Καταρρίπτονται διατροφικοί μύθοι δεκαετιών

Καταρρίπτονται διατροφικοί μύθοι δεκαετιών

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφεύγετε τα αυγά. Πίνετε οκτώ ποτήρια νερό ημερησίως. Εάν τρώτε υδατάνθρακες θα παχύνετε. Συμβουλές διατροφής, όπως οι παραπάνω, θεωρούνται αδιαμφισβήτητες εδώ και δεκαετίες. Είναι όμως ακριβείς;

Οχι απαραιτήτως, σύμφωνα με την Wendy Repovich, αθλίατρο και φυσιολόγο στο Ανατολικό Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον της πόλης Σεγιέν, η οποία προσπάθησε να καταρρίψει διατροφικούς μύθους σε πρόσφατο συνέδριο στο Ντάλας από το Αμερικανικό Κολέγιο για την Ιατρική των Σπορ.

1. «Τρώγοντας αυγά θα αυξήσετε τη χοληστερόλη σας» – Μύθος.

Αυτός ο μύθος στηρίζεται στο γεγονός ότι οι κρόκοι των αυγών έχουν την περισσότερο συγκεντρωμένη ποσότητα χοληστερόλης από όλες τις τροφές, είπε η Repovich στο Reuters Health. Ωστόσο, επισήμανε ότι η κατανάλωση αυγών σε μέτριες ποσότητες, δεν δημιουργεί κινδύνους για την υγεία, γιατί η ποσότητα της χοληστερόλης που λαμβάνει ο οργανισμός δεν είναι μεγάλη. «Τα περισσότερα άτομα, κυρίως όσα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακού κινδύνου, αποφεύγουν τα αυγά, αλλά και οι γιατροί τούς συνιστούν να τα αποφεύγουν», είπε η Repovich. «Ωστόσο, στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν πολλές μελέτες που να δείχνουν ότι ένα ή δύο αυγά την ημέρα μπορούν να προκαλέσουν διαφορά στα επίπεδα της χοληστερόλης».

2. «Τρώγοντας υδατάνθρακες θα παχύνετε» – Μύθος.

«Η μείωση των υδατανθράκων ίσως βοηθήσει ένα άτομο να περιορίσει τα κιλά του, εξαιτίας της απώλειας νερού από τη μείωση των αποθηκευμένων αποθεμάτων», είπε η Repovich. «Ωστόσο, τρώγοντας υδατάνθρακες σε μέτριες ποσότητες δεν οδηγείστε σε απευθείας αύξηση του βάρους σας.

3. «Πρέπει να πίνετε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα» – Μύθος.

Η Repovich είπε ότι τα άτομα χρειάζονται να αντικαθιστούν κάθε μέρα το νερό που απομακρύνεται από το σώμα τους με την αναπνοή, την ούρηση, την εφίδρωση. Αλλά το σύνολο του νερού που χάνεται δεν φτάνει απαραιτήτως σε 1.814 γραμμάρια. «Βλέπω πολλά άτομα να κουβαλάνε μπουκάλια με νερό», είπε η Repovich. «Νομίζω ότι ορισμένοι έχουν την εντύπωση ότι είναι υποχρεωμένοι να πίνουν οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα. Οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν ότι λαμβάνουν νερό και από άλλες πηγές της διατροφής τους. Και το πολύ νερό μπορεί να είναι βλαβερό, προειδοποιεί η Repovich, «καθώς οδηγεί σε ανισορροπία νατρίου στο σώμα, μια κατάσταση η οποία ονομάζεται υπονατραιμία».

4. «Ο καθένας μας χρειάζεται συμπληρώματα βιταμινών» – Μύθος.

Η Repovich μίλησε και γι’ αυτόν τον μύθο, αν και παραδέχεται ότι η ίδια ανοίγει μια συσκευασία πολυβιταμίνης κάθε πρωί. Ατομα τα οποία καταναλώνουν ποικιλία φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και μέτριες ποσότητες διαφόρων γαλακτοκομικών προϊόντων με λίγα λιπαρά και πρωτεΐνες, πιθανώς δεν χρειάζονται διατροφικό συμπλήρωμα, είπε η Repovich.

«Αλλά τις περισσότερες φορές δεν τρώμε όπως πρέπει. Ετσι, μια απλή πολυβιταμίνη κάθε άλλο παρά κάνει κακό στα περισσότερα άτομα», είπε η Repovich.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή