Με σωλήνες θα «σπείρουν» τους ωκεανούς

Με σωλήνες θα «σπείρουν» τους ωκεανούς

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπερταχεία λύση του προβλήματος της κλιματολογικής μεταβολής προτείνουν δύο από τους επιφανέστερους ειδικούς σε θέματα περιβάλλοντος. Σε επιστολή τους στο περιοδικό Νature, ο διευθυντής του Μουσείου Επιστημών, Κρις Ράπλεϊ, και ο εμπνευστής της θεωρίας της Γαίας, καθηγητής Τζέιμς Λάβστοκ, προτείνουν τη «σπορά» των ωκεανών με εκατομμύρια σωλήνες που θα αυξήσουν την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα. Ηδη, αμερικανική εταιρεία μελετά αν είναι δυνατή η υλοποίηση της θεωρητικής προσέγγισης των δύο επιστημόνων.

Ο καθηγητής Λάβστοκ πιστεύει ότι οι ήδη εφαρμοζόμενες προσεγγίσεις για την επίλυση του προβλήματος, όπως παραδείγματος χάρη η εφαρμογή του πρωτοκόλλου του Κιότο ή η χρήση ανανεώσιμης ενέργειας, δεν πρόκειται να βοηθήσουν στη διάσωση του πλανήτη.

Γι’ αυτό οι δύο επιστήμονες προτείνουν ως καλύτερη λύση τη «σπορά» των τροπικών θαλασσών με επιπλέοντες κάθετους σωλήνες, που το ένα άκρο τους θα φτάνει σε αρκετά μεγάλο βάθος ενώ το άλλο στην επιφάνεια του ωκεανού. Ετσι το ψυχρότερο νερό, από τα μεγαλύτερα βάθη, θα μεταφέρεται χάρη στην κυματική κίνηση αενάως στην επιφάνεια. «Πλεονέκτημα» του ψυχρότερου νερού είναι ότι διαθέτει περισσότερους μικροοργανισμούς, άλγες και διατροφικά υλικά και μπορεί να απορροφήσει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα. Η εταιρεία Atmocean έχει ήδη κάνει τη θεωρία πράξη, σε δοκιμαστικό, βέβαια επίπεδο.

Αγνωστες οι συνέπειες

Ο διευθύνων σύμβουλός της, Φιλ Κιτίλ, δήλωσε ότι η ανάπτυξη 134 εκατομμυρίων σωλήνων είναι δυνατόν να βοηθήσει στην «αιχμαλώτιση» από την ατμόσφαιρα του ενός τρίτου της συνολικής ποσότητας διοξείδιου του άνθρακα που παράγεται από τις διαφορετικές ανθρώπινες δραστηριότητες κάθε χρόνο. Ομως, αναγνώρισε ότι η επιτυχία τέτοιου προγράμματος δεν είναι ακόμα εξασφαλισμένη, καθώς η έρευνα παραμένει στα αρχικά της στάδια. «Εχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε» δήλωσε στο BBC. «Δεν αρκεί να προχωρήσουμε προς την εξεύρεση οριστικού σχεδίου και μεγέθους των σωλήνων, αλλά πρέπει να αξιολογήσουμε και τις οικολογικές επιδράσεις που θα έχει η εφαρμογή της θεωρητικής προσέγγισης. Το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε είναι η αύξηση της οξύτητας των υδάτων» είπε.

Η Atmocean τοποθέτησε πειραματικά ορισμένους σωλήνες στις αρχές του χρόνου και συνέλεξε κάποια στοιχεία. Οι σωλήνες μετέφεραν τα ψυχρά ύδατα από βάθος 200 μέτρων στην επιφάνεια των ωκεανών. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει διαπιστωθεί κατά πόσο πράγματι βοήθησε η δοκιμή στον περιορισμό των αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η εταιρεία πιστεύει, εξάλλου, ότι η μείωση της θερμοκρασίας των επιφανειακών υδάτων σε περιοχές όπως ο Κόλπος του Μεξικού θα έχει και άλλα πλεονεκτήματα, όπως παραδείγματος χάρη είναι ο περιορισμός των τυφώνων, αφού για τον σχηματισμό τους απαιτείται η ύπαρξη θερμών υδάτων.

Τέλος, οι καθηγητές Λάβστοκ και Ράπλεϊ πιστεύουν ότι η τοποθέτηση των σωλήνων στους ωκεανούς θα βοηθήσει στην ανάπτυξη αλγών που απελευθερώνουν χημικές ουσίες, οι οποίες βοηθούν στον σχηματισμό νεφών και κατά συνέπεια στην περαιτέρω ψύχρανση του περιβάλλοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή