδάτης για τη διαλεύκανση του περιστατικού της 16ης Σεπτεμβρίου όταν ένδεκα, τουλάχιστον, Ιρακινοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών. Τα παραπάνω στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα, καθώς το Πεντάγωνο επιβεβαίωνε την αποστολή ειδικών στη Βαγδάτη κατόπιν διαταγής του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, προκειμένου να ερευνηθούν οι δραστηριότητες και οι πρακτικές των αμερικανικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφαλείας στο Ιράκ.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Blackwater εμπλέκεται σε περισσότερα βίαια περιστατικά στο Ιράκ απ’ ό,τι οι άλλες εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας», δήλωσε χθες ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας του. «Το ζήτημα είναι να ανακαλύψουμε τους λόγους πίσω απ’ αυτό το γεγονός», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο ίδιος μήκος κύματος, ένα ακόμα υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης Μπους τόνισε ότι αποτελεί κοινό μυστικό πως η διοίκηση της Blackwater ενθαρρύνει την άμεση και πλέον επιθετική αντίδραση από πλευράς των ανδρών της. Αλλοι αξιωματούχοι, ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι το προσωπικό της Blackwater αναλαμβάνει συχνά εξαιρετικά επικίνδυνες αποστολές συνοδείας διπλωματών στις πλέον εύφλεκτες περιοχές του Ιράκ και ότι αρκετές φορές το ίδιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαιτεί από τους άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας να προστατεύουν με επιθετικό τρόπο τους Αμερικανούς διπλωμάτες.

Προνομιακή σχέση με Μπους

Παράλληλα, η στενή και κατά πολλούς προνομιακή σχέση της Blackwater με την κυβέρνηση Μπους έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις ακόμα και στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα. «Πρόκειται για ανθρώπους που παραβιάζουν διαρκώς το νόμο και παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν να πλουτίζουν στο Ιράκ», δήλωσε ο βουλευτής των Ρεπουμπλικανών, Τζαν Σακόβσκι. «Υπονομεύουν τη διεθνή εικόνα των ΗΠΑ κάθε φορά που συμπεριφέρονται σαν κάου μπόις στο Ιράκ», πρόσθεσε ο κ. Σακόβσκι, αναφερόμενος στο προσωπικό της Blackwater, η οποία έχει αναλάβει εργολαβίες αξίας 1 δισ. δολαρίων από την κυβέρνηση Μπους, αρχής γενόμενης από το 2002.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή