ΚΟΣΜΟΣ

Περιοδεία Αχμεντινετζάντ στη Λατινική Αμερική

ΚΑΡΑΚΑΣ. Αν η επίσκεψη του Ιρανού προέδρου κ. Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια ενόχλησε τους Αμερικανούς, τότε οι επόμενες επισκέψεις του σε Βολιβία και Βενεζουέλα μάλλον θα τους ενοχλήσουν περισσότερο. «Μαζί, κανείς δεν μπορεί να μας νικήσει», διακήρυξε στο πλευρό τού κ. Ούγκο Τσάβες ο Ιρανός πρόεδρος.

Ενώ η Ουάσιγκτον προσπαθεί να απομονώσει το Ιράν, το νέο ταξίδι του κ. Αχμαντινετζάντ στη Λατινική Αμερική ενισχύει τη συμμαχία με τη Βενεζουέλα και τους δεσμούς με Βολιβία, Νικαράγουα και Εκουαδόρ. Στο Καράκας ο πρόεδρος Τσάβες υποδέχθηκε τον Ιρανό ομόλογό του έξω από το προεδρικό μέγαρο. «Θα εξακολουθήσουμε να αντιστεκόμαστε μέχρι τέλους στον ιμπεριαλισμό. Η εποχή του ιμπεριαλισμού τελείωσε», δήλωσε ο κ. Αχμεντινετζάντ. «Μαζί, σίγουρα γινόμαστε ισχυρότεροι και στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να μας νικήσει», συνέχισε ο Ιρανός πρόεδρος και προφανώς αναφερόμενος στις ΗΠΑ κατέληξε: «Ο ιμπεριαλισμός δεν έχει άλλη επιλογή: σεβάσου τους λαούς ή αποδέξου την ήττα». Απαντώντας ο κ. Ούγκο Τσάβες αγκάλιασε τον Ιρανό ηγέτη χαρακτηρίζοντάς τον «έναν από τους μεγαλύτερους μαχητές κατά του ιμπεριαλισμού». Ο κ. Τσάβες υπερασπίστηκε τη φιλοδοξία του Ιράν να αναπτύξει πυρηνική τεχνολογία λέγοντας ότι είναι για ειρηνικό σκοπό και προσέθεσε ότι και η Βενεζουέλα θα αναπτύξει πυρηνικό πρόγραμμα για την παραγωγή ενέργειας.

Νωρίτερα ο κ. Αχμεντινετζάντ είχε επισκεφθεί τη Βολιβία όπου υποσχέθηκε επενδύσεις ύψους ενός δισ. δολαρίων τα επόμενα πέντε χρόνια. Στόχος η εκμετάλλευση των τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, η εξόρυξη μεταλλευμάτων και η κατασκευή έργων υποδομής. Ο Βολιβιανός πρόεδρος κ. Εβο Μοράλες χαρακτήρισε την επίσκεψη Αχμαντινετζάντ ιστορική, καθώς τα δύο κράτη συνάπτουν για πρώτη φορά διπλωματικές σχέσεις. Μάλιστα, ο κ. Μοράλες απέκρουσε τις ανησυχίες για τη σύναψη στενών σχέσεων με μια χώρα που οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν υποστηρικτή της τρομοκρατίας.

Στις ΗΠΑ η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει σήμερα νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση χωρών της Λατινικής Αμερικής με 2,5 δισ. δολάρια τα επόμενα δέκα χρόνια με σκοπό τη μείωση της φτώχειας και την ενίσχυση της μεσαίας τάξης. Ηδη, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ουάσιγκτον μετά την 11/9 έχει παραμελήσει τη Λατινική Αμερική, ενώ ο κ. Τσάβες έχει υποσχεθεί περισσότερα από 8,8 δισ. δολάρια σε βοήθεια, χρηματοδότηση και ενεργειακές επενδύσεις προς χώρες της περιοχής.