Ακόμη πιο πολλά κιλά από υπολειτουργία θυρεοειδούς

Ακόμη πιο πολλά κιλά από υπολειτουργία θυρεοειδούς

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μεσήλικες, των οποίων ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί ηπίως, αλλά με ορμόνες που βρίσκονται εντός των φυσιολογικών ορίων, έχουν μεγαλύτερη τάση να κερδίζουν βάρος, δείχνει νέα μελέτη.

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας στον λαιμό που παράγει ορμόνες, που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό του σώματος. Σε περίπτωση μιας ανωμαλίας που ονομάζεται υποθυρεοειδισμός, ο αδένας υπολειτουργεί και προκαλεί συμπτώματα όπως κόπωση, ευαισθησία στο κρύο, ξηρό δέρμα και αύξηση του βάρους.

Στην τρέχουσα μελέτη που ανακοινώθηκε στο περιοδικό Archives of Internal Medicine, ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ βάρους σώματος και των επιπέδων της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (thyroid-stimulating hormone, TSH) σε περισσότερα από 2.400 άτομα μέσης ηλικίας.

Η ΤSΗ εκλύεται από τον εγκέφαλο, για να διεγείρει την παραγωγή ορμόνης στον θυρεοειδή αδένα. Υψηλότερα επίπεδα στο αίμα δείχνουν σχετικά χαμηλότερη δραστικότητα στον θυρεοειδή. Σ’ αυτή τη μελέτη άνδρες και γυναίκες με σχετικά υψηλά, αλλά ακόμα κανονικά επίπεδα ΤSΗ είχαν την τάση να παχαίνουν περισσότερο κατά την έναρξη της μελέτης απ’ ό,τι αυτοί με χαμηλότερες συγκεντρώσεις ΤSΗ. Επιπλέον αυτοί των οποίων τα επίπεδα της ΤSΗ έτειναν προς τα άνω, στα επόμενα χρόνια ήταν σαφώς πιο επιρρεπείς στην αύξηση βάρους.

Οι πρώτες ενδείξεις

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι μέτριες αυξήσεις στις συγκεντρώσεις της ΤSΗ, εντός της περιοχής αναφοράς, πιθανότατα σχετίζονται με αύξηση του βάρους», γράφουν οι ερευνητές με επικεφαλής τη δρα Caroline S. Fox του Αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος.

Είναι πολύ νωρίς όμως, να αρχίσετε να «επιδιορθώνετε» τις θυρεοειδικές σας ορμόνες, για να αντιμετωπίσετε την παχυσαρκία, σχολιάζουν οι συντάκτες της μελέτης. Ο μεταβολισμός κυβερνάται από μια περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ του νευρικού συστήματος και των αδένων που παράγουν ορμόνες. Και ενώ αυτό το σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών του θυρεοειδούς, μπορεί να επηρεάζει το βάρος και τον κίνδυνο παχυσαρκίας, η παχυσαρκία φαίνεται επίσης να επηρεάζει το σύστημα, σύμφωνα με τους δρες Roy E. Weiss και τη Rebecca L. Brown του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Σικάγο. Μερικές μελέτες, επισημαίνουν οι επιστήμονες, έχουν αποδείξει ότι ο περίσσιος ιστός λίπους μπορεί να επηρεάζει απευθείας τα επίπεδα της ΤSΗ. Η μελέτη συμπεριέλαβε 2.407 άνδρες και γυναίκες που ήταν κατά μέσο όρο 48 ετών κατά την έναρξη της μελέτης. Μεταξύ των γυναικών ο μέσος όρος βάρους για εκείνες με τα χαμηλότερα επίπεδα ΤSΗ ήταν 71 kg, έναντι 77,5 kg μεταξύ αυτών με τα υψηλότερα επίπεδα ΤSΗ. Οι αντίστοιχοι αριθμοί για τους άνδρες ήταν 91 kg και 94,5 kg. Κατά τα επόμενα 3,5 χρόνια, η ομάδα στο σύνολό της «πήρε» μερικά κιλά. Ωστόσο, άνδρες και γυναίκες, των οποίων τα επίπεδα της ΤSΗ «σκαρφάλωσαν», είχαν την τάση να κερδίζουν περισσότερο βάρος.

Γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα ΤSΗ πήραν κατά μέσο όρο 4,65 kg περισσότερα από τις γυναίκες με τα χαμηλότερα επίπεδα ΤSΗ. Ο μέσος όρος αύξησης του βάρους στους άνδρες με τα υψηλότερα επίπεδα ΤSΗ συγκρινόμενος με αυτούς με τα χαμηλότερα επίπεδα ήταν 1,1 kg μεγαλύτερος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή