Ταλαιπωρία τέλος με ακτινογραφία χειραποσκευών

Ταλαιπωρία τέλος με ακτινογραφία χειραποσκευών

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαράς ευαγγέλια για τους απανταχού ταλαιπωρούμενους από τα εφαρμοζόμενα μέτρα ελέγχου των χειραποσκευών επιβάτες αεροσκαφών. Μια νέα γενιά ακτινογραφικών μηχανημάτων με τον οποίο θα ελέγχονται οι χειραποσκευές στα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Βρετανίας φαίνεται ότι θα επιτρέψουν τη χαλάρωση των επαχθών σημερινών μέτρων που επιβάλλονται σε όλες τις βρετανικές – και όχι μόνο πτήσεις.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρόμιου Χίθροου – ΒΑΑ – θα ενισχύσει την ασφάλεια του αερολιμένα με υπερσύγχρονες συσκευές που μπορούν να ανιχνεύσουν την ύπαρξη εκρηκτικών και υγρών. Ηδη, η βρετανική κυβέρνηση έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να αυξήσει τον αριθμό των χειραποσκευών από μία σε δύο, μόνον όμως αν αυτό δεν θα σημάνει την επιμήκυνση των ουρών επιβατών που περιμένουν στα σημεία ελέγχου ασφαλείας του αεροδρομίου.

Ο κατασκευαστής των νέων συσκευών, Smiths Group, υποστηρίζει ότι τα aTix -όπως ονομάζονται τα νέα μηχανήματα- θα «επιταχύνουν τη διαδικασία» ελέγχου, καθώς λαμβάνουν τέσσερις φωτογραφίες κάθε αντικειμένου που περιέχεται στη χειραποσκευή από διαφορετικές γωνίες και ταυτόχρονα, με ειδικούς αισθητήρες, εντοπίζουν την ύπαρξη εκρηκτικών. Ωστόσο, η ΒΑΑ ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί με την τοποθέτηση τέτοιων συσκευών να «πείσει» την κυβέρνηση να άρει τους περιορισμούς που εφαρμόζονται όσον αφορά τα είδη που μπορεί κανείς να μεταφέρει στην καμπίνα επιβατών του αεροσκάφους.

Και ό διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου Χίθροου, Μαρκ Μπούλοκ δήλωσε ότι ελπίδα της εταιρείας είναι ότι η τοποθέτηση των νέων συσκευών θα βοηθήσει στην αύξηση των χειραποσκευών που δικαιούται να μεταφέρει κάθε επιβάτης. Επίσης, ο κρατικός βρετανικός αερομεταφορέας, η British Airways πιστεύει ότι τα μέτρα ελέγχου και οι περιορισμοί στις χειραποσκευές συνέβαλλαν σημαντικά στον πολλαπλασιασμό των χαμένων αποσκευών το περασμένο καλοκαίρι. Οι επιβάτες αναγκάζονται να παραδώσουν τις περισσότερες αποσκευές τους στην αεροπορική εταιρεία, ώστε να μεταφερθούν ως φορτίο, γεγονός που περιπλέκει την κατάσταση στο σύστημα διαλογής αποσκευών στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Βρετανίας. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι «η Β.Α. ευελπιστεί πως όλες οι διαδικασίες επιβίβασης θα επιταχυνθούν με τη χρήση των νέων συσκευών».

Τα aTix θα τοποθετηθούν σταδιακά στο Χίθροου τους ερχόμενους μήνες, καθώς και σε άλλα επτά βρετανικά αεροδρόμια. Οι περιορισμοί στις χειραποσκευές των επιβατών αεροσκαφών εφαρμόστηκαν τον Αύγουστο 2006 όταν αποκαλύφθηκε σχέδιο ανατίναξης αεροσκαφων με υγρά εκρηκτικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή