Πιο σκληρή ποινική νομοθεσία στη Βρετανία

Πιο σκληρή ποινική νομοθεσία στη Βρετανία

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο ποινικό δίκαιο «μηδενικής ανοχής» δρομολογεί η κυβέρνηση των Εργατικών στη Βρετανία και στο πλαίσιο αυτού αναθεωρείται επειγόντως η νομοθεσία περί αυτοάμυνας. H εκστρατεία της υπουργού Εσωτερικών, Τζάκι Σμιθ και του υπουργού Δικαιοσύνης, Τζακ Στρο, είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να υπερφαλαγγίσει το νέο πρόγραμμα των Τόρις για τη δημόσια τάξη, βασισμένο στον ισχυρισμό του Ντέιβιντ Κάμερον ότι η βρετανική κοινωνία έχει υποστεί ρωγμές.

Δημιουργούν νέο Ταμείο

Εν μέσω ανησυχιών στελεχών του Εργατικού Κόμματος ότι το κόμμα έχει δώσει πολύ μεγάλα περιθώρια στο έγκλημα, ο υπουργός Εσωτερικών επισημαίνει επίσης την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου ταμείου ύψους δεκάδων εκατομμυρίων λιρών, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος των περιπολιών στις γειτονιές αλλά και της χρήσης φορητών συσκευών λήψης αποτυπωμάτων από αξιωματικούς της αστυνομίας, οι οποίοι θα καταπολεμήσουν τα μικροεγκλήματα σε κάθε κοινότητα.

Τα σχέδια των δύο υπουργών σηματοδοτούν την επιστροφή στη φρασεολογία της μηδενικής ανοχής, που σχεδόν απουσιάζει από τις υπουργικές ομιλίες από την εποχή της θητείας του Τζακ Στρο στο υπουργείο Εσωτερικών.

Στα νέα μέτρα περιλαμβάνονται:

1. Η δημοσιοποίηση των ποσοστών της εγκληματικότητας σε τοπικό επίπεδο ώστε να καθιερωθούν περιπολίες σε κάθε γειτονιά από τον προσεχή Απρίλιο.

2. Η κατάρτιση κοινού προϋπολογισμού για την κοινωνική ασφάλεια μεταξύ της αστυνομίας, των τοπικών αρχών και των άλλων υπηρεσιών που συμμετέχουν στην καταπολέμηση του εγκλήματος και της αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

3. Η ανανέωση των προσπαθειών για τη διασφάλιση διακομματικής συναίνεσης σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

4. Η εφαρμογή ενός νέου πακέτου μέτρων αντιμετώπισης της κουλτούρας των όπλων και των συμμοριών, περιλαμβανομένης μιας «στρατηγικής εξόδου» των μελών των συμμοριών.

5. Ο διπλασιασμός (από 18 σε 36) των ειδικών κέντρων βοήθειας για τα θύματα βιασμού και σεξουαλικής παρενόχλησης, σε ολόκληρη τη χώρα.

Το μέτρο για την καταγραφή των ποσοστών της τοπικής εγκληματικότητας κρίνεται απαραίτητο καθώς η πλειοψηφία των Βρετανών πολιτών διαμαρτύρεται για αύξηση των εγκληματικών επεισοδίων, παρά τα επίσημα στοιχεία που δείχνουν πτώση του εθνικού ποσοστού κατά 35%. Οι δύο υπουργοί ελπίζουν ότι η εν λόγω πρόβλεψη θα αποκαλύψει την πραγματική εικόνα.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του κ. Στρο, «η ενίσχυση του νόμου και η διασφάλιση της δικαιοσύνης δεν είναι αποκλειστικότητα των δικαστηρίων και των φυλακών, αλλά αφορά όλους μας». Η αναθεώρηση της νομοθεσίας, υπογράμμισε ο κ. Στρο, έχει ως βασικό της στόχο να πείσει όσους προσπαθούν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, τα αγαπημένα τους πρόσωπα, τα σπίτια τους, αλλά και άλλους πολίτες, ότι οι αρχές είναι στο πλευρό τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή