TRAVEL: 36 Ωρες στην Μπολόνια των άφθονων εκπλήξεων

TRAVEL: 36 Ωρες στην Μπολόνια των άφθονων εκπλήξεων

5' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν η Εμίλια Ρομάνια είναι το γαστρονομικό και γεωγραφικό επίκεντρο της Ιταλίας, τότε η Μπολόνια, η πρωτεύουσα της περιοχής, είναι ο ομφαλός της, συχνά κρυμμένος και υποτιμημένος. Οι ταξιδιώτες, όμως, δεν πρέπει να παρακάμψουν την Μπολόνια, καθώς περιλαμβάνει και αναδεικνύει όλα τα καλά στοιχεία της Ιταλίας: τους φιλικούς κατοίκους, τους ενδιαφέροντες περιπάτους, την εκπληκτική αρχιτεκτονική και το εξαίρετο φαγητό. Εκτός από τα δεδομένα μεσαιωνικά της θέλγητρα -τους πύργους των φεουδαρχών που υψώνονται στον ορίζοντα, τις αψιδωτές στοές και το πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε το 1088- η Μπολόνια διαθέτει άφθονες σύγχρονες εκπλήξεις.

Παρασκευή

5 μ.μ. Κρυμμένα κανάλια Β>

Ελάχιστοι επισκέπτες συνειδητοποιούν ότι κάτω από τα καλντερίμια της πόλης κρύβεται δίκτυο μεσαιωνικών καναλιών που χρησιμοποιούνταν κάποτε για το εμπόριο και τις μεταφορές. Τα περισσότερα έχουν καλυφθεί, αλλά για μία πολύ καλή εικόνα των καναλιών πηγαίνετε στο 16-18 Βία Πιέλα, όπου μικρό παράθυρο κοιτά πάνω από ορμητικό ρυάκι. Ακόμη καλύτερη είναι η θέα των καναλιών από το Καφέ Οπερα Ε Τουλιπάνι, η πίσω αίθουσα του οποίου έχει θέα σε έναν πραγματικό καταρράκτη. Μπολόνια; Βενετία; Μα, πού βρίσκεστε επιτέλους; Για μία βόλτα στα κανάλια πηγαίνετε στη νέα παράσταση του θεάτρου «Tra-Ghetto, Τα Τάρταρα της Μπολόνια», που εκτυλίσσεται στα έγκατα της Γης, κατά μήκος του καναλιού «Απόζα». Το εισιτήριο κοστίζει 10 ευρώ.

8.30 μ.μ. Καλή Ορεξη!Β>

Η Μπολόνια προσέφερε στον κόσμο τα τορτελίνια, τη μορταδέλα και το ραγού και δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάψει κανείς να τα απολαμβάνει. Αυτή την εποχή, το in πλήθος τρώει στην Drogheria Della Rosa, μια μικρή και συνήθως γεμάτη τρατορία, της οποίας ο φιλικός ιδιοκτήτης κάνει τους πάντες να νιώθουν σαν τακτικοί πελάτες. Ενα τυπικό γεύμα περιλαμβάνει το περίφημο αλλαντικό culatello, τορτελίνια με γέμιση από κολοκυθανθούς και τυριά στρακίνο και σκουακερόνε, φασιανό με μέλι και βαλπολιτσέλα.

11.00 μ.μ. Η μποέμικη Μπολόνια Β>

Η Μπολόνια είναι μια πόλη αστών, αλλά διαθέτει και πλούσια εναλλακτική σκηνή. Θα τη συναντήσετε στις ταβέρνες που βρίσκονται κοντά στη διασταύρωση της Via del Pratello με τη Via Pietralata. Στη Via del Pratello 66 βρίσκεται το Monastero, ένα μοντέρνο μπαρ με μινιμαλιστικές γοτθικές αψίδες και κοκτέιλ με επίκεντρο το μαρτίνι. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται το Barazzo, ένα σκοτεινό μπαρ με τρέντι πελατεία. Αν θέλετε να συναναστραφείτε με τους πιο ωραίους και στυλάτους Μπολονέζους, πηγαίνετε στο Nu Lounge Bar (via dei Musei 6) που έχει τραπεζάκια έξω.

Σάββατο

10 π.μ. Μορταδέλα για το δρόμο Β>

Ψωνίστε μαζί με τους ντόπιους στην εξαιρετικά προσεγμένη αγορά της πόλης (στις οδούς Clavature, Drapperie, Pescherie και Caprarie) στα μικρά μαγαζάκια με τα υπέροχα στολισμένα ψωμιά, ψάρια, κρέατα, τυριά και γλυκά. Αριστη επιλογή από σοκολάτες, καφέδες και ζαχαρωτά έχει η Bodega del Cafe (Via Orefici 6), ενώ το μαγαζί που ανοίγει την όρεξη περισσότερο από όλα είναι το θρυλικό μπακάλικο Α.F. Tamburini. Μπορείτε να καθήσετε στο πίσω μέρος του μαγαζιού για μια γρήγορη μακαρονάδα ή μια σαλάτα και να προμηθευτείτε συσκευασμένα αλλαντικά ή άλλα τρόφιμα στον πάγκο.

12.00 Ντυθείτε – στολιστείτε Β>

Αν αυτή η μοδάτη πόλη σας κάνει να νιώθετε κακοντυμένοι, μπορείτε να κάνετε κάτι γι’ αυτό. Πηγαίνετε στην πανέμορφη, ντιζαϊνάτη μπουτίκ L’ Inde de Paris (Via dei Musei 6) όπου θα βρείτε κομμάτια σύγχρονων σχεδιαστών όπως οι Victor&Rolf, Biba και Missoni. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα κεντημένα μεταξωτά φορέματα του Amen (από 1.000 ευρώ). Για πιο παραδοσιακό ιταλικό λουκ, παραγγείλετε ένα πουκάμισο στου Zinelli (Piazza Mercanzia 5), που ράβει κοστούμια και πουκάμισα από το 1937 (κοστούμια από 900 ευρώ, πουκάμισα από 150 ευρώ).

2 μ.μ. Η τέλεια πλατείαΒ>

Ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της πόλης βρίσκονται γύρω από την Piazza Galvani, μια πλατεία κρυμμένη σαν γυαλιστερό διαμαντάκι νότια από την τεράστια Piazza Maggiore. Ανάμεσα στις δύο πλατείες βρίσκεται η δημοτική βιβλιοθήκη, που δεν έχει ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική της αλλά γι’ αυτό που θα δείτε στον πρώτο όροφο. Το Archiginnasio (Piazza Galvani 1) είναι ένα θεαματικά σκαλισμένο ξύλινο διδασκαλείο ανατομίας του 1600, γεμάτο εκπαιδευτικά ξυλόγλυπτα της εποχής. Λίγα βήματα παραπέρα, στη via Farnini, τοιχογραφίες στολίζουν τις πιο όμορφες αψιδωτές στοές της πόλης. Απολαύστε τις πίνοντας καφέ ή τσιμπολογώντας στο καφέ του Zanarini (Piazza Galvani 1).

5 μ.μ. Σύγχρονοι καλλιτέχνεςΒ>

Μην αφήσετε τις εκκλησίες του 15ου αιώνα, τα σιντριβάνια του 16ου αιώνα και τις τοιχογραφίες του 17ου αιώνα να αποσπάσουν την προσοχή σας από τη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή της πόλης. Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, γνωστό και ως mambo, στη via Don Minzoni 14 άνοιξε μόλις φέτος τον Μάιο, κοντά στον τεχνοχώρο Manifattura delle Arti. Η πρώτη του έκθεση, με τίτλο Vertigo (ώς τις 4 Νοεμβρίου) μοιάζει με κατάλογο σύγχρονων καλλιτεχνών, από τον Μαγκρίτ και τον Μπούρι ώς τον Βικ Μουνίζ και τη Βανέσα Μπίκροφτ.

7 μ.μ. Κεκλιμμένοι πύργοιΒ>

Ο ουρανός της Μπολόνια ήταν κάποτε γεμάτος από πύργους που έχτιζαν οι ευγενείς της για λόγους οικογενειακής υπερηφάνειας (και έπαρσης). Οι δύο πιο διάσημοι (οι Garisenda και Asinelli) είναι γεμάτοι τουρίστες. Για να πάρετε μια γεύση από τους πύργους με μεγαλύτερη ησυχία, πηγαίνετε στον Torre dei Prendiparte (via Sant’ Alo). Στον πύργο ενοικιάζεται ένα και μόνο δωμάτιο, ενώ η σκεπή προσφέρεται για επισκέψεις και συναυλίες μουσικής δωματίου. Ο πύργος δεν είναι για τους λιπόψυχους. Πρέπει να ανεβείτε με τα πόδια 11 ορόφους και να μη ζαλιστείτε. Αν τα καταφέρετε, η θέα θα σας δικαιώσει.

9 μ.μ. Σύγχρονη κουζίναΒ>

Γευτείτε το μέλλον της ιταλικής γαστρονομίας στο Bistrot Marco Fadiga (Via Rialto 23c). Η διακόσμηση δεν είναι καθόλου κυριλέ (γραφίτι στους τοίχους, φωτογραφίες του Τεν-Τεν, καφάσια) αλλά στον μαυροπίνακα εμφανίζονται κάθε μέρα πιάτα του Fadiga, που είναι ένας από τους πιο διάσημους νέους σεφ της πόλης. Εκεί θα φάτε ορεκτικά όπως σολομό μαριναρισμένο σε καφέ (4 ευρώ) και φουά γκρα με χουρμά (8 ευρώ) και κύρια πιάτα όπως τσιπούρα ταρ-ταρ με μάνγκο φουντούκια και τζίντζερ (13 ευρώ). Μην έρθετε χωρίς κράτηση, εκτός αν θέλετε να κάθεστε στο μπαρ και να τρώτε μύδια όλο το βράδυ.

Κυριακή

11 π.μ. Μαθήματα καθολικισμούΒ>

Αφού είστε στην Ιταλία, πηγαίνετε και στην εκκλησία – όχι σε μία αλλά σε επτά, αφού τόσες απαρτίζουν το εκκλησιαστικό συγκρότημα του Σαν Στέφανο (Piazzola di Santo Stefano).

2 μ.μ. Γλυκό τέλοςΒ>

Το παραδοσιακό παγωτατζίδικο La Sorbeteria Castiglione (via Castiglione 44) έχει πάντα ουρά, αλλά η εξυπηρέτηση είναι ταχύτατη. Στις εξαιρετικές γεύσεις περιλαμβάνεται η cremino ludovico με φουντούκια και βούτυρο κακάο, η dolce contagio με κουκουνάρια και καραμελωμένα καρύδια, και η dolce emma με τυρί ρικότα και καραμελωμένα σύκα. Μέχρι να ξαναπάτε, θα έχουν βρει και άλλες γεύσεις.

Πού να μείνετεΒ>

Βologna Art Hotels. Δωμάτια από 225 ευρώ.

Una Hotel Bologna. (vialle Pietramellara 41). Δωμάτια από 114 ευρώ.

Αlbergo delle Drapperie (via dele Drapperie 5) Δωμάτια λιγότερο από 100 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή