Η Φλόγα, η Κίνα και η Ελευθερία

Η Φλόγα, η Κίνα και η Ελευθερία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τις μεγάλες διαμαρτυρίες στο Λονδίνο και το Παρίσι, κατά το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας, στο Πεκίνο, η κινεζική κυβέρνηση λέγεται ότι αναζητεί εταιρεία δημοσίων σχέσεων, για να αποκαταστήσει την πληγείσα εικόνα της Κίνας, πριν από τη διεξαγωγή των Αγώνων, τον Αύγουστο του 2008. Στο πνεύμα των ολυμπιακών ιδανικών, είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε την Κίνα – χωρίς την παραμικρή χρέωση. Ιδού τι πρέπει να κάνετε: Σταματήστε τις συλλήψεις αντιφρονούντων. Σταματήστε να διαδίδετε ψεύδη για τον Δαλάι Λάμα και αρχίστε να συνομιλείτε μαζί του για μεγαλύτερη θρησκευτική και πολιτιστική ελευθερία στο Θιβέτ. Σταματήστε να διευκολύνετε το Σουδάν στη γενοκτονία που διαπράττει στο Νταρφούρ. Με άλλα λόγια, αρχίστε να ενεργείτε σύμφωνα με την υπόσχεση που δώσατε στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – τα οποία, παρεμπιπτόντως, περιλαμβάνουν την ελευθερία έκφρασης και συγκεντρώσεων.

Είναι τυπικό χαρακτηριστικό των απολυταρχικών καθεστώτων να αποδίδουν μεγάλες διαδηλώσεις, όπως αυτές που συνόδευσαν την Ολυμπιακή Φλόγα, σε προβοκατόρικες ενέργειες, υποκινούμενες από ύπουλους ξένους εχθρούς. Συνέβη το ίδιο, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες μποϊκοτάρισαν τους Αγώνες της Μόσχας, το 1980, λόγω της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν. Από τη στιγμή που το Κρεμλίνο είχε καταπνίξει κάθε αντίθετη φωνή, οι Σοβιετικοί ηγέτες δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι οι ενέργειες τους θα εξόργιζαν τον κόσμο και ότι αυτοί θα έπρεπε στη συνέχεια να αντιμετωπίσουν αυτή την οργή.

Η λαϊκή οργή

Ετσι ακριβώς, οι κομμουνιστικές αρχές στην Κίνα εξάπτουν τα εθνικιστικά συναισθήματα των πολιτών τους, με τον ισχυρισμό ότι τις διαδηλώσεις εναντίον της καταπιεστικής πολιτικής τους διοργανώνουν εχθρικές, ξένες δυνάμεις, με στόχο να καταστρέψουν τη μεγάλη ολυμπιακή γιορτή της Κίνας. Η λαϊκή οργή καθιστά, στη συνέχεια, ευκολότερο για το καθεστώς να συλλάβει αντιφρονούντες, να φιμώσει τα μέσα ενημέρωσης και να κατηγορήσει την «κλίκα του Δαλάι Λάμα» στο εξωτερικό για τα προβλήματα στο Θιβέτ.

Από τη στιγμή που η κινεζική κυβέρνηση δεν διστάζει να οργανώσει «αυθόρμητες συγκεντρώσεις» υπέρ της πολιτικής της, δεν είναι δύσκολο γι’ αυτήν να θεωρήσει ως δεδομένο ότι ξένοι «εχθροί» κάνουν το ίδιο στην πορεία της Φλόγας. Κατά συνέπεια, θεωρείται ότι μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων μπορεί να κρατήσει μακριά τους διαδηλωτές. Δεν μπορεί και δεν θα το κάνει. Κανείς δεν περίμενε ότι η Κίνα θα μπορούσε να εκδημοκρατιστεί εν μια νυκτί και δεδομένης της οικονομικής ισχύος της χώρας κανείς δεν θέλει πραγματικά να ανταγωνιστεί το Πεκίνο. Ωστόσο, ένα κράτος, που θέτει υποψηφιότητα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες πρέπει επίσης να αποδείξει ότι αξίζει αυτή την τιμή. Η Κίνα δεν έχει παρά να κατηγορήσει τον εαυτό της για την αναστάτωση της επερχόμενης γιορτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή