Με πυρηνικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού γεμίζει η γειτονιά μας

Με πυρηνικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού γεμίζει η γειτονιά μας

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πυρηνικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού γεμίζει η γειτονιά μας, μετά και την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στην υλοποίηση του πυρηνικού της προγράμματος με την εγκατάσταση αντιδραστήρων συνολικής ισχύος 5.000 MW. O πρώτος αντιδραστήρας, όπως αποφασίστηκε από την τουρκική κυβέρνηση, θα εγκατασταθεί στον κόλπο του Ακούγιου απέναντι από την Κύπρο. Το σχέδιο για την εγκατάσταση πυρηνικού αντιδραστήρα στην ίδια περιοχή είχε «παγώσει» το 2000 έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο.

Δεν είναι όμως το Ακούγιου η μόνη περιοχή στη γειτονιά μας που ετοιμάζεται να φιλοξενήσει πυρηνικούς αντιδραστήρες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σχεδόν το σύνολο των γειτονικών μας χωρών στα Βαλκάνια έχουν ανακοινώσει ήδη ή εξετάζουν σχέδια εγκατάστασης πυρηνικών αντιδραστήρων. H πιο ώριμη περίπτωση είναι αυτή της Βουλγαρίας, η οποία προχωράει στην υλοποίηση της πυρηνικής μονάδας του Belene. H συμφωνία που υπέγραψε προσφάτως με τη Ρωσία, στο περιθώριο της επίσκεψης Πούτιν στη Σόφια, προβλέπει την κατασκευή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων από τη ρωσική «Ατομστρογεξπόρτ» συνολικού κόστους τεσσάρων δισ. ευρώ.

Ο «πυρηνικός πυρετός» έχει εξαπλωθεί και στις γειτονικές χώρες, Αλβανία και Σκόπια. Στις 10 Νοεμβρίου 2007 ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα ανακοίνωσε την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου από μεγάλη γαλλική εταιρεία. O πυρηνικός σταθμός πρόκειται να γίνει στο Δυρράχιο (100 χλμ. από τα βόρεια σύνορά μας). Αν και η υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου έχει αμφισβητηθεί από πολλούς λόγω του υψηλού κόστους των επενδύσεων σε πυρηνικούς αντιδραστήρες (1,5-2 εκατ. δολάρια το MW), γεγονός είναι ότι ενδιαφέρον έχουν επιδείξει μεγάλες αμερικανικές και ασιατικές εταιρείες.

Γνωστές επίσης είναι οι προθέσεις της Ρουμανίας για εγκατάσταση εργοστασίου στην περιοχή Τσερνάβοντα, ενώ ανάλογες επαφές έχουν ξεκινήσει τα Σκόπια με τον Καναδά. Συγκεκριμένα, τα Σκόπια ήρθαν προσφάτως σε συμφωνία με τον Καναδά για την αγορά πυρηνικών αντιδραστήρων που πρόκειται να εγκαταστήσουν στο Τέτοβο.

Πρόγραμμα εγκατάστασης πυρηνικών αντιδραστήρων προωθεί και η Κροατία. O πυρηνικός κλοιός επεκτείνεται και νοτίως της χώρα μας. Πυρηνικό σταθμό προγραμματίζει η Αίγυπτος, ενώ Λιβύη, Τυνησία και Μαρόκο έχουν υπογράψει συμφωνίες με τη Γαλλία για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια και η Αλγερία με τις ΗΠΑ. H στροφή προς την πυρηνική ενέργεια είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που υπαγορεύεται τόσο από την ανάγκη απεξάρτησης από εισαγόμενα ακριβά καύσιμα όσο και από την ανάγκη περιορισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Σε θιασώτη της πυρηνικής ενέργειας έχει μετατραπεί και η E.E. καθώς στηρίζει σε αυτή σημαντικές προσδοκίες για τον περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησής της από τα εισαγόμενα καύσιμα. Σήμερα στις 15 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης λειτουργούν 152 πυρηνικά εργοστάσια, τα οποία καλύπτουν το 1/3 της ηλεκτροπαραγωγής και το 15% της πρωτογενούς ενέργειας.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Ευρωπαϊκή Ενωση το 2005 κατείχε την πρώτη θέση παγκοσμίως αναφορικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια. H αναθέρμανση του ενδιαφέροντος στο εσωτερικό των χωρών της σηματοδοτεί διατήρηση της «πρωτιάς», μελλοντικά και αύξηση του μεριδίου της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό της ισοζύγιο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, λειτουργούν σήμερα 439 πυρηνικά εργοστάσια, τα οποία εξασφαλίζουν το 15,2% της παγκόσμιας ηλεκτροπαραγωγής, ενώ υπό κατασκευήν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 34 εργοστάσια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή