Σκηνικό έντασης μεταξύ Συρίας – Ισραήλ

Σκηνικό έντασης μεταξύ Συρίας – Ισραήλ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναγερμός σήμανε χθες στο Ισραήλ, όταν τα ισραηλινά ραντάρ εντόπισαν εχθρικά ελικόπτερα, ύστερα από μία εβδομάδα ανησυχητικών ενδείξεων σχετικών με δραστηριότητες στο συριακό εναέριο χώρο. Ισραηλινά μαχητικά έσπευσαν να αναχαιτίσουν τον εχθρό, για να επιστρέψουν σύντομα, «στο πλαίσιο της λήψης μέτρων ρουτίνας», όπως διευκρίνισε.

Κάποιοι ωστόσο διέκριναν στην απολύτως συνηθισμένη αυτή επιχείρηση τη διαμόρφωση ενός νέου σκηνικού πολέμου, ιδιαίτερα μετά τις «αποκαλύψεις» της Χίλαρι Κλίντον περί «ισραηλινής επίθεσης εναντίον πυρηνικής εγκατάστασης στη Συρία, προχθές το βράδυ, σε τηλεμαχία με τους αντιπάλους της στη διεκδίκηση του χρίσματος των Δημοκρατικών, Μπάρακ Ομπάμα και Ντ. Εντουαρντς. Το κύριο ερώτημα ήταν, εάν οι συνομιλούντες συμφωνούν με το ενδεχόμενο επίθεσης εναντίον του Ιράν. «Πρόκειται για υποθετικό ερώτημα, ας μην το απαντήσουμε τώρα», είπε η κ. Κλίντον, η οποία όμως, σε αντίθεση προς τους μάλλον συγκρατημένους αντιπάλους της, δήλωσε ότι επικροτεί τη δράση, την οποία «προφανώς ανέλαβε» το Ισραήλ εναντίον πυρηνικής εγκατάστασης στη Συρία. Η Χίλαρι Κλίντον, αν και ομολογεί ότι στερείται επαρκούς πληροφόρησης, είναι σε θέση να γνωρίζει -όπως διευκρίνισε – ότι οι Σύροι έστηναν προφανώς πυρηνική εγκατάσταση με την τεχνική και οικονομική βοήθεια της Βόρειας Κορέας.

Η κ. Κλίντον φάνηκε να στηρίζει αμερικανικά δημοσιεύματα και δη της «Washington Post» πριν από δύο εβδομάδες ότι η ισραηλινή αεροπορία έβαλε κατά βορειοκορεατικού πλοίου που είχε μεταφέρει τρεις ημέρες νωρίτερα πυρηνικό υλικό στη Συρία. Τα λεγόμενα της κ. Κλίντον αναμεταδόθηκαν λιγότερο ή περισσότερο παραλλαγμένα από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Στο όλο φιλοπόλεμο κλίμα εντάσσονται και οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, που άφησαν πίσω τους 11 νεκρούς, παρακαταθήκη του πλέον αιματηρού εικοσιτετραώρου από τη στιγμή που η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής στα μέσα Ιουνίου. Η επίθεση των Ισραηλινών είχε προαναγγελθεί από τον υπουργό Αμυνας Εχούντ Μπαράκ, μετά την ανακήρυξη της Γάζας σε «εχθρική οντότητα» από το Ισραήλ, την περασμένη εβδομάδα. Η επίθεση εκδηλώθηκε στην πόλη Μπέιτ Χανούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή