O μεγάλος πόλεμος της Χίλαρι Κλίντον

O μεγάλος πόλεμος της Χίλαρι Κλίντον

6' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φιλαδέλφεια, 22 Απριλίου. Πριν από 221 χρόνια, στις 17 Σεπτεμβρίου του 1787, 42 από τους 55 εκλέκτορες του Συνταγματικού Συνεδρίου (Consitutional Convention) πραγματοποίησαν την τελευταία τους συνάντηση στην Αίθουσα της Ανεξαρτησίας (Independence Hall) της Φιλαδέλφειας για να υπογράψουν ένα σημαντικό έγγραφο. Το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Χρειάστηκαν καθημερινές συναντήσεις επί τέσσερις ολόκληρους μήνες, προκειμένου να συμφωνήσουν οι εκλέκτορες, ότι η αρχική τους πρόθεση να αναθεωρήσουν τα Αρθρα της Συνομοσπονδίας (Articles of Confederation) δεν ήταν επαρκής για να αποφασίσουν ότι έπρεπε να συνταχθεί ένα νέο έγγραφο το οποίο θα όριζε και θα διαχώριζε τις αρμοδιότητες της κεντρικής διοίκησης, των Πολιτειών, τα δικαιώματα των πολιτών και τον τρόπο με τον οποίο θα εκλέγονταν οι εκπρόσωποι των πολιτών.

«Αυτό το Σύνταγμα δεν συμπεριέλαβε πολλούς από εμάς» (γυναίκες, Αφροαμερικανούς, μετανάστες κ.λπ.), ευτυχώς όμως υπήρχαν άνθρωποι που είδαν τον δρόμο που θα έπαιρναν οι Ηνωμένες Πολιτείες και μας οδήγησαν στο σήμερα», θα πει η Χίλαρι Κλίντον με πατριωτικό τόνο μετά τη θριαμβευτική της νίκη, την περασμένη Τρίτη, στην Πολιτεία της Πενσιλβάνια, επί του Μπαράκ Ομπάμα. Πόσο χρειαζόταν αυτή τη νίκη! Τα χρήματα τελείωναν, δικοί της άνθρωποι της έδειχναν ήδη την έξοδο, τα μπλε, μπεζ, πορτοκαλί σακάκια με τα ασορτί περιδέραια φορέθηκαν ξανά και ξανά σε περιοδείες και περιοδείες. Η μάχη στην Πολιτεία της Πενσιλβάνια, όπου η Χίλαρι Κλίντον, «είχε ρίζες» -εδώ μεγάλωσε και εργάστηκε ο παππούς της, εδώ φοίτησε στο πανεπιστήμιο ο πατέρας της, εδώ πέρασε σχεδόν όλα τα παιδικά της καλοκαίρια, εδώ κατατρόπωσε ο σύζυγός της τον Τζορτζ Μπους, το 1992- ήταν «αιματηρή». Αν και ο Μπαράκ Ομπάμα ξόδεψε περίπου έντεκα εκατομμύρια δολάρια στην τηλεοπτική του καμπάνια, η τηλεοπτική διαφήμιση της Χίλαρι με τίτλο «Κουζίνα», στην οποία επικαλέστηκε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και την παρέα του, ενώ «ανέστησε» και το ίδιο το Περλ Χάρμπορ προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων. «Είναι η πιο δύσκολη δουλειά του κόσμου. Πρέπει να είσαι έτοιμος για τα πάντα, ειδικά τώρα, με δύο πολέμους, τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη και μια οικονομία σε κρίση», έλεγε ο αφηγητής.

Και βίντεο γκέιμ

Οι δύο υποψήφιοι δεν δίστασαν να κάνουν και από μια δήλωση για ένα ειδικά κατασκευασμένο για την τηλεόραση βίντεο γκέιμ που τοποθετούσε τη Χίλαρι Κλίντον και τον Μπαράκ Ομπάμα σε ένα ρινγκ. «Ο τελευταίος όρθιος άνδρας θα είναι γυναίκα», είπε η Κλίντον ενώ ο Ομπάμα χρησιμοποίησε το σύνθημα, «Μπορείτε να μυρίσετε τι μαγειρεύει ο Ομπάμα;»

Τι μαγειρεύει όμως αλήθεια ο Μπαράκ Ομπάμα; Λίγες μόλις ημέρες πριν από τον γύρο της Πενσιλβάνια, σε μια επίσκεψή μου στο Σικάγο, στενοί του συνεργάτες μου ψιθύρισαν στο αυτί ότι ίσως αντιπρόεδρος του Ομπάμα να είναι ο Αλ Γκορ. Κάτι σαν το «Dream Team» της πολιτικής. Οσο απίθανο και να αν φαντάζει αυτό το σενάριο και όσο και αν αμφισβήτησα την αποκλειστικότητα της είδησης, μήπως είναι εντέλει ένας σίγουρος τρόπος να γίνει ο Ομπάμα πιο… εκλέξιμος; Στην προεκλογική της καμπάνια στην Πενσιλβάνια η Χίλαρι έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να πείσει τους ψηφοφόρους ότι μόνο εκείνη είναι κατάλληλη να τα βάλει με τον Μακέιν.

Το εν λόγω γεγονός δεν απέχει ωστόσο και πολύ από την πραγματικότητα. Το 15% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν τον Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές. «Ποτέ δεν θα ψήφιζα τον Ομπάμα. Είναι χαριτωμένος δεν λέω αλλά είναι αγαθός και αυτή η χώρα δεν χρειάζεται έναν αγαθό πρόεδρο. Αν δεν βγει η Χίλαρι μπορεί και να ψηφίσω τον Μακέιν», μας λέει η Λόις Νικόλας, 73 χρονών από το Χάρισμπεργκ της Φιλαδέλφειας λίγο πριν πανηγυρίσει για τη μεγάλη νίκη της Χίλαρι σε μια αίθουσα του ξενοδοχείου Χαγιάτ, της Φιλαδέλφειας. Η καρφίτσα που κοσμεί το φουλάρι της γηραιάς κυρίας, η οποία όπως δηλώνει είχε γνωρίσει προσωπικά τη Χίλαρι στον Λευκό Οίκο, απεικονίζει το ζεύγος Κλίντον σε τρυφερή στιγμή. «Η Χίλαρι είναι η μοναδική γυναίκα που μπορεί να κερδίσει την προεδρία για το Δημοκρατικό Κόμμα», μας λέει πεπεισμένη. Υποστηρίζει τη Χίλαρι εδώ και δέκα χρόνια. Είναι γεγονός άλλωστε ότι η Κλίντον έχει με το μέρος της τις γυναίκες και τους μεγαλύτερους σε ηλικία ψηφοφόρους, ενώ ο Μπαράκ έχει με το μέρος του κυρίως τους νέους.

Οι «οπλοφόροι»

Μετά το σχόλιο του Μπαράκ για τους φτωχούς κατοίκους της Πολιτείας της Πενσιλβάνια, οι οποίοι βρίσκουν διέξοδο στην οπλοφορία και τη θρησκεία, οι ψηφοφόροι που οπλοφορούν καθώς και αυτοί που πηγαίνουν τις Κυριακές στην εκκλησία έστρεψαν τα βλέμματά τους στη Χίλαρι. Δεν είναι τυχαίο ότι ψηφοφόροι που οπλοφορούν τείνουν να συμπαθούν και τον Μακέιν.

Πολλοί είναι οι οπαδοί της Χίλαρι που τη νύχτα της εκλογής στη Φιλαδέλφεια μάς είπαν ότι ο Ομπάμα δεν είναι εκλέξιμος υποψήφιος και αν κληθούν να ψηφίσουν τον Νοέμβριο ίσως να εξετάσουν και την περίπτωση Μακέιν. Η Κρίστεν, 32 χρονών από τη Φλόριντα, η οποία ακολουθεί την καμπάνια της Χίλαρι από το Νιου Χαμσάιρ δηλώνει πως ο Ομπάμα δεν της εμπνέει καμία εμπιστοσύνη, ενώ κυματίζει το λάβαρο με το όνομα της Κλίντον. Το CΝέχει ήδη ανακοινώσει τα exit polls και η διαφορά είναι στους δέκα πόντους. Η Αντριάνα, Μεξικάνα στην καταγωγή, βγάζει τη μάσκα της Χίλαρι Κλίντον την οποία φοράει ειδικά για τον εορτασμό, για να μας μιλήσει για τη «γενναία Χίλαρι» που θα επαναφέρει τις ΗΠΑ στον σωστό δρόμο. Η Ντέμπι Χάρμοντ, ιδιοκτήτρια εταιρείας, 48 χρονών από την Ουάσιγκτον θα συμφωνήσει ότι ντρέπεται για την εξωτερική πολιτική της Αμερικής και για πρώτη φορά νιώθει άσχημα για το διαβατήριό της. «Η Χίλαρι είναι δυνατή. Είναι μάχιμη. Θα μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο», μας λέει συγκινημένη.

Λίγο πριν η Χίλαρι ανέβει στο βάθρο ένα πανό ανεμίζει ανάμεσα στο κοινό. «Οι πραγματικοί άνδρες ψηφίζουν μια γυναίκα». «Η Χίλαρι δεν θα είναι μόνο μια καλή πρόεδρος, θα είναι και μια καλή στρατηγός», την προλογίζει συνεργάτης της. Η Χιλαρι πήρε τα όπλα. «Δεν το βάζω κάτω», θα δηλώσει πριν αγκαλιάσει τον Μπιλ και την Τσέλσι. «Θα θέλατε έναν πρόεδρο που εγκαταλείπει την μάχη;».

Καθώς οι Κλίντον θριαμβολογούν ο Ομπάμα έχει ήδη μεταβεί στην Ινδιάνα, στο επόμενο πεδίο της μάχης, όπου θα κριθούν 72 εκλέκτορες. «Είναι στο χέρι σου Ιντιάνα να αποφασίσεις αν θα ταξιδέψουμε το ίδιο μονοπάτι ή αν θα χαράξουμε ένα νέο δρόμο που δίνει αληθινή ελπίδα για το μέλλον», λέει πριν από το τέλος της νύχτας.

Πότε αλλάζει χέρια η προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών

Η Χίλαρι συγκέντρωσε 500.000 δολάρια από δωρεές μέσω του Ιντερνετ αμέσως μετά τη νίκη της. Χρειάζεται περίπου 30 με 40 εκατομμύρια δολάρια για να συνεχίσει τον «πόλεμό» της για τον θρόνο των Δημοκρατικών. «Με ποιο τίμημα όμως για το ίδιο το κόμμα;», αναρωτιέται ο δρ Τζ. Τέρι Μαντόνα, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής και Δημοσίων Σχέσεων του Κολεγίου Μάρσαλ και Φράνκλιν. «Το φυσικό είναι το Δημοκρατικό Κόμμα να κερδίσει τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Είναι η σειρά τους. Αλλά με τον τρόπο που μάχονται και αλληλοσπαράσσονται οι δύο υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος δεν θα μείνει κανείς όρθιος για να δώσει την τελική μάχη. Αν η Κλίντον αποσυρθεί μετά τη Νότια Καρολίνα τότε ναι υπάρχει χρόνος για να ανακτήσει το κόμμα τις δυνάμεις του, αν όχι όμως;»

Πότε αλλάζει χέρια η προεδρία των ΗΠΑ άλλωστε; Επειτα από μη δημοφιλείς πόλεμους. Υστερα από μεγάλες οικονομικές κρίσεις. Ο Τρούμαν παρέδωσε τα ηνία μετά τον πόλεμο της Κορέας, ο Τζόνσον στον βωμό του Βιετνάμ, ο Κάρτερ έχασε πόντους με την ύφεση του 1980 και την εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου, αλλά πολλοί λένε ότι ένας από τους βασικούς λόγους που έχασε την προεδρία από τον Ρόναλντ Ρέιγκαν ήταν η ιστορία με τους 55 Αμερικανούς διπλωμάτες ομήρους Ιρανών επί 444 ημέρες. Είναι η σειρά του Μπους. Ο πόλεμος του Ιράκ, η κρίση των στεγαστικών… Οι Ρεπουμπλικάνοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Εναν πόλεμο που κανείς δεν θέλει, μια οικονομική κρίση μη αναστρέψιμη και όμως έχουν και πολλές πιθανότητες να βγουν αναίμακτοι από τη διαδικασία των προκριματικών και να φτάσουν ξεκούραστοι στην τελική ευθεία. Και μάλιστα χωρίς κανείς να έχει βρει τον χρόνο να τους χρεώσει τα σπασμένα της προηγούμενης προεδρίας. Ο Μακέιν φαντάζει «άγιος» μπροστά στους «πολεμοχαρείς» και «αιμοβόρους» Κλίντον και Ομπάμα, είπε ο τηλεοπτικός οικοδεσπότης Κόναν Ο’ Μπράιαν προσπαθώντας να προσθέσει λίγο χιούμορ στην κατά τα άλλα καθόλου ευχάριστη αναμέτρηση ανάμεσα στους δύο Δημοκρατικούς υποψηφίους. Και ο Μπιλ; Δεν συμβουλεύει σωστά τη σύζυγό του για τα επόμενα βήματά της; «Ο Μπιλ δεν ήταν εκεί», προσθέτει με γερή δόση χιούμορ. «Ο Μπιλ πήγε σε μπαρ με λεσβίες για να μαζέψει και άλλους ψήφους από γυναίκες». Ο κ. Κλίντον προτιμάει την ειρήνη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή