Αγνωστη η τύχη δεκάδων πάντα

Αγνωστη η τύχη δεκάδων πάντα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΟΥΓΙΑΝΓΚΙΑΝ. Αγνωστη παρέμενε χθες η τύχη των αρκούδων πάντα, που στεγάζονται στο διάσημο κινεζικό εθνικό δρυμό, Ουολόνγκ, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού της Δευτέρας. Η απομονωμένη ορεινή περιοχή είχε αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο, εξαιτίας κατολισθήσεων, που σημειώθηκαν στους απότομους δρόμους, που οδηγούν στην περιοχή. Αν και το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ξινχουά, ανέφερε χθες ότι 63 γιγάντια πάντα σε δύο κέντρα αναπαραγωγής του δρυμού, ήταν ασφαλή, η τύχη των άλλων 150 «τροφίμων» του Ουολόνγκ δεν είχε αποσαφηνισθεί, καθώς οι τηλεφωνικές συνδέσεις με την επαρχία του Σετσουάν έχουν διακοπεί.

Η συμπαθής αρκούδα πάντα έχει καταλάβει κεντρική θέση στην κινεζική τουριστική βιομηχανία, προσελκύοντας πάνω από 100.000 επισκέπτες τον χρόνο στο καταφύγιο του Ουολόνγκ. Το πάντα είναι ένα από τα πλέον απειλούμενα ζωικά είδη του πλανήτη, με 1.600 από αυτά να ζουν σε εθνικούς δρυμούς στις επαρχίες Σετσουάν, Γκανσού και Σαανξί και 239 ακόμη σε ζωολογικούς κήπους σε όλο τον κόσμο. Ανησυχία επικρατούσε χθες για την τύχη 2.000 Κινέζων τουριστών που επισκέπτονταν το καταφύγιο του Ουολόνγκ, καθώς και γκρουπ 15 Βρετανών τουριστών, που δεν είχαν δώσει σημεία ζωής, ενώ το αμερικανικό προξενείο στο Πεκίνο έκανε χθες λόγο για άλλο γκρουπ, αποτελούμενο από 12 Αμερικανούς αυτή τη φορά, που αγνοείτο στην ίδια περιοχή.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο προσέφερε στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ιαπωνία, ένα θηλυκό και ένα αρσενικό πάντα στο ζωολογικό κήπο του Τόκιο, λίγες μόλις εβδομάδες μετά τον θάνατο του αγαπημένου αρσενικού γηραιού πάντα του ζωολογικού κήπου, του Λινγκ Λινγκ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το πάντα αξιοποιείται σαν διπλωματικό όπλο, καθώς το 1957, ο πρόεδρος Μάο δώρισε τον Πινγκ Πινγκ στο ζωολογικό κήπο της Μόσχας, ενώ το 1972, ζευγάρι πάντα, ο Λινγκ Λινγκ (απλή συνωνυμία με το πάντα του Τόκιο) και η Χσινγκ Χσινγκ, απεστάλησαν στις ΗΠΑ, εν όψει της επίσκεψης του προέδρου Νίξον στο Πεκίνο.

Τα πάντα διαβίωναν κάποτε σε μεγάλες εκτάσεις της ορεινής ΝΔ Κίνας, ενώ η αυστηρή δίαιτά τους, που βασίζεται σε ένα και μόνο είδος μπαμπού, συμβάλλει και αυτή στον αφανισμό τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή