«Ενοχες» δηλώνουν οι ΗΠΑ για τη ρύπανση της Γης

«Ενοχες» δηλώνουν οι ΗΠΑ για τη ρύπανση της Γης

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την ύπαρξη της αλλαγής του κλίματος ως «παγκόσμιου προβλήματος» για το οποίο ευθύνονται και οι ΗΠΑ, αναγνώρισε χθες, υπό το βάρος των διεθνών πιέσεων, η αμερικανική κυβέρνηση κατά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου των κυριότερων ρυπογόνων χωρών, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Παρά τις πανηγυρικές διακηρύξεις, ωστόσο, η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 49 διαδηλωτές της Γκρίνπις, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να καταγγείλουν την «απάτη Μπους»…

«Θέλω να επισημάνω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την αλλαγή του κλίματος, όντας μεγάλη οικονομία, αλλά και μεγάλος ρυπαντής», δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις και υπογράμμισε: «Η αλλαγή του κλίματος είναι παγκόσμιο πρόβλημα και εμείς συμβάλλουμε σε αυτό, συνεπώς είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση».

Η κ. Ράις όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Χένρι Πόλσον έδωσαν διαβεβαιώσεις για την πρόθεση της Ουάσιγκτον να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ στην επικείμενη κρίσιμη σύνοδο του Μπαλί το Δεκέμβριο, παρά την αντίθεσή της στα μέτρα για τον έλεγχο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Σε ανάλογες διακηρύξεις επρόκειτο να προβεί και ο ίδιος ο Τζορτζ Μπους και τα λόγια του αναμένονταν με αγωνία από τους συμμετέχοντες, μεταξύ τους ο Μάρτινους βαν Σάλβικ της νοτιοαφρικανικής αντιπροσωπείας, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ηλθαμε εδώ, αναμένοντας κάτι καινούργιο και κρεμόμαστε από τη χείλη του προέδρου Μπους για να δούμε εάν θα ανταποκριθεί σε αυτήν την προσδοκία». Αλλά όπως άφησε να εννοηθεί ο Εμιλ Σαμίλ, μέλος της αντιπροσωπείας της Ινδονησίας, ο αναπάντεχος αναβρασμός για το θέμα του κλίματος στην αμερικανική πρωτεύουσα γίνεται κυρίως για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης εν όψει των εκλογών.

Ενθαρρυντικές, πάντως, χαρακτήρισε τις εξελίξεις ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος, Σίγκμαρ Γκάμπριελ, εξηγώντας ότι και μόνο το γεγονός ότι ο Μπους ασχολείται με το θέμα σημαίνει ότι ο Λευκός Οίκος δεν μπορεί πλέον να επιστρέψει στον παλαιό σκεπτικισμό του σχετικά με τη σοβαρότητα του προβλήματος.

«Απάτη» η συνάντηση

«Το βασικό πρόβλημα», όπως το έθεσε ο ο Τζον Πασακαντάνδο της Γκρινπίς, είναι ότι ο Τζορτζ Μπους εμποδίζει τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου». Ο ίδιος δήλωσε βέβαιος ότι οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι γνώστες του προβλήματος. «Αυτοί οι άνθρωποι θα μας ακούσουν. Και οι Αμερικανοί πολίτες θα μας ακούσουν, επειδή γνωρίζουν ότι η συνάντηση του Μπους ήταν απάτη», κατέληξε. Δικηγόρος της Γκρίνπις, τέλος, δήλωσε ότι οι 49 συνελήφθησαν για παράνομη συγκέντρωση ενώ η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή