Ρωσικό «νιετ» για το καθεστώς του Κοσόβου

Ρωσικό «νιετ» για το καθεστώς του Κοσόβου

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία δεν πρόκειται επ’ ουδενί να δεχθεί διεθνή διάσκεψη τύπου Ντέιτον για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, ούτε έχει «μαλακώσει» τη στάση της ως προς την προοπτική απόσχισης της περιοχής από τη Σερβία. Αυτό ξεκαθάρισε χθες ο Ρώσος διαμεσολαβητής Αλεξάντερ Μπότσαν- Χαρτσένκο, ο πρώτος αξιωματούχος της Ρωσίας που έθεσε ρητά το ενδεχόμενο άσκησης βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας από τη χώρα του. «Δεν είναι μυστικό ότι η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο, δεν θα επιτρέψει το ζήτημα του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου να επιλυθεί σε κάποιο νέο Ντέιτον» δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης στην εφημερίδα του Βελιγραδίου «Βέτσερνιε Νόβοστι», παραπέμποντας στη διάσκεψη που τερμάτισε τον εμφύλιο πόλεμο στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Ο κ. Μπότσαν – Χαρτσένκο προσέθεσε ότι είναι «χωρίς καμία βάση οι ισχυρισμοί ότι δήθεν η Ρωσία μετρίασε τη θέση της. Εμείς εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν όσο είναι απαραίτητο για να επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ Σέρβων και Αλβανών, κάτι που θα αποτελέσει βάση για διαρκή ειρήνη στα Βαλκάνια. Είναι φανερό ότι αριθμός δυτικών πολιτικών και διπλωματών σκόπιμα προωθεί ιστορίες για δήθεν άμβλυνση των θέσεων της Μόσχας και δημιουργεί ψυχολογική πίεση στους Σέρβους».

Ελιγμοί από ΗΠΑ – Ε.Ε.

Η σθεναρή στάση της Ρωσίας φαίνεται να οδηγεί τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. στην αναζήτηση κάποιων ελιγμών, ώστε να εξευρεθεί κοινής αποδοχής λύση, ενδεχομένως και μετά την 10η Δεκεμβρίου, η οποία έχει τεθεί ως καταληκτική ημερομηνία των διαπραγματεύσεων. Αίφνης, ο Αμερικανός εκπρόσωπος στην «τρόικα» ΗΠΑ – Ε.Ε. – Ρωσίας, Φρανκ Ουίσνερ, δήλωσε ότι δεν είναι πιθανή η εξεύρεση λύσης ώς τα τέλη του 2007, ενώ ο Ευρωπαίος εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Ισινγκερ πρότεινε ο όρος ανεξαρτησία (του Κοσσυφοπεδίου) να τεθεί σε εισαγωγικά.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ενωση εμφανίζεται διχασμένη σχετικά με την προοπτική αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου εφόσον η αλβανική πλειονότητα ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία του – κάτι που υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον. Μάλιστα, Ευρωπαίοι διπλωμάτες προτείνουν την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης στα τέλη Νοεμβρίου, κάτι που θα μπορούσε να περιπλέξει και να παρατείνει τις διαπραγματεύσεις.

Το ολοένα και περισσότερο θολό τοπίο στη διπλωματική διελκυνστίδα του Κοσσυφοπεδίου προκαλεί εκνευρισμό της αλβανικής πλευράς. Αυτό μαρτυρούν πρόσφατα κρούσματα, όπως η εμφάνιση αλβανικών παραστρατιωτικών ομάδων, οι πορείες διαμαρτυρίας των Αλβανών και η φάρσα περί τοποθέτησης βόμβας στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ, που ασκεί την πολιτική διοίκηση μετά τον πόλεμο του 1999.

Πάντως, ο Αλβανοκοσοβάρος διαπραγματευτής Χασίμ Θάτσι, εκ των ηγετικών στελεχών του πρώην «Απελευθερωτικού Στρατού», δήλωσε στην εφημερίδα «Βρέμια Νόβοστεϊ» ότι η ανεξαρτησία της περιοχής θα φέρει σταθερότητα στη Βαλκανική και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί συμβιβασμός που θα εξασφαλίσει τη συναίνεση και της Ρωσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή