Βαθιά πληγή στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ

Βαθιά πληγή στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ

4' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλώς ή κακώς -και πολλοί Δημοκρατικοί φοβούνται πως είναι το δεύτερο- η κούρσα για το χρίσμα του κόμματος συνεχίζεται.

Η γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον επικράτησε του γερουσιαστή Μπαράκ Ομπάμα στην Πενσιλβάνια την περασμένη Τρίτη, με μια διαφορά αρκετή ώστε να της επιτρέψει να συνεχίσει μια μάχη που αρκετοί μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα θεωρούν πως υπονομεύει την προσπάθειά τους να συμφιλιώσουν το κόμμα και να προετοιμαστούν για την εκλογική μάχη του Νοεμβρίου απέναντι στον Τζον Μακέιν.

Παρά την τεράστια επένδυση σε χρόνο και σε χρήμα από τον κ. Ομπάμα και την πίεση προς την κ. Κλίντον από το κατεστημένο του κόμματος για να δώσει τέλος στην προεκλογική της εκστρατεία, εκείνη κέρδισε μια μεγάλη Πολιτεία για τρίτη συνεχόμενη φορά. Η κ. Κλίντον απέδειξε ξανά πως είναι μια επίμονη υποψήφια έχοντας τη δυνατότητα να ταυτίζεται με την εργατική τάξη την οποία δεν μπορεί να προσεταιριστεί ο κ. Ομπάμα και η οποία θα είναι ύψιστης σημασίας για τις πιθανότητες νίκης των Δημοκρατικών τον Νοέμβριο.

Το εύρος της νίκης της κ. Κλίντον δεν ήταν πιθανότατα αρκετά μεγάλο ώστε να αλλάξει τη δυναμική της κούρσας, η οποία συνεχίζει να είναι ευνοϊκή για τον κ. Ομπάμα και τις πιθανότητες μιας τελικής του επικράτησης. Ϋστόσο, έδειξε ξεκάθαρα πως η μάχη θα συνεχιστεί για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες ακόμα, αν όχι για περισσότερο. Ανέδειξε ταυτόχρονα τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί σχετικά με την καταλληλότητα του κ. Ομπάμα ως του υποψηφίου του κόμματος.

Διαφορές αξιών

Τα exit polls επεσήμαναν τις φυλετικές και οικονομικές διαφορές μέσα στο κόμμα, αλλά και τις διαφορές αξιών. Για παράδειγμα, μόλις το 60% των καθολικών Δημοκρατικών είπαν πως θα ψηφίσουν τον κ. Ομπάμα τον Νοέμβριο. Το 21% εξ αυτών θα ψηφίσουν τον Τζον Μακέιν.

«Αυτό ακριβώς φοβόμουν πως θα γινόταν», ανέφερε ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Τενεσί, Φιλ Μπρέντσεν, ο οποίος ακόμα δεν έχει δηλώσει την στήριξή του σε κάποιον υποψήφιο. «Θα συνεχίσουν να επιτίθενται ο ένας στον άλλον χωρίς να κερδίζει κανείς. Καταδεικνύει την ανάγκη να βρεθεί τρόπος ώστε αυτό να λήξει».

Το Δημοκρατικό Κόμμα, όντας τόσο ενεργοποιημένο και αισιόδοξο μόλις λίγους μήνες πριν, βρίσκεται σε μια θέση που λίγοι ανέμεναν: μια μάχη για το χρίσμα ανεπίλυτη, με δύο αντιμαχόμενους υποψήφιους. Θα επιθυμούσε να στρέψει την προσοχή του προς τον Τζον Μακέιν, αλλά τώρα αντιμετωπίζει μια συνεχιζόμενη ζημιά στην εικόνα των κ. Ομπάμα και Κλίντον.

Ϋστόσο, οι φόβοι των Δημοκρατικών θα μπορούσαν να λάβουν τέλος σχετικά σύντομα. Ακόμα και μετά την άνετη νίκη της την περασμένη Τρίτη, η κ. Κλίντον συνεχίζει να βρίσκεται απέναντι σε σημαντικά, αλλά όχι ανυπέρβλητα, εμπόδια στον δρόμο της προς το χρίσμα αν και είναι πιθανόν η υποψηφιότητά της να ολοκληρωθεί ίσως και σε δύο εβδομάδες από τώρα, όταν οι Δημοκρατικοί στην Ιντιάνα και τη Βόρεια Καρολίνα προσέρχονται στις κάλπες. Αν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρητικά θα είχε τον χρόνο να επουλώσει τις πληγές του και να βρει την αυτοπεποίθησή του. «Αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, αλλά αυτές θα επιλυθούν», λέει ο Τζο Τρίπι ο οποίος ήταν ένας εκ των συμβούλων του Τζον Εντουαρντς στην προσπάθεια του πρώην γερουσιαστή να κερδίσει φέτος το χρίσμα των Δημοκρατικών. «Αν δεν επιλυθούν, τότε θα έχουμε πρόβλημα».

Ακόμα και έτσι, η ψηφοφορία της περασμένης Τρίτης επιβεβαιώνει το κεντρικό επιχείρημα της κ. Κλίντον προς την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, ότι δηλαδή ο Μπαράκ Ομπάμα θα είναι ένας προβληματικός υποψήφιος για το κόμμα τον Νοέμβριο. Για ακόμα μια φορά, όπως και στο Οχάιο πριν από έξι εβδομάδες, ο κ. Ομπάμα δυσκολεύεται να κερδίσει τη στήριξη των ψηφοφόρων που είναι απαραίτητοι για τη νίκη των Δημοκρατικών τον Νοέμβριο. Η κ. Κλίντον μίλησε ανοιχτά γι’ αυτό το θέμα την Τρίτη. «Αναλογιζόμενοι το οικονομικό πλεονέκτημα (του κ. Ομπάμα) το ερώτημα θα έπρεπε να είναι το εξής: γιατί δεν μπορεί να κερδίσει; Γιατί δεν μπορεί να κερδίσει σε μια τέτοια Πολιτεία; ».

Οι αρνητικές επιθέσεις

Ακόμα, υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια για τον κ. Ομπάμα, ύστερα από τις δύσκολες ώρες που πέρασε τις τελευταίες εβδομάδες στην προεκλογική του εκστρατεία. Εχει αρκετή δουλειά ακόμα, μέχρι τον Νοέμβριο, αν τελικά λάβει το χρίσμα και αυτό είναι κάτι που λένε και οι ίδιοι οι υποστηρικτές του.

«Οι αρνητικές επιθέσεις είχαν κάποια επίπτωση», λέει ο κυβερνήτης του Νιου Μέξικο Μπιλ Ρίτσαρντσον. «Πιστεύω όμως ότι η ζημιά μπορεί να επανορθωθεί διότι το μήνυμα του Ομπάμα μιλάει για την ενότητα και το πώς οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά», ενώ πρόσθεσε επίσης πως «οι αρνητικές επιθέσεις της κ. Κλίντον έχουν βλάψει και την ίδια, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις».

Ο Φιλ Μπρέντσεν λέει πως «και οι δυο τους έχουν δυνατά σημεία αλλά έχουν και αδυναμίες. Οσο συντομότερα λήξει αυτή η κούρσα και σκεφτούμε τον τρόπο να αντιμετωπίσουμε αυτές τις αδυναμίες, τόσο το καλύτερο».

Η κ. Κλίντον, εν μέσω της χαράς της νίκης της στην Πενσιλβάνια υποσχέθηκε να συνεχίσει τον αγώνα. Ϋστόσο, αν και το αποτέλεσμα στην Πολιτεία τής έδωσε τον τρόπο για να μπορέσει να συνεχίσει, δεν τη βοήθησε ιδιαίτερα στην προσπάθεια επίτευξης των δύο βασικών της στόχων: να μειώσει τη διαφορά της από τον κ. Ομπάμα στη λαϊκή ψήφο και στους εκλέκτορες

Η στρατηγική της κ. Κλίντον από την αρχή ήταν να παίζει με τον χρόνο, ελπίζοντας πως κάτι θα συνέβαινε και οι υπερεκλέκτορες που δεν έχουν υποστηρίξει ακόμα κάποιον υποψήφιο θα το σκέφτονταν διπλά προτού στηρίξουν τον κ. Ομπάμα.

Ο κ. Μπρέντσεν, ζητώντας να λάβει ένα τέλος αυτή η κούρσα, δεν είναι ο μόνος που θεωρεί ότι αυτό θα είναι επιζήμιο για το κόμμα εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Αλλά η κ. Κλίντον δεν δείχνει σημάδια πως θα αποσυρθεί σύντομα – και όσο συνεχίζει να κερδίζει, οι αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Κόμματος θα δυσκολεύονται να της ζητήσουν κάτι τέτοιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή