Αποχρωσεις

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εθελουσία αύξηση

Ενα μικρό, αλλά άκρως αποκαλυπτικό γι’ αυτόν, πείραμα έκανε προ καιρού 42χρονος ιδιοκτήτης μιας μικρής επιχείρησης ζυμαρικών στην Κεντρική Ιταλία: επιχείρησε να περάσει ένα μήνα με το μισθό που έδινε στους υπαλλήλους του. Για να διαπιστώσει πολύ γρήγορα ότι παρά την αιματηρή οικονομία, που έκανε ο ίδιος και η οικογένειά του, τα χρήματα έφθασαν μέχρι τις 20 μέρες και μετά έμεινε απένταρος. Και τότε κατάλαβε ότι «όταν ο άνθρωπος δεν έχει καθόλου χρήματα, αισθάνεται σαν να βρίσκεται 20 μέτρα κάτω από το νερό και δεν μπορεί να ανασάνει». Στη συνέχεια συνειδητοποίησε ότι ήταν τουλάχιστον απαράδεκτο από μέρους του να ζητεί από τους υπαλλήλους του να ζήσουν με τα λεφτά που τους έδινε. Και πήρε τη μεγάλη απόφαση να αυξήσει από μόνος του το μισθό τους, κατά περίπου 200 ευρώ για κάθε έναν από τους 20 υπαλλήλους του, αρχής γενομένης από το νέο έτος. Μήπως να ακολουθούσαν και άλλοι το παράδειγμά του, ώστε να καταλάβουν τι εστί χαμηλός μισθός;

«Ανδρο-σταθμός»

Οι γυναίκες στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας θα έχουν και φέτος την ευκαιρία να χαρούν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους, χωρίς την ενοχλητική γκρίνια ενός συνοδού, ο οποίος δυσφορεί σε κάθε βήμα τους, σ’ ένα διαφορετικό κατάστημα. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, θα λειτουργήσει στο κέντρο της πόλης ο «ανδρο-σταθμός», όπου οι συνοδοί των κυριών θα έχουν την ευκαιρία να «γεμίσουν» το χρόνο τους, όπως εκείνοι επιθυμούν, ενόσω η κυρία τους κάνει τα ψώνια της. Στον ιδιότυπο αυτό σταθμό, τον οποίο εμπνεύστηκε ο ιδιοκτήτης γνωστής αυστριακής εταιρείας παιχνιδιών, πέρυσι, οι άνδρες έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τον καφέ ή το ποτό τους, να διαβάσουν την εφημερίδα και το περιοδικό τους, να παίξουν ηλεκτρονικά παιχνίδια ή απλώς να ανταλλάξουν απόψεις με άλλους… ομοιοπαθείς, για όσο το έτερον ήμισυ απολαμβάνει απερίσπαστο τις αγορές του, στα γύρω καταστήματα.

Ομο-ισότητα

Για τη νέα κεντρο-αριστερή κυβέρνηση της Ολλανδίας δεν είναι αρκετό να μιλάει κάποιος για ισότητα, αλλά οφείλει να δραστηριοποιείται και αναλόγως. Κι αυτό πράττει η ίδια, με τη γενναία χρηματοδότηση προγραμμάτων για την καταπολέμηση του φόβου απέναντι στην ομοφυλοφιλία, στο εσωτερικό, αλλά και την προώθηση της ιδέας της ισότητας στο εξωτερικό. Σε επιστολή του προς το Κοινοβούλιο, ο αρμόδιος υπουργός για την οικονομική βοήθεια της Ολλανδίας, σε ξένες χώρες, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η Ολλανδία θα προωθήσει κατά το δυνατόν ίσα δικαιώματα για τους ομοφυλόφιλους», στις χώρες, τις οποίες στηρίζει οικονομικά. Στις 18 από τις 36 χώρες, στις οποίες η Ολλανδία προσφέρει αναπτυξιακή βοήθεια, η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη και τιμωρείται με πρόστιμο ή φυλάκιση. Κάτι το οποίο δεν πρόκειται να πτοήσει την ολλανδική κυβέρνηση, καθώς όπως διευκρίνισε ο αρμόδιος υπουργός, δεν θα αποφύγουμε «δύσκολες συζητήσεις» και παράλληλα ανακοίνωσε πακέτο 2,5 εκατ. ευρώ για την προώθηση της ίσης μεταχείρισης των ομοφυλόφιλων, στην περίοδο 2008-2011.

Διαδρομές

Ποιος είναι αυτός, αλήθεια, ο οποίος δεν θα ήθελε να πάει στον Παράδεισο, αφού προηγουμένως περάσει από τη Συνουσία. Οσο παράξενο κι αν ακούγεται, ορισμένοι Αμερικανοί έχουν την επιθυμία, αφού πρόκειται για δύο από τα πολλά παράξενα, τα οποία βρίθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Συνουσία, μάλιστα, αντιμετωπίζει το πρόσθετο πρόβλημα της κλοπής των πινακίδων της από τους ξένους επισκέπτες, οι οποίοι τις επιλέγουν για να διακοσμήσουν την κρεβατοκάμαρά τους. Τα Χριστούγεννα, στη Φλόριντα και ο Αγιος Βασίλης, στην Ιντιάνα, έχουν αυτές τις μέρες την τιμητική τους, αφού καταφθάνει πλήθος επισκεπτών, είτε για να αναζητήσουν τον δωρητή Αγιο, είτε για να απευθυνθούν στο ταχυδρομείο του και να ζητήσουν το φετινό δώρο τους. Εξίσου δημοφιλής είναι και η πόλη της Βαρεμάρας, στο Ορεγκον, όπου το κυρίαρχο σλόγκαν είναι «ο καλύτερος τόπος να ζεις». Αλλοι πάλι προτιμούν την πόλη του Ερωτα, στο Τέξας, ή ακόμη τη Γη, με τον Αρη και την Αφροδίτη στα πέριξ.

Αστοχίες

Οταν οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν δεν βομβαρδίζουν, κατά λάθος, αμάχους, φαίνεται ότι «ρίχνουν» σε… πρόβατα, προκειμένου να βελτιώσουν την ικανότητά τους στο στόχο. Μόνο που τα πρόβατα είναι σημαντικά για τους φτωχούς Αφγανούς, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν στις αμερικανικές στρατιωτικές αρχές ότι μόνο σε μια μέρα, οι στρατιώτες τους σκότωσαν 100 πρόβατα. Οι αρχηγοί της νομαδικής φυλής, η οποία προέβη στην καταγγελία, μετέφεραν μάλιστα τα πτώματα των ζώων σε απόδειξη των ισχυρισμών, για να λάβουν τη διαβεβαίωση ότι η υπόθεσή τους θα διερευνηθεί. Κι αφού διερευνήθηκε, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού εξέδωσε και τη δέουσα ανακοίνωση, όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι πράγματι ερρίφθησαν ριπές πυροβολικού, στην περιοχή, για την καταδίωξη ανταρτών -αλίμονο, πάντα- κι αυτή τη φορά(!) δεν σκοτώθηκε κανένα ζώο ή άνθρωπος. Επιτέλους, λίγη πρακτική παραπάνω δεν βλάπτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή