Μάχη εθνικιστών και φιλοευρωπαίων

Μάχη εθνικιστών και φιλοευρωπαίων

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η αντιπαράθεση εθνικιστών και φιλοευρωπαίων αναμένεται ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας για την αναμέτρηση της 11ης Μαΐου, στη Σερβία.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Βόισλαβ Κοστούνιτσα (DSS), το οποίο εκπροσωπούσε τον κεντροδεξιό πόλο στη διαλυθείσα κυβέρνηση συνασπισμού έχει μεταμορφωθεί πολιτικά και εμφανίζεται σήμερα με θέσεις και απόψεις, οι οποίες δεν εκφράζουν τον ευρωπαϊκό πολιτικό χώρο, που θέλει να ανήκει το κόμμα αυτό. Ο πολιτικός συνδυασμός «Εθνικός Συνασπισμός», που συνθέτουν το κόμμα του Κοστούνιτσα και το κόμμα Νέα Σερβία (NS), κατεβαίνει με το σύνθημα «Ψήφισε Σερβία». Η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων κυριαρχεί στον πολιτικό του λόγο, ενώ σε αντίθεση με το παρελθόν, αμφισβητείται η ευρωπαϊκή πορεία, λόγω της στάσης των περισσότερων χωρών της Ε.Ε. στο ζήτημα του Κοσόβου. Ο Κοστούνιτσα σήμερα είναι ο μεγαλύτερος επικριτής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σερβίας.

Το μεγαλύτερο κομμάτι του αποκαλούμενου αντιευρωπαϊκού μετώπου καλύπτει το «Ριζοσπαστικό Κόμμα Σερβίας» του Τόμισλαβ Νίκολιτς. Το Κόμμα αυτό, που αποτελεί την ισχυρότερη πολιτική παράταξη, με βάση προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, προβάλλει επίσης την υπεράσπιση του Κοσόβου ως κυρίαρχο θέμα, στην προεκλογική εκστρατεία.

Στον αντίποδα βρίσκεται ο πολιτικός συνδυασμός που συνθέτουν το Δημοκρατικό Κόμμα (DS), το G-17 και άλλα μικρότερα κόμματα, υπό την ηγεσία του Μπόρις Τάντιτς. Ο πρόεδρος της Σερβίας άφησε ανοιχτό χθες το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το κόμμα του Κοστούνιτσα, «αν επιστρέψει στην ευρωπαϊκή οδό». Ο συνασπισμός αυτός υπόσχεται συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας με το σκεπτικό ότι μια Σερβία μέλος της «ευρωπαϊκής οικογένειας» θα μπορέσει να υπερασπιστεί καλύτερα τα εθνικά της συμφέροντα.

Η Ρωσία κάλεσε χθες την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ να αναλογιστούν τις συνέπειες μιας «βίαιης προσαρμογής» του σερβικού πληθυσμού του Κοσόβου στην πραγματικότητα της ανεξαρτησίας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή