Σώμα Αμερικανών πεζοναυτών θα φθάσει στο Αφγανιστάν

Σώμα Αμερικανών πεζοναυτών θα φθάσει στο Αφγανιστάν

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Καίριο ρόλο θα αναλάβει στο Αφγανιστάν το σώμα των πεζοναυτών των ΗΠΑ, που αναμένεται να αναλάβει τη διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, ενόψει της σταδιακής απόσυρσης από την επαρχία Ανμπάρ του Ιράκ, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων του Πενταγώνου.

Η πρόταση, που συζητήθηκε σε επίπεδο επιτελών την περασμένη εβδομάδα, όπως αποκάλυψε σε άρθρο της η «Washington Post», θα οδηγήσει στην αντικατάσταση του στρατού με δυνάμεις των πεζοναυτών. Αυτή τη στιγμή, καμία μονάδα των πεζοναυτών δεν επιχειρεί στο Αφγανιστάν.

Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Πετρέους, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα την απόσυρση 2.200 πεζοναυτών από την επαρχία Ανμπάρ του Ιράκ, ως προπομποί της αποχώρησης 21.700 μάχιμων στρατιωτών των ΗΠΑ από τη χώρα έως τον Ιούλιο του 2008. Ο δεύτερος τη τάξει Αμερικανός διοικητής στο Ιράκ, αντιστράτηγος Οντιέρνο, ανέφερε αυτό το μήνα ότι σχεδιάζει την απόσυρση και άλλων στρατευμάτων των ΗΠΑ από την επαρχία Ανμπάρ μέχρι το Δεκέμβριο, ως αποτέλεσμα του περιορισμού της βίας στην περιοχή.

Κρίσιμο πεδίο μάχης

Αξιωματικοί των πεζοναυτών, που υπηρετούν σήμερα στο Ιράκ, εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους για την πρόταση, που θα επιτρέψει στο όπλο των πεζοναυτών να απαγκιστρωθεί από τον λαομίσητο και δαπανηρό πόλεμο στο Ιράκ. Αντίθετα, το Αφγανιστάν θεωρείται από το σώμα ως το κρισιμότερο πεδίο μάχης του παγκόσμιου πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

Το σχέδιο υποβάθμισε, όμως, χθες ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος είπε ότι πρόκειται για δημόσια έκφραση μύχιων ελπίδων από μεμονωμένα άτομα.

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν επιχειρούν κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κατά μήκος των συνόρων με το Πακιστάν. Την ευθύνη για τον εντοπισμό και εξόντωση τρομοκρατικών πυρήνων επί αφγανικού εδάφους έχει, όμως, η διακριτή Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, με έδρα τη Φλόριντα. Ο στρατός, που διαθέτει 17 ταξιαρχίες σε Ιράκ και Αφγανιστάν θα επωφεληθεί περισσότερο από το σχέδιο, καθώς θα απαλλαγεί από επικίνδυνες και κοπιαστικές αρμοδιότητες στο Αφγανιστάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή