Τουρκοϊρακινή συμφωνία για την αντιμετώπιση του PKK

Τουρκοϊρακινή συμφωνία για την αντιμετώπιση του PKK

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Η Τουρκία και το Ιράκ υπέγραψαν χθες συμφωνία για την αντιμετώπιση της αυτονομιστικής οργάνωσης του ΡΚΚ, χωρίς ωστόσο να ικανοποιηθεί η αξίωση της Αγκυρας να καταδιώκει τους αντάρτες της οργάνωσης στο ιρακινό έδαφος. Οπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Μπεζίρ Αταλάι, οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν να «αποτρέπουν τις δραστηριότητες τρομοκρατικών οργανώσεων και πρωτίστως του ΡΚΚ». Σύμφωνα με τον ίδιο, ωστόσο, οι δύο πλευρές δεν κατέστη δυνατόν να συμφωνήσουν σε μια πρόταση για την «ενίσχυση της συνεργασίας τους στη συνοριακή περιοχή» και ότι οι διαπραγματεύσεις επί του θέματος θα συνεχιστούν. Ο Τούρκος υπουργός αναφερόταν σε μια πρόβλεψη, η οποία θα επέτρεπε στην Τουρκία -με άδεια των ιρακινών αρχών- να διεξάγει «θερμή καταδίωξη» των τρομοκρατών, ή μικρής έκτασης στρατιωτικές επιχειρήσεις, κατά μήκος των τουρκοϊρακινών συνόρων.

Διαφώνησαν οι Κούρδοι

Ωστόσο, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά Μέσα, εξέφρασαν αντιρρήσεις οι Κούρδοι του Ιράκ, οι οποίοι διοικούν την περιοχή και κατηγορούνται από την Αγκυρα ότι ανέχονται, αν δεν υποβοηθούν τη δραστηριότητα του ΡΚΚ.

Η Αγκυρα έχει απειλήσει επανειλημμένως ότι θα καταφύγει σε στρατιωτική δράση στο βόρειο Ιράκ, προκειμένου να πλήξει βάσεις του ΡΚΚ, αν η Βαγδάτη και η Ουάσιγκτον αποτύχουν να περιορίσουν τη δράση της οργάνωσης, η οποία έχει κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα. Μόλις προχθές, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε εκ νέου τις ΗΠΑ να ενεργήσουν κατά των Κούρδων ανταρτών, προειδοποιώντας ότι, αν δεν το κάνουν, θα επηρεαστούν αρνητικά οι σχέσεις τους.

Παράλληλα, ο κ. Ερντογάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτρέψει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ μέσω του τουρκικού εδάφους και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θα έπρεπε να θέσει χρονοδιάγραμμα αποχώρησης από το Ιράκ.

Στο μεταξύ, ο Μουράτ Μερκάν, νέος επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ομολόγησε ότι η Τουρκία είναι απίθανο να προχωρήσει στις απαιτούμενες μεγάλες μεταρρυθμίσεις μέχρι τον Νοέμβριο, οπότε και θα κριθεί η ενταξιακή πορεία της προς την Ε.Ε. Κι αυτό όχι από απροθυμία, αλλά λόγω καθυστερήσεων που προκάλεσαν οι εκλογικές αναμετρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή