Υπάρχει ακόμη και σήμερα τρεχούμενο νερό στον Κόκκινο Πλανήτη;

Υπάρχει ακόμη και σήμερα τρεχούμενο νερό στον Κόκκινο Πλανήτη;

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρσι, η ανακάλυψη νέων ιζημάτων στην κοίτη δύο χειμάρρων στην επιφάνεια του Αρη ενίσχυσε την ελπίδα ότι ακόμη και σήμερα υπάρχει τρεχούμενο νερό στον πλανήτη. Ωστόσο, αυτή η υπόθεση αμφισβητείται από τα νέα στοιχεία που έφερε στο φως το διαστημόπλοιο Mars Reconnaissance Orbiter (αναγνωριστικός δορυφόρος του Αρη) χάρη στα πανίσχυρα όργανά του.

Το στοιχείο που είχαν παρατηρήσει πέρσι οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ ήταν η παρουσία ιζημάτων σε δύο χειμάρρους. Τα ιζήματα δεν εμφανίζονται σε φωτογραφίες του 1999, εμφανίζονται όμως σε φωτογραφίες του 2004. Συνεπώς, σύμφωνα με την υπόθεση, τρεχούμενο νερό έτρεχε σε αυτούς τους χειμάρρους τα τελευταία οκτώ χρόνια.

«Το βασικό ερώτημα που προκύπτει από αυτά τα δύο ιζήματα είναι αν σήμερα υπάρχει τρεχούμενο νερό στην επιφάνεια του Αρη», λέει ο κ. Αλφτεντ ΜακΓιούεν από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που χειρίζεται την υψηλής ανάλυσης κάμερα του MRO και συγγραφέας των τριών μελετών που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα στην επιστημονική επιθεώρηση Science. «Σύμφωνα με τα στοιχεία μας τα νέα ιζήματα δεν οφείλονται αναγκαστικά στην παρουσία νερού».

Σύμφωνα με τον οπτικό φασματογράφο του MRO, τα εν λόγω ιζήματα δεν είναι πάγος, ούτε παγετός, ούτε ορυκτά που απέμειναν από την εξάτμιση αλμυρού νερού. Επιπλέον, οι ερευνητές εξέτασαν τις πλαγιές όπου σχηματίζονται οι δύο χείμαρροι.

Οι πλαγιές είναι αρκετά απότομες ώστε τα ανοιχτόχρωμα χώματα που υπάρχουν στην κορυφή τους να μπορούν να κυλήσουν προς τα κάτω.

Ομως, άλλοι χείμαρροι προσφέρουν ισχυρά στοιχεία για την ύπαρξη τρεχούμενου νερού στην επιφάνεια του Αρη κατά τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια. Οι εν λόγω χείμαρροι βρίσκονται σε πλαγιές με πολύ μικρή κλίση ώστε να αποκλείεται η πιθανότητα τα ιζήματα να προέρχονται από χαλαρά χώματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο περισσότερο ψάχνει κανείς, τόσο πιο πολλά στοιχεία βρίσκει. http: //www. mars. jpl. nasa. gov

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή