ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟ ΟΛΛΑΝΔΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Οχι στην προστασία της Αγιάν Χίρσι Αλι

ΧΑΓΗ. Η ολλανδική Βουλή υποστήριξε την απόφαση της κυβέρνησης να σταματήσει να πληρώνει για την προστασία της υπερασπίστριας των μουσουλμάνων γυναικών και σφοδρής κριτικού του Ισλάμ, κ. Αγιάν Χίρσι Αλι. Μόνο το μικρό φιλελεύθερο κόμμα D66 και ένας κυβερνητικός βουλευτής υποστήριξαν την πρόταση του κόμματος της Πράσινης Αριστεράς να συνεχιστεί η παροχή προστασίας προς την Χίρσι Αλι. Η γεννημένη στη Σομαλία, πρώην βουλευτής, Χίρσι Αλι βρίσκεται υπό αστυνομική προστασία από το 2002, όταν άρχισε να δέχεται απειλές από φανατικούς μουσουλμάνους. Τον Νοέμβριο του 2004 δολοφονήθηκε ο φίλος της και συνεργάτης της, σκηνοθέτης Τέο βαν Γκογκ, ενώ ο δολοφόνος είχε καρφώσει στο στήθος του απειλητικό σημείωμα προς την Αλι. Το 2006, η Χίρσι Αλι μετανάστευσε στις ΗΠΑ λέγοντας ότι οι απειλές τής έχουν κάνει τον βίο αβίωτο.

ΥΠΟΨΙΕΣ ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ

Η ΕΤΑ έκλεψε τα χημικά;

ΣΕΝΤ ΕΤΙΕΝ. Τη βασκική οργάνωση ΕΤΑ υποψιάζονται οι γαλλικές αρχές σε σχέση με την κλοπή χημικών από εργοστάσιο στη νότια Γαλλία. Τέσσερις μασκοφορεμένοι, δύο άνδρες και δύο γυναίκες, εισήλθαν στους χώρους του χημικού εργοστασίου, αφαίρεσαν χημικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή εκρηκτικών και διέφυγαν με αυτοκίνητο. «Η μέθοδος δράσης μοιάζει με αυτήν που χρησιμοποιεί η ΕΤΑ», ανέφερε δικαστική πηγή. Η ΕΤΑ έχει λύσει την εκεχειρία και έχει απειλήσει με νέες επιθέσεις.

ΕΙΧΕ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΔΥΟ ΞΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ

Ισόβια στον 19χρονο ρατσιστή

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε χθες ο νεαρός Βέλγος που είχε εξαπολύσει σειρά ρατσιστικών επιθέσεων εναντίον ξένων στο λιμάνι της Αμβέρσας, σκοτώνοντας δύο άτομα και τραυματίζοντας ένα. Ο 19χρονος Χανς Φαν Τέμσε, το 2006 είχε σκοτώσει μια μπέιμπι σίτερ από το Μάλι της Αφρικής, καθώς και το δίχρονο κοριτσάκι που εκείνη φρόντιζε, ενώ είχε τραυματίσει και μία γυναίκα τουρκικής καταγωγής.

ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΪΟΒΑ

«Θύμα» ανδροκρατίας η Χίλαρι

ΝΤΕ ΜΟΪΝ. Αντιμέτωπη με την ανδροκρατική παράδοση της πολιτείας της Αϊόβα βρίσκεται η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον. Η πολιτεία στην οποία θα διεξαχθούν οι πρώτες προκριματικές εκλογές δεν έχει στείλει ποτέ στην αμερικανική Βουλή ή στη γερουσία γυναίκα αντιπρόσωπο. Επίσης, δεν είχε ποτέ γυναίκα κυβερνήτη. Η Αϊόβα είναι η μόνη πολιτεία που έχει αυτό το «προνόμιο» μαζί με την πολιτεία του Μισισιπή. Η Κλίντον δηλώνει ότι δεν θέλει τις ψήφους των Αμερικανών επειδή είναι γυναίκα, αλλά επειδή είναι το καταλληλότερο άτομο για την προεδρία. Ομως, πάντοτε κλείνει τις ομιλίες της ζητώντας από τους ψηφοφόρους να παραβλέψουν το «αόρατο ταβάνι» που συχνά αποκλείει την άνοδο των γυναικών στα ύπατα αξιώματα.

ΑΠΟ ΚΡΟΑΤΕΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΘΥΜΑΤΩΝ

Διαδήλωση κατά Δικαστηρίου Χάγης

ΖΑΓΚΡΕΜΠ. Συγγενείς θυμάτων πολέμου από την Κροατία ταξίδεψαν χθες στη Χάγη προκειμένου να λάβουν μέρος σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Τον περασμένο μήνα το δικαστήριο καταδίκασε σε εικοσαετή κάθειρξη των πρώην διοικητή του γιουγκοσλαβικού στρατού, Μίλε Μρκσιτς, και σε πενταετή ποινή φυλάκισης τον στρατηγό Βέσελιν Σλιβάντσανιν για την εκτέλεση διακοσίων τουλάχιστον Κροατών στην Οβτσάρα το 1991. Το δικαστήριο, ωστόσο, αθώωσε τον στρατηγό Μίροσλαβ Ράντιτς, προκαλώντας την αντίδραση των συγγενών των θυμάτων και όχι μόνο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ

Σύλληψη υπόπτων μελών του ΙRΑ

ΔΟΥΒΛΙΝΟ. Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας συνέλαβε χθες επτά υπόπτους για συμμετοχή σε παρακλάδια του IRA, τα οποία δεν αποδέχονται τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, στα προάστια Λούργκαν και Κρέιγκαβον του νοτιοδυτικού Μπέλφαστ. Σχολιάζοντας τις αστυνομικές επιχειρήσεις, η καθολική βουλευτής, Ντολόρες Κέλι, υποστήριξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του νοτιοδυτικού Μπέλφαστ αισθάνονται ικανοποίηση για τις συλλήψεις. «Είμαστε καθολικοί, αλλά δεν στηρίζουμε τα παρακλάδια του IRA», δήλωσε η κ. Κέλι.

ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ

Πέφτει η δημοτικότητα Μουσάραφ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Λίγες μέρες μετά την αμφισβητούμενη εκλογή του, ο πρόεδρος του Πακιστάν στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει στο ναδίρ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Διεθνούς Ινστιτούτου Δημοκρατίας, ενός αμερικανικού, μη κυβερνητικού ιδρύματος, που εδρεύει στις ΗΠΑ, ο Μουσάραφ συγκεντρώνει την υποστήριξη μόλις του 21% των ομοεθνών του, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό τον Σεπτέμβριο του 2006 ήταν 63%. Μόνο το 35% των Πακιστανών υποστηρίζει τη συμφωνία για το μοίρασμα της εξουσίας ανάμεσα στον Μουσάραφ και την πρώην πρωθυπουργό Μπεναζίρ Μπούτο, η οποία προβλέπεται να επιστρέψει σύντομα στο Πακιστάν μετά την άρση των κατηγοριών για διαφθορά. Αντιθέτως, μεγάλη άνοδος καταγράφεται στη δημοτικότητα του εξόριστου, πρώην πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, ο οποίος φέρεται να υποστηρίζεται από το 35% των Πακιστανών.

ΓΙΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

Λευκορωσικό πυρηνικό εργοστάσιο

ΜΙΝΣΚ. Την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου της ελπίζει να αρχίσει το 2008 η Λευκορωσία προκειμένου να απεξαρτηθεί από τα ενεργειακά αποθέματα της Ρωσίας, φέρεται να δήλωσε χθες ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντρ Λουκασένκο. Η διαμάχη με τη Ρωσία για την ενεργειακή πολιτική έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή