Θύελλα κατά Αχμεντινετζάντ και Ιράν

Θύελλα κατά Αχμεντινετζάντ και Ιράν

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ετήσια συζήτηση εφόλης της ύλης στο Γενικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να θεωρηθεί «ντιμπέιτ». Εδώ και πολύ καιρό οι παγκόσμιοι ηγέτες χρησιμοποιούν το βήμα της Συνέλευσης για να εκφωνήσουν κάθε άλλο παρά σοβαρούς λόγους. Παρά ταύτα, τα τελευταία χρόνια μια νέα τάση αναδύθηκε: είθισται, λοιπόν, οι πιο γνωστοί εκ των αντιαμερικανών ηγετών να δράττονται της ευκαιρίας για να αποσπάσουν την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης, με το να έλθουν σε απευθείας αντιπαράθεση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους. Πέρυσι, ο Ούγκο Τσάβες προκάλεσε αίσθηση, αποκαλώντας τον Τζορτζ Μπους «διάβολο», αλλά φέτος τα βλέμματα όλων στράφηκαν στον Ιρανό πρόεδρο, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ.

Οπως και πέρυσι, έτσι και φέτος μια μικρή παράσταση με πρωταγωνιστές Αμερικανούς πολιτικούς και εβραϊκές οργανώσεις δόθηκε αρκετές ημέρες πριν ο Ιρανός ηγέτης αφιχθεί στη Νέα Υόρκη. Αρκετοί, λοιπόν, πολιτικοί και λομπίστες απαίτησαν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μην χορηγήσει βίζα στον κ. Αχμεντινετζάντ, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για έναν αρνητή του Ολοκαυτώματος. Παράλληλα, ωστόσο, δύο ακόμα μικρές παραστάσεις προηγήθηκαν της ομιλίας του κ. Αχμεντινετζάντ στα Ηνωμένα Εθνη.

Στους Δίδυμους Πύργους

Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε όταν το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Υόρκης αρνήθηκε αίτημα του Ιρανού ηγέτη να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους, επικαλούμενο λόγους ασφαλείας. Με αφορμή αυτό ακριβώς το αίτημα, μάλιστα, τοπική εφημερίδα συνέστησε στον κ. Αχμεντινετζάντ «να πάει στον διάολο».

Ακολούθησε το περιστατικό στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια όπου μετέβη την περασμένη Δευτέρα ο κ. Αχμεντινετζάντ, προκειμένου να εκφωνήσει λόγο ύστερα από πρόσκληση των αρχών του πανεπιστημίου. Η διεύθυνση του Κολούμπια είχε υπεραμυνθεί της πρόσκλησης στον κ. Αχμεντινετζάντ, υπογραμμίζοντας την ελευθερία του λόγου που χαρακτηρίζει τα αμερικανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα σε αντίθεση με τα ιρανικά. Η ομιλία, τελικά, του Ιρανού ηγέτη στο πανεπιστήμιο δημιούργησε αίσθηση, όχι τόσο για το περιεχόμενό της, όσο για την προσβλητική υποδοχή που του επεφύλαξαν οι αρχές του ιδρύματος.

Φέτος, βέβαια, η ένταση ξεπερνάει κατά πολύ τις συμβολικές προσβολές. Το Ιράν του κ. Αχμεντινετζάντ αγνοεί επιδεικτικά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ενώ ορισμένες σημαντικές δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα, εμφανίζονται απρόθυμες να συμβάλουν στην άσκηση ουσιαστικής πίεσης στην Τεχεράνη. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, οδήγησε Αμερικανούς και Ευρωπαίους στην υιοθέτηση σκληρότερης στάσης έναντι των Ιρανών. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ εξέπληξε τη διεθνή κοινότητα, δηλώνοντας ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο πολέμου εναντίον του Ιράν. Επιπλέον, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και νυν υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Ρούντι Τζουλιάνι υποσχέθηκε λίγες ημέρες πριν από την άφιξη του κ. Αχμεντινετζάντ ότι δεν θα διστάσει να επιτεθεί στο Ιράν, προκειμένου να αποτρέψει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Εκκληση Ελ Μπαραντέι

Στο μεταξύ, η έκκληση του διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Ατομική Ενέργεια, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, προς τη Δύση για πιο χαμηλούς τόνους περιέπλεξε την κατάσταση. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν ο κ. Ελ Μπαραντέι είχε υποστηρίξει ότι πρέπει να αναγνωριστεί το δικαίωμα του Ιράν να εμπλουτίσει μικρές ποσότητες ουρανίου. Δυτικές διπλωματικές πηγές, από την πλευρά τους, τονίζουν ότι εκφράζοντας πολιτικές απόψεις, ο κ. Ελ Μπαραντέι ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια των αρμοδιοτήτων του. Την ίδια στιγμή, η κατάσταση παραμένει ηλεκτρισμένη στη Μέση Ανατολή. Γνωστό βρετανικό περιοδικό που ειδικεύεται σε θέματα Αμυνας έκανε λόγο για συνεργασία Σύρων και Ιρανών στρατιωτικών για την παραγωγή χημικών όπλων που κατέληξε σε πολύνεκρο ατύχημα και οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν τη σύλληψη μέλους των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν στο Ιράκ. Θεωρείται δεδομένο ότι το Ιράν θα απαντήσει στους Αμερικανούς, ενδεχομένως συλλαμβάνοντας στελέχη μη κυβερνητικών οργανώσεων και ηλικιωμένους, φιλοδυτικούς ακαδημαϊκούς. Στην κορυφή της ατζέντας της συνόδου των Ηνωμένων Εθνών βρισκόταν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Παρά ταύτα, το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν ήταν αυτό που προκάλεσε τη μεγαλύτερη θέρμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή