Βαρύς φόρος αίματος παιδιών

Βαρύς φόρος αίματος παιδιών

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Πενήντα εννέα παιδιά από 8 έως 18 ετών και πέντε δάσκαλοι είναι ανάμεσα στους νεκρούς από την επίθεση αυτοκτονίας, στο βόρειο Αφγανιστάν, την περασμένη εβδομάδα, όπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Παιδείας. Τα παιδιά είχαν παραταχθεί για να υποδεχθούν μια ομάδα βουλευτών, οι οποίοι επισκέπτονταν εργοστάσιο ζάχαρης, στην επαρχία Μπαχλάν, την Τρίτη, όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά. Υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν συνολικά 75 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί βουλευτές. Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι κήρυξε τριήμερο πένθος στη χώρα και έδωσε εντολή για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Η αφγανική αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα, τα οποία ενδέχεται να έχουν σχέση με την επίθεση, μια από τις πιο θανατηφόρες από την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν, το 2001.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη της επίθεσης και οι Ταλιμπάν έχουν αρνηθεί κάθε ανάμειξη. Γεγονός, το οποίο έχει πυροδοτήσει πληθώρα σεναρίων συνωμοσιών, σχετικά με το ποιος μπορεί να ευθύνεται για την επίθεση, εν μέσω γενικευμένου φόβου και καχυποψίας. Κι αυτό, επειδή το βόρειο Αφγανιστάν θεωρείται σχετικά ειρηνικό, σε σχέση με τα νότια και ανατολικά της χώρας, όπου οι επιθέσεις αυτοκτονίας των Ταλιμπάν είναι συχνές και οι αντάρτες εμπλέκονται σε καθημερινές μάχες με τα ξένα και αφγανικά στρατεύματα.

Συμπλοκές με Ταλιμπάν

Στο μεταξύ, νατοϊκές και αφγανικές δυνάμεις συνεπλάκησαν χθες με μαχητές Ταλιμπάν, στη δυτική επαρχία Φαράχ. Οι στρατιώτες κατέλαβαν το κέντρο της περιοχής, το οποίο βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν. Παράλληλα, στη νότια επαρχία Ζαμπούλ, μαχητές Ταλιμπάν με μοτοσυκλέτες έστησαν ενέδρα και σκότωσαν τον αρχηγό του Σαχτζόι και δύο σωματοφύλακές του, ενώ έκαναν τα ψώνια τους στην αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή