«Περιμέναμε πολύ καιρό με υπομονή για το Κόσοβο»

«Περιμέναμε πολύ καιρό με υπομονή για το Κόσοβο»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία αρχίζουν σήμερα τις πρώτες απευθείας συνομιλίες μεταξύ τους εδώ και έξι μήνες, αυτή τη φορά με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και της Ρωσίας. Ηδη έχουμε ένα λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα κυβερνηθεί ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο, μετά δύο χρόνια εντατικών διαπραγματεύσεων των Ηνωμένων Εθνών υπό την αιγίδα του πρώην προέδρου της Φινλανδίας, Μάρτι Αχτισάαρι. Οι πολίτες μας επιθυμούν ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο καθ’ οδόν προς την Ε.Ε. και πιστεύουμε ότι οι πολίτες της Σερβίας συμφωνούν. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, το οφείλουμε σε αμφότερες τις χώρες. Το όραμα που θα παρουσιάσουμε στους συνομιλητές μας από το Βελιγράδι εστιάζεται σ’ ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τα Βαλκάνια και βασίζεται στην ισότητα, τον αμοιβαίο σεβασμό και στις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ όλων των κρατών της περιοχής. Περιμέναμε πολύ καιρό, με υπομονή. Για να είμαστε αξιόπιστοι έναντι του λαού μας χρειαζόμαστε μια λύση για το Κοσσυφοπέδιο τον Δεκέμβριο. Η Ευρώπη χρειάζεται τη λύση, οι ΗΠΑ και η Σερβία επίσης. Η περιφερειακή σταθερότητα εξαρτάται από την ικανότητά μας να διευθετήσουμε το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, επιτρέποντας επιτέλους στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε άλλα πιεστικά διεθνή προβλήματα.

Εάν δεν τερματίσουμε το παιχνίδι τώρα, η διατήρηση πολιτικών δεσμεύσεων από την πλευρά της Δύσης θα καταστεί ακόμη δυσκολότερη. Αυτό σημαίνει ότι θα απομακρυνθούμε ακόμη περισσότερο από τη λύση για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου. Μια εκπληκτική ευκαιρία θα έχει χαθεί. Οι επικείμενες δημοτικές και βουλευτικές εκλογές είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου και καλώ τους Σέρβους να ψηφίσουν σε αυτές. Το μήνυμα του Βελιγραδίου περί αποχής είναι αντιδημοκρατικό, προδίδει ανευθυνότητα και έλλειψη ενδιαφέροντος για τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Η οικονομία του Κοσσυφοπεδίου δεν θα λειτουργήσει εάν δεν υπάρξει λύση. Οι επενδυτές δεν θα επενδύσουν. Το Κοσσυφοπέδιο αξίζει μια ευρωπαϊκή προοπτική. Η αναδόμηση της ένωσης με τη Σερβία μέσα από τα συντρίμμια της παλαιάς Γιουγκοσλαβίας δεν είναι λύση. Μπορούμε όμως να στραφούμε στο μέλλον. Ηλθε η ώρα, επίσης, για την Ευρώπη να αποδείξει την ικανότητά της να χειρίζεται τα προβλήματα της περιοχής της. Το Κοσσυφοπέδιο και τα Βαλκάνια δεν μπορούν να επιτύχουν χωρίς σαφή και ενιαία δέσμευση της Ε.Ε. Η επιτυχία μας είναι εφικτή μόνο στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας.

* Ο κ. Αγκίμ Τσέκου είναι πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή