Ιστορίες βίας στις εκλογές του Νεπάλ

Ιστορίες βίας στις εκλογές του Νεπάλ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ψηφοφορία της περασμένης Πέμπτης, οι πολίτες του Νεπάλ, αυτού του παλαιού βασιλείου των Ιμαλαΐων, «σφηνωμένου» στρατηγικά μεταξύ Ινδίας και Κίνας, είχαν την ευκαιρία να κάνουν κάτι που λίγα σύγχρονα κράτη θα έκαναν: να αναμορφώσουν ολόκληρη την κυβέρνηση. Υστερα από 10 χρόνια πολέμου, οι μαοϊστές αντάρτες του Νεπάλ βγήκαν από τη ζούγκλα και συμμετείχαν στις εκλογές για την ανάδειξη μιας ειδικής εθνοσυνέλευσης που θα ξαναγράψει το Σύνταγμα. Αυτό το γενναίο πείραμα δίνει στο έθνος την ευκαιρία να εδραιώσει την ειρήνη, να εγκαθιδρύσει μια πλήρως εκλεγμένη κυβέρνηση και να καταργήσει οριστικά τη μοναρχία, που κυβέρνησε το Νεπάλ για 250 χρόνια.

Αλλά το εγχείρημα εγκυμονεί κινδύνους. Οι αντίπαλοι των μαοϊστών τους κατηγορούν ότι πάτησαν επί πτωμάτων για να ανέλθουν στην εξουσία, στη διάρκεια μιας εκστρατείας αμαυρωμένης από τη βία και τον εκφοβισμό. Οι μαοϊστές επιμένουν μεν ότι δεν θέλουν να επιστρέψουν στο καθεστώς του πολέμου, αλλά δεν έχουν αποκηρύξει τον ένοπλο αγώνα τους. Σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκέλος, οι επικριτές στο εσωτερικό και το εξωτερικό λένε ότι δεν εμπιστεύονται αυτούς τους αντάρτες του χθες και αμφιβάλλουν εάν θα δράσουν ως δημοκράτες στο μέλλον.

Σε πρόσφατη προεκλογική συγκέντρωση του πρώην ηγέτη των ανταρτών, γνωστού με το παρατσούκλι «Πρατσάντα» (πρώτη δύναμη), επικράτησε επαναστατικό κλίμα καθώς τα διαλυμένα μεγάφωνα πάλλονταν στον ρυθμό του ύμνου «Αναψε το φως της αγάπης», «θα φέρω στην καρδιά μου τη σημαία της επανάστασης και του Νεπάλ». Οι παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών έχουν δηλώσει ότι παρά τη συμφωνία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για τη διατήρηση της ειρήνης, «η βία και ο εκφοβισμός συνεχίστηκαν», ενώ απέδωσαν στους οπαδούς των μαοϊστών την ευθύνη για τις περισσότερες εχθροπραξίες. «Υπάρχουν ακόμη αμφιβολίες για τις προθέσεις τους», δήλωσε για τους μαοϊστές ο Σεκχάρ Κοϊράλα, μέλος της κεντρικής επιτροπής του αντίπαλου Κόμματος της Γερουσίας. «Νιώθουν ακόμη ότι μπορούν να αιχμαλωτίσουν την κυβέρνηση με καθαρή βία. Αυτό είναι μια μεγάλη ανησυχία».

Η Συντακτική Συνέλευση δεν θα αποφασίσει μόνο για το αν θα καταργήσει τη μοναρχία, θα καθορίσει επίσης το πώς οι εθνικές ομάδες και κάστες της χώρας θα εκπροσωπηθούν σε μια νέα κυβέρνηση· θα ορίσει ακόμη και τη μορφή που θα έχει αυτή η νέα κυβέρνηση του Νεπάλ. Οι ψηφοφόροι, ουσιαστικά, ψήφισαν δύο φορές, καλούμενοι να επιλέξουν χωριστά ποιο κόμμα προτιμούν και ποιος υποψήφιος θα εκπροσωπήσει την περιφέρειά τους. Για να διασφαλιστεί η ψήφος των γυναικών και των εθνικών ομάδων, κάθε κόμμα έπρεπε να τηρήσει κάποιους κανονισμούς. Οι εκλογές αναβλήθηκαν δύο φορές, εν μέρει εξαιτίας μιας ένοπλης εθνικής εξέγερσης στα νοτιοανατολικά της χώρας. Παρότι η κατάσταση στη συνέχεια εξομαλύνθηκε, μια ομάδα της φυλής Μαντέσι συνέχισε να απειλεί υποψηφίους.

«Αυτές οι εκλογές αποτελούν μέρος της ειρηνευτικής διαδικασίας», δήλωσε ο κ. Πόκαρελ, μέλος της εκλογικής επιτροπής «Αυτές δεν είναι φυσιολογικές εκλογές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή