Τα… τακούνια του Σαρκοζί «έκλεψαν» το ενδιαφέρον

Τα… τακούνια του Σαρκοζί «έκλεψαν» το ενδιαφέρον

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Τα τακούνια του Νικολά Σαρκοζί φαίνεται ότι έκλεψαν την παράσταση στη διήμερη γαλλορωσική σύνοδο κορυφής στη Μόσχα, ελλείψει άλλων σημαντικών ειδήσεων, που θα μπορούσαν να προκύψουν -αλλά δεν προέκυψαν- σε κρίσιμα θέματα όπως αυτά του Ιράν ή του Κοσσυφοπεδίου. Ο ρωσικός Τύπος περιέγραψε με ειρωνεία τις κινήσεις του Γάλλου προέδρου στη ρωσική πρωτεύουσα, μετά την ολοκλήρωση μιας επίσκεψης «άνευ ουσίας».

«Ισορροπώντας σε τακούνια πέντε εκατοστών και χειρονομώντας με πάθος, ο Σαρκοζί προσπάθησε να επιδείξει όχι μόνο την ακλόνητη φιλία Ρωσίας-Γαλλίας, αλλά και τη φιλία του ιδίου με τον Ρώσο ηγέτη», έγραψε η εφημερίδα «Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα», για να συμπληρώσει: «Ο αφέντης του Κρεμλίνου, ωστόσο, ήταν ελαφρώς υπερόπτης και θέλησε να κρατήσει μια απόσταση από τον καλεσμένο του για να του δείξει ότι ο νέος αφέντης των Ηλυσίων (παρά το βοηθητικό υπόδημα) έχει ακόμη μακρύ δρόμο να διανύσει μέχρι να αγγίξει το διεθνές ανάστημα του Ζακ Σιράκ». Σχεδόν όλες οι εφημερίδες προλόγισαν τα άρθρα τους με τις εκδηλώσεις ενθουσιασμού του κ. Σαρκοζί, ο οποίος είδε επιτέλους το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα: ξύπνησε ένα πρωί έχοντας μπροστά του τη θέα της Κόκκινης Πλατεία, επίτευγμα που άφησε τον Πούτιν παγερά αδιάφορο, σύμφωνα με τη «Ροσίσκαγια Γκαζέτα». Περαιτέρω ανάλυση επ’ αυτού έκαναν οι εφημερίδες «Κομερσάντ» και «Ισβέστια», διερωτώμενες προς τι ο ενθουσιασμός τη στιγμή που το ξενοδοχείο του Γάλλου προέδρου δεν είχε την κατάλληλη θέα. Για να λύσει το μυστήριο, η Κομερσάντ συμπέρανε ότι ο κ. Σαρκοζί δεν κοιμήθηκε στο ξενοδοχείο, αλλά σ’ ένα μπαρ της Κόκκινης Πλατείας!

Η ολοκλήρωση της επίσκεψης Σαρκοζί συνέπεσε με την ανακοίνωση της κεντρικής εκλογικής επιτροπής, με την οποία επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι των Δυτικών παρατηρητών για τον αποκλεισμό από τις βουλευτικές εκλογές του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού της Αλλης Ρωσίας. Οπως αναμενόταν, η κεντρική εκλογική επιτροπή απέρριψε τη λίστα υποψηφίων της Αλλης Ρωσίας του Γκάρι Κασπάροφ, εξηγώντας ότι μόνο τα καταγεγραμμένα πολιτικά κόμματα μπορούν να συμμετάσχουν στις εκλογές της 2ας Δεκεμβρίου. Φραστικά πυρά κατά της Ε.Ε. εξάλλου εξαπέλυσε ο πρόεδρος Πούτιν το βράδυ της Τετάρτης, καταγγέλλοντας ότι η Ενωση αγνοεί τις κινήσεις με τις οποίες κράτη-μέλη της -όπως η Εσθονία και η Λεττονία- επιχειρούν να δοξάσουν τον ναζισμό. Μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκου Εβραϊκού Κογκρέσου, ο κ. Πούτιν εξέφρασε αποτροπιασμό για τη ναζιστική παρέλαση που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Λεττονία προς τιμήν της μνήμης των Ες Ες…

Η Ρωσία, τέλος, έλαμψε διά της απουσίας της στη μεγάλη ενεργειακή διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους, με τη συμμετοχή 20 ευρωπαϊκών και κεντροασιατικών κρατών. Ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών προσκάλεσε στη διάσκεψη τον κ. Πούτιν όπως και εκπροσώπους ιδιωτικών και κρατικών εταιρειών ενέργειας, μεταξύ τους η Gazprom και η Rosneft, αλλά ουδείς έστειλε απάντηση. Το μποϊκοτάζ επιβεβαίωσε τις εντάσεις που προκαλεί το θέμα της ενέργειας στις σχέσεις της Ρωσίας με τους γείτονές της, σχολίασαν οι αναλυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή