Διαφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για Ιράν

Διαφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για Ιράν

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια προσπάθεια γεφύρωσης των διαφωνιών τους, οι υπουργοί Εξωτερικών των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας συναντήθηκαν χθες στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με αντικείμενο το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Της συνάντησης των έξι προηγήθηκε ιδιαίτερα φορτισμένη συζήτηση μεταξύ της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και του Ρώσου ομολόγου της Σεργκέι Λαβρόφ, όπως αποκάλυψε ο τελευταίος στους δημοσιογράφους, στη διάρκεια δεξίωσης. Η Ουάσιγκτον επιμένει σε ένα νέο, τον τρίτο κατά σειρά, γύρο κυρώσεων εναντίον του Ιράν από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ η Μόσχα συνιστά τάση αναμονής μέχρις ότου υποβληθεί έκθεση από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), υποστηρίζοντας ότι συντελείται πρόοδος, έστω κι αν δεν έχουν απαντηθεί όλα τα ερωτήματα.

Από την πλευρά της, η Γαλλία εντείνοντας την πίεση προς την Τεχεράνη, εξέφρασε ανοιχτά τη βεβαιότητα ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα εξυπηρετεί στρατιωτικούς σκοπούς.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, προέβλεψε ότι η Ρωσία και η Κίνα θα εμποδίσουν την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στο Ιράν από το Συμβούλιο Ασφαλείας μέχρι τον Δεκέμβριο, οπότε αναμένεται η έκθεση της ΙΑΕΑ. Η άτυπη ευρωπαϊκή «τρόικα» (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία) συζητά το ενδεχόμενο να προχωρήσει, σε μονομερείς κυρώσεις, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ζαλμάι Χαλιλζάντ δήλωσε ότι η ΙΑΕΑ «δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ασπίδα προστασίας του Ιράν από τις συνέπειες της άρνησής του να συνεργασθεί και να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας». Σε μια σαφή προσπάθεια άσκησης πίεσης προς τη Ρωσία και την Κίνα, ο Χαλιλζάντ προειδοποίησε σε δυσοίωνους τόνους ότι «όσοι δεν συνεργασθούν για τη διπλωματική αντιμετώπιση της ιρανικής απειλής, δηλαδή πίεση και κυρώσεις στο Ιράν, θα φέρουν ευθύνη αν η διπλωματία -Θεός φυλάξοι- αποτύχει».

Τον περασμένο Ιούλιο, ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι συμφώνησε με Ιρανούς αξιωματούχους ένα χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου η Τεχεράνη υποχρεούται να ρίξει άπλετο φως στο πυρηνικό πρόγραμμα που εξελίσσεται εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια. Την περασμένη εβδομάδα, επιθεωρητές της ΙΑΕΑ επέστρεψαν στην Τεχεράνη, ενώ ο Μπαραντέι -τιμημένος με το βραβείο Νομπέλ ειρήνης για τη στάση του στην ιρακινή κρίση- καλεί διαρκώς τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να δείξουν υπομονή και να «συγκρατήσουν τα άλογά τους». Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Λαβρόφ, «οι ΗΠΑ θέλουν να αγνοήσουν την ΙΑΕΑ, όπως έκαναν και στο παρελθόν». Ενας σαφής υπαινιγμός για το μύθο των «όπλων μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν», που χρησιμοποιήθηκε για να νομιμοποιηθεί ο πόλεμος στο Ιράκ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή