Δεξιά στροφή Μπράουν για να «κλειδώσει» την οκταετία

Δεξιά στροφή Μπράουν για να «κλειδώσει» την οκταετία

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν στην πολιτική τα χρώματα έχουν ισχυρούς συμβολισμούς, τότε οι Βρετανοί Εργατικοί και ο ηγέτης τους, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, τους αξιοποίησαν δεόντως: στο φετινό συνέδριο του κόμματος στο Μπόρνμουθ, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη -το πρώτο του ως ηγέτης του κόμματος και πρωθυπουργός, μετά από μια δεκαετία μπλερισμού- ο Μπράουν μίλησε σε μια κατάμεστη αίθουσα που, όμως, δεν ήταν διακοσμημένη με τα παραδοσιακά κόκκινα χρώματα των Εργατικών αλλά με γαλάζια.

Ο Γκόρντον Μπράουν δεν οικειοποιήθηκε μόνο το χρώμα των Βρετανών Τόρις, αλλά και αρκετές από τις πολιτικές τους θέσεις. Ο Μπράουν γνωρίζει ότι αν προκηρύξει πρόωρες εκλογές, όπως φημολογείται ότι θα πράξει με πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής τους, τον Οκτώβριο, η αναμέτρηση για αυτόν θα είναι περίπατος. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για λογαριασμό του Channel 4, τού δίνουν προβάδισμα 8-11 ποσοστιαίων μονάδων έναντι των Τόρις.

Στόχος το μέλλον

Ο Μπράουν, όμως, βλέπει μακριά. Προκειμένου να εδραιώσει τη νίκη των Εργατικών και να κυβερνήσει για περισσότερο από μια θητεία, στοχεύει στο να αποσπάσει ψήφους από τους συντηρητικούς ψηφοφόρους. Ο στενός του συνεργάτης, άλλωστε, ο νεαρός υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, είπε σε συγκέντρωση υποστηρικτών του κόμματος ότι οι Εργατικοί του Μπράουν μπορούν να κυβερνήσουν τη χώρα για τα επόμενα δέκα χρόνια!

Στο φετινό συνέδριο των Εργατικών, ο Γκόρντον Μπράουν ήταν απελευθερωμένος. Ηταν η πρώτη φορά που ο χαρισματικός Τόνι Μπλερ δεν τον επισκίαζε, όπως συνέβαινε επί μια δεκαετία, όταν ο Μπράουν, ήταν, ως υπουργός Οικονομίας, ο υπ’ αριθμόν 2 της κυβέρνησης. Ο Μπλερ δεν παρέστη καν στο συνέδριο καθότι τα καθήκοντά του, ως ειδικού απεσταλμένου του Κουαρτέτου (ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία) για τη Μέση Ανατολή τον κράτησαν μακριά από τη Βρετανία. Με τον Μπλερ, λοιπόν, να αποτελεί μακρινή -και μάλλον όχι ευχάριστη ανάμνηση- ο Γκόρντον Μπράουν προχώρησε ανεμπόδιστος στη δική του εκδοχή των νέων Εργατικών.

«Δεσμεύομαι έναντι του βρετανικού λαού να διαφυλάξω τις αξίες του και να εργαστώ ώστε η χώρα μας να είναι πάντα ισχυρή», διακήρυξε ο Μπράουν από το βήμα του συνεδρίου. Ο νέος πατριωτισμός του Βρετανού πρωθυπουργού είναι εμφανής και δεν είναι τυχαίος. Στην ομιλία του ανέφερε τη λέξη «Βρετανία» και «Βρετανοί» 80 φορές. Παραπέμποντας σε αμερικανικές μεθόδους, όπου ο πατριωτισμός είναι σημαία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ο Μπράουν έπλεξε το εγκώμιο του Τζον Σμίτον, του υπαλλήλου του αεροδρομίου της Γλασκώβης, ο οποίος συνέβαλε στην αποτροπή της απόπειρας τρομοκρατικής επίθεσης, τρεις μόλις μέρες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Μπράουν, τον περασμένο Ιουνιο. Και καταφεύγοντας εκ νέου στη δύναμη των συμβολισμών, οι Εργατικοί είχαν «καθίσει» τον Σμίτον στην πρώτη σειρά του ακροατηρίου δίπλα στη Σάρα Μπράουν, σύζυγο του πρωθυπουργού.

Πέραν του πατριωτισμού, η δεξιά στροφή του Μπράουν εκδηλώθηκε με την ανακοίνωση μέτρων για πάταξη της εγκληματικότητας, του αλκοολισμού αλλά και του ελέγχου των μεταναστών, μέτρα που έχουν εξασφαλισμένη την απήχηση στη μεσαία τάξη της Βρετανίας, η οποία κατά παράδοση ψηφίζει Τόρις. Ειδικότερα για το ζήτημα των μεταναστών, ο Μπράουν θυμίζει το κεντροδεξιό Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί: οι μετανάστες που θα έχουν θέση στη Βρετανία είναι εκείνοι που διαθέτουν περισσότερα επαγγελματικά προσόντα και δη σε τομείς που η χώρα έχει μεγαλύτερη ανάγκη, όπως αυτό της υγείας.

Ο Γκόρντον Μπράουν υπονόμευσε του πολιτικούς του αντιπάλους, τους Τόρις, και όταν καυτηρίασε την πρότασή τους για να δοθούν φοροαπαλλαγές στα νέα παντρεμένα ζευγάρια. Και τι θα γίνει, είπε, με τα ανύπαντρα ζευγάρια, με τις μονογονεϊκές οικογένειες, με τους θετούς γονείς, με τους χήρους και τις χήρες; Δεν μπορούμε, είπε, να τους αντιμετωπίσουμε ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Και για να βεβαιωθεί ότι το μήνυμά του ήταν σαφές, επικαλέστηκε και τον Ιησού που κάλεσε όλα τα παιδιά στο πλευρό του και όχι μόνον ορισμένα.

Κοινωνική πρόνοια

Επειδή, όμως, οι βιβλικές αναφορές δεν αρκούν για να ικανοποιηθεί η παραδοσιακή βάση των Εργατικών, ο Μπράουν μνημόνευσε τις αρετές της κοινωνικής πρόνοιας. Επικαλούμενος την προσωπική του περιπέτεια, όταν ως παιδί, μετά από ένα αγώνα ράγκμπι, κινδύνευσε να χάσει το μάτι του, το οποίο έσωσε χάρη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας, ο Βρετανός πρωθυπουργός θύμισε τη σημασία του, γνωρίζοντας ότι παραμένει σταθερή αξία για τους σοσιαλδημοκράτες και αριστερούς ψηφοφόρους.

Στην εξωτερική πολιτική, ο Μπράουν τόνισε οτι η Βρετανία θα διατηρήσει τη στενή στρατιωτική της συμμαχία με τις ΗΠΑ, δεδομένης της κοινής τους μάχης κατά της τρομοκρατίας. Ωστόσο, παρά τη φαινομενική ευθυγράμμιση με την Ουάσιγκτον ο Μπράουν διαφοροποιείται από τον προκατόχό του. Ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ο υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε ότι η Βρετανία έχει μάθει τα μαθήματα της από τον πόλεμο του Ιράκ και πρόσθεσε οτι η βρετανία χρειάζεται εξίσου τους Αμερικανούς όσο και τους Ευρωπαίους. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένα ζήτημα που ο Γκόρντον Μπράουν χειρίζεται με προσοχή. Παρά τις πιέσεις που δέχεται, ο Βρετανός πρωθυπουργός αρνείται να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη νέα απλουστευμένη εκδοχή του Ευρωσυντάγματος, φοβούμενος την ενδεχόμενη απόρριψη.

Είναι γεγονός ότι κατά τις 100 πρώτες μέρες του στην εξουσία, ο Γκόρντον Μπράουν δεν εκλήθη να χειριστεί μείζονες κρίσεις, με εξαίρεση την απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης στο αεροδρόμιο της Γλασκώβης και τα κρούσματα αφθώδους πυρετού. Το μεγαλύτερο εξάλλου διάστημα αυτών των 100 ημερών, το βρετανικό Κοινοβούλιο ήταν κλειστό για τις θερινές διακοπές.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός βγήκε ενισχυμένος από το συνέδριο των Εργατικών. Σε αντίθεση με τον γνωστό ήρωα των κόμικ, τον αστροναύτη Φλας Γκόρντον, που δρούσε στο διάστημα, ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι «σκέτος Γκόρντον», όπως λένε οι σύμμαχοί του, υπονοώντας το πόσο προσγειωμένος είναι. Επειδή, όμως, η πραγματική περίοδος της διακυβέρνησης Μπράουν αρχίζει οσονούπω, ο «σκέτος» Γκόρντον καλείται τώρα να αποδείξει τις πολιτικές και ηγετικές του ικανότητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή