Ο Μπράουν έκλεψε φράσεις από ομιλίες Κλίντον και Γκορ

Ο Μπράουν έκλεψε φράσεις από ομιλίες Κλίντον και Γκορ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Κριτική ασκείται στον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, για το ότι στην ομιλία του στο συνέδριο του Εργατικού κόμματος στο Μπόρνμουθ, το οποίο ολοκληρώθηκε χθες, επανέλαβε αποσπάσματα παλαιότερων ομιλιών του Αλ Γκορ και του Μπιλ Κλίντον. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Times, συντάκτες της οποίας μελέτησαν τις επίμαχες ομιλίες, οι ομοιότητες μεταξύ τους είναι εντυπωσιακές και αποδίδονται στο γεγονός ότι τόσο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ όσο και ο αντιπρόεδρός του, ήταν πελάτες του Μπομπ Σραμ, συμβούλου πολιτικής επικοινωνίας και στενού συνεργάτη του Γκόρντον Μπράουν.

Τα επίμαχα αποσπάσματα

Η παράθεση των επίμαχων αποσπασμάτων των ομιλιών μάλλον δεν ευνοεί τον Βρετανό πρωθυπουργό. «Ορισμένες φορές λένε ότι είμαι πολύ σοβαρός και ότι δίνω πολύ σκληρές μάχες», είπε ο Μπράουν στο συνέδριο των Εργατικών. Το 2000 όταν έλαβε το χρίσμα των Δημοκρατικών για να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ, ο Αλ Γκορ είχε τονίσει στην ομιλία του: «Γνωρίζω τις ατέλειές μου. Ξέρω ότι μερικές φορές λένε ότι είμαι πολύ σοβαρός, και ότι μιλάω πάρα πολύ για ζητήματα ουσίας και για πολιτική».

Σε άλλη αποστροφή της ομιλίας του, ο Μπράουν επισήμανε ότι «δεν υπάρχει σήμερα αδυναμία στη Βρετανία που να μην μπορεί να ξεπεράσει η δύναμη του βρετανικού λαού. Στην πρώτη του ομιλία το 1993, άμα τη αναλήψει της προεδρίας, ο Μπιλ Κλίντον είχε πει: «Δεν υπάρχει τίποτε κακό στην Αμερική που να μην μπορεί να διορθώσουν οι αρετές της Αμερικής». Στο Μπόρνμουθ ο κ. Μπράουν δεσμεύτηκε έναντι του βρετανικού λαού ότι δεν θα τον απογοητεύσει. Ανάλογη υπόσχεση είχε δώσει το 2000 και ο Αλ Γκορ.

Με τη δομή του Μπομπ Σραμ

Σχολιάζοντας το ανθρώπινο δυναμικό της Βρετανίας, ο Γκόρντον Μπράουν, τόνισε ότι «ζούμε σε έναν αιώνα που η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να σπαταλήσει το ταλέντο κανενός». Στην ομιλία του για την Κατάσταση του Εθνους, το 1995, ο Μπιλ Κλίντον, είχε επισημάνει ότι, καθώς προχωρούμε προς τον επόμενο αιώνα, οι πάντες έχουν σημασία. Δεν έχουμε περιθώριο να σπαταλήσουμε ούτε έναν άνθρωπο».

Πέραν αυτών των ομοιοτήτων, η δομή της ομιλίας του Μπράουν ακολουθεί τη δομή των ομιλιών του Μπομπ Σραμ. Οι ομιλίες αυτές αρχίζουν με μία ιστορία σχετικά με το τι δίδαξαν στον εκφωνούντα, οι γονείς του. Στην ομιλία του στο συνέδριο του Εργατικού κόμματος ο Γκόρντον Μπράουν παρέθεσε ανάλογα διδάγματα που έλαβε από τους γονείς του. Επίσης σύμφωνα με δηλώσεις ενός πρώην συνεργάτη του Κλίντον, η αναφορά του Μπράουν στις «αξίες» -αναφορά που δεν συνηθίζεται από τους Βρετανούς- είναι προσφιλές θέμα του Σραμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή