Τα παλιά φαντάσματα ξανά στα Βαλκάνια

Τα παλιά φαντάσματα ξανά στα Βαλκάνια

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σατανική σύμπτωση έκανε την 28η Ιουνίου ημερομηνία-σύμβολο για την κακοδαιμονία που καταδυναστεύει τα Βαλκάνια επί έξι αιώνες. Στις 28 Ιουνίου του 1389, οι δυνάμεις του Σέρβου πρίγκιπα Λαζάρ συγκρούστηκαν στην «Κοιλάδα των Κοτσυφιών», το Κοσσυφοπέδιο, με την οθωμανική στρατιά του σουλτάνου Μουράτ Α΄. Οι Οθωμανοί νίκησαν, αλλά η «ένδοξη ήττα» απέκτησε περίοπτη θέση στην εθνική μυθολογία των Σέρβων. Στις 28 Ιουνίου 1914, στο Σεράγεβο, ο Σέρβος εθνικιστής φοιτητής Γκαβρίλο Πριντσίπ δολοφόνησε τον διάδοχο της Αυστροουγγρικής Αυτοκατορίας, αρχιδούκα Φερδινάνδο, και τη γυναίκα του Σοφία. Ηταν η αφορμή για να εκδηλωθεί ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και για να πολιτογραφηθούν τα Βαλκάνια ως η μόνιμη «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης».

Τα αόρατα νήματα της ιστορίας ήρθαν να συνδέσουν ξανά το Κόσοβο με το Σεράγεβο αυτή τη χρονιά. Την προσεχή Δευτέρα εκπνέει η προθεσμία του Συμβουλίου Ασφαλείας για συμφωνημένη λύση Σέρβων και Αλβανών γύρω από το καθεστώς του Κοσόβου. Με δεδομένη την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, είναι βέβαιο ότι οι Αλβανοκοσοβάροι θα κηρύξουν, μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, μονομερή ανεξαρτησία, για να κλείσει ο κύκλος που άνοιξε με τον πόλεμο του ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας, το 1999. Ωστόσο, ένας άλλος κύκλος αποσταθεροποίησης μπορεί να ανοίξει: Ηδη, οι Σέρβοι του βορείου Κοσόβου και οι Σέρβοι της Βοσνίας απειλούν να κηρύξουν μονομερώς ένωση με τη «μητέρα- πατρίδα», διεκδικώντας την ίδια «αυτοδιάθεση» που οι προστάτιδες δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου παραχωρούν στους Αλβανούς.

Η αλυσιδωτή αντίδραση θα μπορούσε να προχωρήσει και πιο μακριά. Οι Αλβανοί τρέφουν αλυτρωτικές διαθέσεις και για την κοιλάδα του Πρέσεβο, στη νότια Σερβία -στη συνείδησή τους, το «Ανατολικό Κόσοβο»- όπως και για τις αλβανικές περιοχές της FYROM. Η ανεξαρτησία του Κοσόβου θα αποτελούσε ενθαρρυντικό προηγούμενο για τις ανήσυχες, ουγγρικές μειονότητες, όπως εκείνη της Τρανσυλβανίας, στη Ρουμανία. Από την πλευρά της, η Μόσχα δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι θα καταπιεί αγόγγυστα την απόφαση των Αμερικανών να επιβάλουν τη δική τους λύση, αψηφώντας το ρωσικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Θα μπορούσε, αίφνης, να αναγνωρίσει οποιαδήποτε στιγμή την απόσχιση των ντε φάκτο αυτόνομων περιοχών της Υπερδνειστερίας (Μολδαβία), Νότιας Οσετίας και Αμπχαζίας (Γεωργία), θωρακίζοντας τα ρωσικά προγεφυρώματα στη Μαύρη Θάλασσα. Τα πιο ακραία σενάρια για εκρηκτικό φαινόμενο ντόμινο στην ευρύτερη περιοχή είναι πολύ πιθανό να διαψευσθούν. Εξίσου πιθανό, όμως, είναι να μπούμε σε μια μακρά περίοδο αστάθειας και μίνι κρίσεων χωρίς ορατό τέλος. Κάτι που ουδείς μπορεί να πάρει αψήφιστα σε μια περιοχή της Ευρώπης όπου όλοι οι λαοί έχουν τόσους σκελετούς στα ντουλάπια τους και τόσο νωπές αναμνήσεις βίας, διωγμών και λεηλατημένων εθνικών ελπίδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή