Υποβοήθησαν τον Πάπα να «αυτοκτονήσει»;

Υποβοήθησαν τον Πάπα να «αυτοκτονήσει»;

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. «Η ιατρική περίθαλψη που εξασφάλισε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής του αποτελεί, σύμφωνα με τα κριτήρια της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, πραγματική πράξη ευθανασίας», γράφει η ιατρός αναισθησιολόγος και καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Φεράρας, Λίνα Παβανέλι, σε άρθρο της με τίτλο «Ο γλυκός θάνατος του Κάρολ Βοϊτίλα», στο τελευταίο τεύχος της ιεπιστημονικής επιθεώρησης «ΜicroΜega».

Δεν έτρωγε

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε χθες η δρ Παβανέλι, επανέλαβε τη θεωρία, σύμφωνα με την οποία ο ηλικιωμένος άνδρας δεν εξασφάλισε την αναγκαία τροφή τους δύο τελευταίους μήνες της ζωής του. Η νηστεία αυτή, σύμφωνα με τη δρα Παβανέλι, επέσπευσε τον θάνατο του Πάπα.

Η μελέτη της Ιταλίδας ιατρού στηρίχθηκε σε στοιχεία που δημοσίευσε το ίδιο το Βατικανό και δείχνουν ότι η ιατρική ομάδα του Πάπα εστίασε την προσοχή της στο αναπνευστικό πρόβλημα του Ποντίφικα, χωρίς να ασχοληθεί όσο έπρεπε με την «αδυναμία κατάποσης», κλασικό σύμπτωμα της ασθένειας του Πάρκινσον. Απόδειξη της ολιγωρίας αυτής, σύμφωνα με τη δρα Παβανέλι, είναι η εντυπωσιακή απώλεια βάρους του Πάπα, που έχασε 15 με 19 κιλά μετά τη δεύτερη εισαγωγή του στο νοσοκομείο, αλλά και η πραγματοποίηση της πρώτης γαστροσκόπησης την προπαραμονή του θανάτου του Ιωάννη Παύλου.

Ευθανασία;

Το άρθρο της δρος Παβανέλι προκάλεσε αίσθηση, καθώς συμπίπτει με την επαναδιαβεβαίωση της αυστηρής στάσης του Βατικανού πάνω στο θέμα της ευθανασίας.

Το Συμβούλιο Δόγματος του Βατικανού ανακοίνωσε με εγκύκλιό του, στις 15 Σεπτεμβρίου, ότι «η τροφή και η λήψη νερού δεν μπορούν να διακόπτονται. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, βρισκόμαστε ενώπιον κρούσματος ευθανασίας εξ αμελείας». Στην περίπτωση του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄, η διένεξη αφορά την παροχή ή όχι τροφής στον κωματώδη ασθενή. Σε βιβλίο του, που κυκλοφόρησε το 2006, ο ιατρός Ρενάτο Μπουζονέτι επιβεβαιώνει την τοποθέτηση της ενδοσκοπικής συσκευής την 30ή Μαρτίου. Αντίθετα, σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα της έγκριτης εφημερίδας «Corriere della Sera», η συσκευή είχε τοποθετηθεί νωρίτερα, αλλά αφαιρείτο κάθε φορά που ο Ποντίφικας εμφανιζόταν στο μπαλκόνι του παπικού ανακτόρου.

Ο Πάπας είχε άλλωστε πει στον γραμματέα του, καρδινάλιο Τζίβιτς: «Είναι προτιμότερο να πεθάνω, αφού δεν μπορώ πια να εκπληρώσω την αποστολή μου», ενώ το μυστήριο περιπλέκεται από τα τελευταία λόγια του Ποντίφικα, που ήταν: «Αφήστε με να πάω στον Πατέρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή