Η Τουρκία υποδέχθηκε τη βασίλισσα

Η Τουρκία υποδέχθηκε τη βασίλισσα

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καλώς ήλθατε μεγαλειοτάτη», «Η επίσκεψη της βασίλισσας, τεκμήριο του σημαντικότατου ρόλου της Τουρκίας» είναι τίτλοι σε σχόλια Τούρκων αρθρογράφων επ’ ευκαιρία της χθεσινής άφιξης της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας και του πρίγκιπα Φιλίππου στην Αγκυρα. Η επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους, η πρώτη σε 37 χρόνια, χαιρετίστηκε από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ως ένδειξη συμπαράστασης της Βρετανίας προς την τουρκική υποψηφιότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, «της οποίας ο ρόλος κρίνεται σημαντικός στο Ηνωμένο Βασίλειο, που δεν συνηθίζει να στέλνει τους μονάρχες του σε χώρες δευτερεύουσας σημασίας», σημειώνει αρθρογράφος της «Ρεφεράνς».

Με 21 «κανονιές»

Η βασίλισσα Ελισάβετ έγινε δεκτή με 21 κανονιοβολισμούς. Επακολούθησε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνου στο Μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, «του πολύ αγαπητού φίλου του Ηνωμένου Βασιλείου και από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες της σύγχρονης ιστορίας», όπως έγραψε η βασίλισσα στο βιβλίο των επισκεπτών. Στη συνέχεια το βασιλικό ζεύγος υποδέχθηκαν ο πρόεδρος Γκιουλ και η φέρουσα μαντίλα σύζυγος του Χαϊρούνισα στο προεδρικό μέγαρο, όπου θα παρατεθεί δείπνο. Αύριο η βασίλισσα και ο δουξ του Εδιμβούργου θα μεταβούν στην Προύσα, άλλοτε οθωμανική πρωτεύουσα και νυν βιομηχανικό κέντρο, και την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα επισκεφτούν το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και θα παραθέσουν δείπνο στο βρετανικό αεροπλανοφόρο HMS Illustrious. Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο την Τουρκία είχαν επισκεφτεί ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα.

Η επίσκεψη της Ελισάβετ, που σύμφωνα με Τούρκους και Βρετανούς διπλωμάτες επισφραγίζει τη σύσφιγξη των σχέσεων Τουρκίας – Βρετανίας, ήδη συμμάχων στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, πλαισιώθηκε από πληροφορίες για απώλειες του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, όπου σύμφωνα με πηγές του τουρκικού στρατού τις τελευταίες ημέρες σκοτώθηκαν 11 αντάρτες. Λόγος γίνεται εξάλλου και για την επιτυχία των πρόσφατων βομβαρδισμών στο βόρειο Ιράκ που είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή των ορμητηρίων του ΡΚΚ για τις επιθέσεις του στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή