Προσπάθειες του ΟΗΕ για το κλίμα φρενάρει ο Μπους

Προσπάθειες του ΟΗΕ για το κλίμα φρενάρει ο Μπους

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η απόσταση που έχει διανύσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους από το 2001, όταν απέρριπτε την ιδέα ότι οι ανθρώπινες ενέργειες αλλάζουν το κλίμα, έως χθες, που κήρυξε την έναρξη άτυπης συνεδρίασης για το κλίμα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι μεγάλη. Ομως, πολλοί Ευρωπαίοι διατύπωσαν τον φόβο ότι και τώρα, όπως σε όλη τη διάρκεια της θητείας του, ο Μπους εκτροχιάζει τις σχετικές προσπάθειες του ΟΗΕ, απλώς με άλλη μέθοδο.

Ο Λευκός Οίκος συγκάλεσε τη συνάντηση των χωρών που εκπέμπουν περισσότερους ρύπους (ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία και πολλές ευρωπαϊκές χώρες) μόλις δύο ημέρες μετά τη συζήτηση για το κλίμα στους κόλπους της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην οποία ο Αμερικανός πρόεδρος δεν προσήλθε. Στους κόλπους του ΟΗΕ γίνονται έντονες διεργασίες για διεθνή συμφωνία, που να υποχρεώνει τις χώρες που ρυπαίνουν να δεσμευθούν σε συγκεκριμένους στόχους περικοπής των εκπομπών τους. Σε αντιδιαστολή με τους δεσμευτικούς στόχους μιας διεθνούς συνθήκης, η αμερικανική προσέγγιση αφορά τη θέσπιση εθελοντικών στόχων.

Τέτοια διεθνής δεσμευτική συμφωνία για τον περιορισμό των ρύπων υπάρχει, είναι το λεγόμενο πρωτόκολλο του Κιότο. Ομως η ισχύς του πρωτοκόλλου λήγει το 2012, ενώ οι διατάξεις του (μείωση 5% των εκπομπών σε σχέση με το 1990) δεν είναι επαρκείς για να φρενάρουν την κάθοδο του πλανήτη προς το κλιματικό χάος. Οι κλιματολογικές καταστροφές σε πάρα πολλά σημεία του πλανήτη και οι χωρίς αμφιταλάντευση προβλέψεις των επιστημόνων για ένα θερμότερο και καταστροφικότερο μέλλον έχουν διαμορφώσει μια παγκόσμια απαίτηση για δράση. Αντί όμως η αμερικανική κυβέρνηση να συνταχθεί πίσω από τις διεθνείς προσπάθειες, επιχειρεί να ηγηθεί μιας εναλλακτικής και αμφίβολης αποτελεσματικότητος στρατηγικής.

«Υπάρχει τεράστια αλλαγή στην αμερικανική στάση» δήλωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σημειώνοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση αναγνώρισε το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. «Από την άλλη πλευρά, φοβόμαστε ότι η διαδικασία που τώρα ξεκινά μπορεί να προορίζεται περισσότερο για την παρακώλυση των διεθνών διαπραγματεύσεων». Οι διεθνείς διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ξεκινούν τον Δεκέμβριο στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Στη διάσκεψη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετέχουν υπουργοί και υφυπουργοί Περιβάλλοντος. Ενας από αυτούς είπε ότι η διάσκεψη έχει στόχο την ίδια την αμερικανική κοινή γνώμη και σκοπεύει να δημιουργήσει τίτλους και ρεπορτάζ που να δείχνουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση κάνει κάτι για το κλίμα, ενώ στην πραγματικότητα δεν κάνει σχεδόν τίποτα.

Πρωτοβουλία Κλίντον

Εν τω μεταξύ, δεσμεύσεις από μεμονωμένα άτομα και φορείς για την προστασία του κλίματος απέσπασε ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, στο πλαίσιο της ετήσιας Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Κλίντον (CGI). Το τριήμερο συζητήσεων μεταξύ ηγετών, διασημοτήτων και ακαδημαϊκών έχει στόχο να κινητοποιήσει τους συμμετέχοντες να προσφέρουν χρόνο ή χρήμα σε πρωτοβουλίες για το κλίμα, τη φτώχεια, την υγεία και την παιδεία. Η μεγαλύτερη πρωτοβουλία φέτος αφορούσε το κλίμα: Ο κυβερνήτης της Φλόριντα θα αφιερώσει 2,4 δισ. δολ. για «καθαρή» παραγωγή ενέργειας, που θα περιλαμβάνει και εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή