Εφυγε ο γκουρού των Μπιτλς, Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι

Εφυγε ο γκουρού των Μπιτλς, Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ. Ο Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι, ο γκουρού των Μπιτλς, ο οποίος εισήγαγε τον διαλογισμό στη Δύση, πέθανε στην κατοικία του στο Αμστερνταμ. Ο Ινδός γκουρού έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν ο Τζον Λένον, ο Πολ Μακάρτνεϊ, ο Τζορτζ Χάρισον και ο Ρίνγκο Σταρ τον επισκέφθηκαν συνοδεία άλλων διασήμων της εποχής, όπως η Αμερικανίδα ηθοποιός Μία Φάροου, το 1968 στην Ινδία, προκειμένου να διδαχθούν τις τεχνικές του υπερβατικού διαλογισμού. Οι εικόνες των Μπιτλς, ντυμένων στα λευκ και με άνθη στα μαλλιά, που κάθονταν σταυροπόδι γύρω από τον γενειοφόρο γκουρού, έκαναν τότε τον γύρο του κόσμου. Ο Μαχαρίσι εγκαινίασε την τεχνική διαλογισμού το 1957 και τη δίδαξε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1959. Η τεχνική του συνίσταται στο να κλείνει κανείς τα μάτια του για 20 λεπτά, δύο φορές την ημέρα και στο διάστημα αυτό να επαναλαμβάνει ένα «μάντρα» με σκοπό να χαλαρώσει το σώμα του, προκειμένου να ηρεμήσει και να αποκτήσει πνευματική διαύγεια.

Η επιρροή του Μαχαρίσι συνεχίστηκε και κατά τη δεκαετία του 1970, όταν το κίνημα του διαλογισμού κέρδισε περισσότερα από πέντε εκατομμύρια οπαδούς ανά τον κόσμο. Ο Μαχαρίσι, ο οποίος είχε γεννηθεί στην ινδική πόλη Τζαμπαλπούρ και είχε σπουδάσει φυσική, δημιούργησε σχολές διαλογισμού σε όλον το κόσμο και ίδρυσε επίσης και το κόμμα του φυσικού νόμου, το οποίο προωθεί μια από τις εκδοχές του διαλογισμού. Το 1990 ο γκουρού μετέφερε την έδρα του στο ολλανδικό χωριό Βλόντροπ όπου και θα ψαλεί σήμερα νεκρώσιμος ακολουθία πριν από την κηδεία του, που θα γίνει στον ποταμό Γάγγη στην Ινδία.

Κατά καιρούς, ο Μαχαρίσι απηύθυνε εκκλήσεις για τη συγκέντρωση κονδυλίων για την παγκόσμια ειρήνη, δημιουργώντας παράλληλα μια επιχειρηματική αυτοκρατορία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία δραστηριοποιείτο από τον τομέα των ακινήτων μέχρι τα φάρμακα και τα καλλυντικά από βότανα.

Το 2002, ο διάσημος γκουρού είχε δηλώσει ότι μπορεί να πατάξει την τρομοκρατία αν κατάφερνε να συγκεντρώσει ένα δισ. δολάρια ώστε να εκπαιδεύσει 40.000 «διαλογιστές». Μεταξύ των μαθητών του Μαχαρίσι είναι και ο κινηματογραφικός σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λιντς, ο οποίος δήλωσε ότι ο διαλογισμός τού άλλαξε τη ζωή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή